WordPress hjemmeside: Slik lager du en hjemmeside på under 1 time

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Når du skal lage din egen hjemmeside kan det være vanskelig å vite hvor man bør starte. I noen tilfeller kan det til og med se umulig ut, da man sjeldent har erfaring med kode og utvikling av hjemmeside i starten. Men her kan vi heldigvis bringe gode nyheter til deg – det finnes nemlig en rekke gode plattformer som gjør det lekende lett å lage en hjemmeside på under 1 time. 

Oppsummering

  • WordPress er et nyttig verktøy for deg som ønsker å lage hjemmeside. Det er mulig å lage hjemmeside uten å kunne koding, og du kan lage et flott design ved å bruke en kombinasjon av Astra og Elementor.
  • Du kan betale for slike verktøy, men det lønner seg som regel bare hvis du skal bygge mange hjemmesider og trenger mer fleksibilitet i design og utforming.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på en av de mest populære CMS (Content Management system) plattformene som finnes på markedet, nemlig WordPress. Dette er en løsning som lar deg utvikle hjemmesider for alt fra bedrifter og blogger til frilansere, for deretter å publisere innholdet ditt på en enkel måte. 

star icon

Priser fra: $49/årlig – $999/årlig

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.6

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra sammen med Astra-tema
  • star iconAttraktiv pris fra $49/årlig
  • star iconLett for nybegynnere

Ulemper

  • star iconNettsidebygger kan virke treg for avanserte brukere
  • star iconFungerer bare med WordPress

For å gjøre det så enkelt som mulig skal vi ta deg med gjennom hele prosessen steg-for-steg, slik at du enkelt kan opprette din egen WordPress hjemmeside på kortest mulig tid. Vi vil også se nærmere på noen lure tips og triks som kommer godt med underveis. Høres det teknisk og vanskelig ut? – Frykt ikke! Følger du vår guide er vi sikre på at du vil ha en ny hjemmeside på plass raskt som bare det. 

image1

Hva vi går gjennom i denne guiden:

  1. Hvordan bygge en WordPress hjemmeside
  2. Webhotell til din hjemmeside
  3. Hvordan installere WordPress CMS
  4. Velge ditt tema (design)
  5. Installere utvidelser
  6. Noen lure tips og triks

WordPress.com VS. WordPress.org – hva er best?

Et spørsmål som ofte dukker opp i starten er hva forskjellen på wordpress.com og .org egentlig er for noe. Så før vi begynner med vår guide skal vi avklare dette en gang for alle. Dette med plattformer og CMS kan nemlig høres komplisert ut, men forskjellen er relativt enkel å forklare. 

image2

Den primære forskjellen på disse to løsningene er nemlig hvem som hoster hjemmesiden din, altså hvor hjemmesiden din er lagret på internett. WordPress.com er en plattform som håndterer alt for deg, du trenger altså ikke installere noen utvidelser, CMS eller lignende på serveren din. Dette er uten tvil det letteste, men det er også en løsning som byr på en del begrensninger. 

De fleste velger derfor å bruke wordpress.org for sine hjemmesider, og det er denne løsningen vi kommer til å bruke når vi går gjennom guiden vår. Dette er den løsningen som gir flest muligheter, men du er også nødt til å installere den på din egen server. Men ikke la deg skremme, det er langt enklere enn det kanskje høres ut. 

Hvilken WordPress plattform bør du velge?

Som vi var inne på tidligere er det noen betydelige forskjeller på .com og .org plattformene til WordPress, men når du ikke har brukt de tidligere kan det være vanskelig å velge. Vi skal derfor ta en rask gjennomgang av hva de to løsningene inkluderer, samt hvilken som er best egnet til hva. 

WordPress.org er den beste løsningen for deg som vil ha full kontroll på hjemmesiden din, både innholds- og utseendemessig. Imidlertid fører denne friheten også med seg en del plikter, så det vil være mer arbeid å benytte denne løsningen fremfor å gå for .com modellen. Blant annet må du kjøpe ditt eget domene, webhotell og installere de ulike komponentene selv, men ved hjelp av vår guide bør ikke dette være noen utfordring. Den største fordelen er at denne løsningen er gratis å bruke, men du må riktignok betale for webhotell og domene. 

image3

WordPress.com er på sin side en one-stop-shop for deg som bare vil sette opp en enkel hjemmeside, men helst slippe å ha ansvar for vedlikehold. Dette løsningen er også gratis i utgangspunktet, men da må du forvente å få en URL som ser slik ut hjemmeside.wordpress.com. Ønsker du derimot en egendefinert URL slik som https://nettlageren.no vil dette være et tillegg du må kjøpe og betale for. Du kan også tilpasse utseende med en rekke verktøy, men det er ikke like fleksibelt som .org løsningen. 

Vi pleier anbefale at man benytter seg av .org løsningen da dette er den beste investeringen langsiktig. Har du derimot bare til hensikt å sette opp en enkel blogg eller hjemmeside, men ikke er spesielt opptatt av design – så kan .com være et kostnadseffektivt alternativ å velge. Imidlertid vil vi ta utgangspunkt i prosessen for å sette opp en WordPress hjemmeside med .org som utgangspunkt for denne guiden. 

WordPress hjemmeside: Kom i gang

Nå som vi har vært gjennom det grunnleggende på hva WordPress egentlig er for noe, og hvilken plattform vi skal bruke i denne guiden. Er det på tide å komme i gang med selve hjemmesiden vår. Vi kommer til å gå gjennom alle de nødvendige stegene én om gangen, så her kan du benytte guiden vår i eget tempo. 

Målet er at du skal kunne sette opp din helt egen side uten behov for programmering, kode eller kostbare konsulenter når denne guiden er slutt. Dersom du har innspill eller tilbakemeldinger på denne guiden hører vi gjerne fra deg! 

Med det sagt, la oss komme i gang med den nye WordPress hjemmesiden vår.

1. Velg domenenavn og webhotell

Det første du vil trenge når du skal lage en hjemmeside er et domenenavn. Dette er den unike adressen besøkende taster inn i nettleseren for å finne hjemmesiden din. Selv om dette kan høres enkelt ut, anbefaler vi at du tar deg god tid til å finne et godt egnet domene. Du bør nemlig bruke et domene som er lett å huske, gir mening for innholdet på hjemmesiden og ikke er for langt. 

Grunnen til at domenenavnet ditt bør være så enkelt som mulig, er fordi potensielle kunder og besøkende må evne å huske adressen vår. Lange domenenavn har også en økt risiko for at man skriver noe feil, noe som ofte resulterer i at kundene går et annet sted. Sett deg derfor skikkelig i tenkeboksen og kartlegge noen gode eksempler på kommer opp med. 

.com eller .no domene?

Et spørsmål som ofte dukker opp når man skal velge et domenenavn er hvilket domene man bør velge. Her finnes det ikke noe universelt svar, men vår anbefaling pleier å være som følger – .com domene dersom du ønsker internasjonal trafikk, og .no domene dersom du kun har til hensikt å ha norske besøkende. I oppstarten kan dette være et vanskelig valg, men dersom du er i tvil pleier vi si gå for et .com domene. 

Webhotell for din WordPress hjemmeside

Vi var inne på det tidligere, men du vil trenge både domenenavn og webhotell for å lage en hjemmeside med wordpress.org. Som vi nevnte ovenfor er domenenavn adressen til hjemmesiden din på internett, mens et webhotell er den faktiske lokasjonen hjemmesiden din er lagret. Her finnes det en rekke ulike alternativer, men for deg som skal starte en helt ny hjemmeside, vil vi anbefale en leverandør som gir grei kvalitet, til en god pris. Du kan alltid oppgradere eller flytte webhotellet ditt senere, så det er lite galt man kan gjøre på dette området. 

star icon

Priser fra: 9,99kr/mnd – 39,99kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Nei

9.6

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig attraktive priser
  • star iconEnkelt å komme i gang
  • star iconGod hastighet og ytelse for Norge

Ulemper

  • star iconKan være litt lang ventetid hos kundeservice
  • star iconLitt mangel på funksjonalitet rundt backups

Våre anbefalinger for deg som vil ha pålitelige webhosting uten å betale en formue – er leverandørene Hostinger.com og One.com. Begge disse er kompatible med WordPress plattformen og tilbyr en svært enkel prosess for å installere ditt CMS. Dersom du ønsker å gå din egen vei og finne et webhotell utover det vi har anbefalt, har vi listet opp de spesifikasjonene du bør se etter nedenfor. 

 logo

Vi anbefaler også One.com som et alternativ til Hostinger

2. Installere WordPress

Nå som vi har både domenenavn og webhotell, er det på tide å installere WordPress på hjemmesiden vår. Som vi var inne på i begynnelsen av denne guiden, er det dette punktet mange frykter – men det trenger absolutt ikke være en vanskelig oppgave. I de fleste tilfeller vil du kunne installere det ved bare noen få trykk.

I dette eksempelet vil vi ta utgangspunkt i Hostinger.com sin løsning som lar deg installere WordPress på bare noen få minutter. Ettersom Hostinger er kompatibel med WordPress sitt CMS er det allerede installert i kontrollpanelet og du trenger derfor bare iverksette selve installasjonen. Nedenfor ser du hvordan du kan installere WordPress i fire enkle steg. 

  1. Gå inn på ditt hostinger kontrollpanel ved å logge inn med brukernavn og passordet ditt. 
  2. På kontrollpanelet finner du Auto installer som er verktøyet vi vil bruke for denne oppgaven. 
  3. Nå søker du opp WordPress i søkefeltet og trykker på WordPress ikonet som dukker opp. 
  4. Dette vil ta deg med videre til en side hvor du må oppgi noen opplysninger om hjemmesiden din, inkludert domenenavn, ønsket språk (på CMS systemet), administrator brukernavn (det du logger inn på hjemmesiden med), administratorpassord (bruk et vanskelig passord for økt sikkerhet), Administrator e post (for gjenopprettelse av glemt passord), tittel på hjemmesiden din og til slutt eventuell undertittel.
  5. Når du er ferdig med skjemaet trykker du installer og Hostinger vil installere WordPress med de innstillingene du har oppgitt. 
image6 1

3. Tilpass utseende på din WordPress hjemmeside

Det finnes utallige måter du kan tilpasse designet på din hjemmeside, men vi har i denne guiden valgt å bruke den populære utvidelsen Elementor med WordPress temaet Astra. Begge disse kommer i en gratis, og en betalt variant, men for et grunnleggende design vil gratis varianten være mer enn godt nok. 

For å gjøre denne delen så oversiktlig som mulig har vi valgt å dele den inn i egne trinn fra installasjon til utforming. Mange som bruker WordPress for første gang kan oppleve denne prosessen som litt teknisk, noe vi forsøker å unngå at skal skje. Følg derfor våre enkle trinn og du vil raskt få en forståelse for hvordan Astra og Elementor fungerer sammen. 

3.1. Installer Astra + Starter Templates utvidelsen

star icon

Priser fra: $49/årlig – $249/årlig

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.4

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconBra for de som vil ha raske nettsider
  • star iconVeldig enkelt for nybegynnere
  • star iconPasser perfekt med Elementor

Ulemper

  • star iconLitt begrensninger for avanserte brukere

I de fleste tilfeller vil du automatisk bli tatt med til ditt WordPress dashboard etter installasjon, men dersom dette ikke skulle skje, vil du finne innloggingssiden ved å legge til /wp-admin på slutten av hjemmesiden din. Eksempelvis mittdomenenavn.com/wp-admin. 

Straks du har logget inn i WordPress vil du bli møtt av et dashboard hvor du får en rekke valg. Det er dette panelet (dashbordet) som utgjør ditt CMS, altså WordPress. Her vil du tilpasse design, publisere innhold, endre tilganger og finne utvidelser (funksjoner) til hjemmesiden din. 

I første omgang er det designet vi skal endre på, så gå ned til Utseende (på norsk) eller Appearance (dersom du har installert engelsk versjon av WordPress). Her vil du kunne søke på ulike temaer, så søk etter Astra. Dette er et svært enkelt tema å bruke, men som samtidig gir deg en rekke muligheter til å skreddersy hjemmesiden din. 

image7

Når du har funnet Astra i utvalget – trykker du på installer knappen under temaet. Det vil da automatisk installeres på ditt webhotell, og når det er ferdig installert, trykk på aktiver. Du har nå endret tema på hjemmesiden din til Astra. Imidlertid er vi ikke helt ferdig enda, fordelen med Astra er nemlig at de tilbyr en rekke ferdige maler, men for disse trenger vi en plugin. 

I ditt WordPress dashboard går du derfor videre til utvidelser (på norsk) eller plugins (engelsk versjon). Her vil du finne en tilsvarende side som for temaer, men nå skal vi søke etter Starter templates. Når du finner utvidelsen Starter Templates fra Brainstorm Force trykker du på Installer nå, og deretter Aktiver. 

image8

3.2. Velg en mal for hjemmesiden din

Når vi har installert Astra + Starter templates er det på tide å velge den malen vi ønsker å jobbe videre med. Det er nemlig dette som gjør Astra så praktisk å bruke, du kan fritt velge fra et stort utvalg hjemmesider. For å komme i gang går du tilbake til utseende -> Astra options -> Starter Templates

image16

Du vil nå se en lang liste over forskjellige hjemmesider, eller du kan søke opp spesielle emner som blog, business, shop osv. Når du har funnet det utseende du ønsker som utgangspunkt for din hjemmeside, trykker du Import site. Dette vil iverksette installasjonen av den ønskede malen. Her anbefaler vi at du installerer hjemmesiden med det aktuelle innholdet (import content) sånn at du får utseende riktig. Du kan alltid slette dette innholdet i etterkant når ditt eget er klart for publisering. 

image15

Straks denne jobben er fullverdig (tar oftest bare noen minutter) så får du tilbud om å se den nye hjemmesiden din. Trykk på denne så blir du tatt med til den nye wordpress hjemmesiden din hvor Astra nå er ferdig installert. 

3.3. Tilpass utseende på din WordPress hjemmeside

Nå som vi har installert det utseende vi ønsker, er det på tide å gjøre de personlige endringene vi ønsker. Det er jo nettopp dette som gjør WordPress + Astra til den løsningen vi foretrekker å lage hjemmesider med. Når er på hjemmesiden din vil du se at det er en arbeidslinje øverst på skjermen din. Her er det en knapp som heter tilpass eller Customize dersom du bruker den engelske. 

image18

Her kan du gjøre en rekke endringer, inkludert:

Det viktigste her er å huske at ingen endringer trer i kraft før du trykker på publiser, så du kan leke deg frem med ulike endringer uten at det påvirker den hjemmesiden som ligger live. Bare husk at eventuelle endringer ikke lagres ved mindre du publiserer dem. 

3.4. Tilpass oppsett med Elementor 

star icon

Priser fra: $49/årlig – $999/årlig

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.6

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra sammen med Astra-tema
  • star iconAttraktiv pris fra $49/årlig
  • star iconLett for nybegynnere

Ulemper

  • star iconNettsidebygger kan virke treg for avanserte brukere
  • star iconFungerer bare med WordPress

I kapittel 3.3 snakket vi om hvilke tilpasninger du kunne gjøre ved hjelp av tilpass funksjonen i WordPress, men dette er kun overflate endringer. Ønsker du derimot å gjøre endringer på selve hjemmesiden, altså flytte på elementer, skifte bilder eller lignende – vil du trenge utvidelsen Elementor

image12

Denne installerer du på samme måten som vi har sett på tidligere, ved å gå til utvidelser, søke opp Elementor og deretter installere utvidelsen din. Når denne er installert kan du gjøre alle de endringene du ønsker på en rask og enkel måte. Det letteste er å gå til den aktuelle siden du ønsker å endre, for deretter å velge Edit with Elementor i arbeidslinjen øverst på skjermen din. 

Du kan nå bruke Elementor til å flytte rundt på ulike elementer, endre bilder eller tilpasse utseende på siden din etter egne ønsker. Du kan også utvide hjemmesiden med ulike elementer eller funksjoner dersom du ønsker dette. 

4. Installer utvidelser (plugins) på din WordPress hjemmeside

image13

Nå har vi allerede omtalt utvidelser eller såkalte plugins i denne guiden, men vi skal fortsatt ta en rask oppsummering av hvordan disse fungerer. WordPress er nemlig en løsning som lar deg installere en rekke ulike utvidelser, utviklet av tredjepartsaktører. Dette er eksempelvis løsninger slik som Astra sin Starter Template og Elementor som vi har sett på tidligere. 

Imidlertid finnes det tusenvis av andre utvidelser du kan benytte på hjemmesiden din, som alle tilfører en eller flere ønskede funksjoner. Dette gjelder eksempelvis integrering av Instagram feeds og andre sosiale medier, kontaktskjema, annonsering, nyhetsbrev og mye, mye mer. 

Det viktigste å vite om disse er at du bør unngå unødvendige mange, da dette ofte resulterer i at hjemmesiden din laster inn sakte. Du bør også passe på at de er oppdatert med den nyeste versjonen, sånn at sikkerhet og funksjonalitet opprettholdes. Her kan du spare mye tid ved å aktivere automatisk oppdatering, en funksjon du finner under fanen utvidelser i ditt WordPress dashboard. 

5. Publiser ditt innhold!

Du bør nå ha en ferdig hjemmeside som er klar for innholdet ditt. Vi har gått gjennom alt du trenger å vite om installasjon av temaer (Astra), utvidelser (Elementor) og hvordan du kan kombinere disse for å få en profesjonelle WordPress hjemmeside på kortest mulig tid. Det eneste som mangler nå er innholdet du ønsker å fylle hjemmesiden din med. Her er det to ulike kategorier du bør kjenne til som begge har sine egne funksjoner. 

Innlegg er det du bruker for publisering av innhold på hjemmesiden din. Dette kan gjerne være en blogg, eller en guide (slik som den du leser nå) og annen tekst du ønsker å publisere på hjemmesiden din. Det er gjerne innlegg man benytter for å holde aktiviteten på hjemmesiden oppe over tid. 

Sider er det andre du kan velge å publisere på hjemmesiden din. Dette er innhold på lik linje med innlegg, men det er best egnet for mer statisk innhold du skal ha synlig på hjemmesiden din. Det er dette vi bruker for eksempelvis innhold som Om oss, kontaktskjema, Personvernerklæringer og lignende sider.

Inne på WordPress nettside

Det har riktignok liten praktisk forskjell på hvem av disse du velger å bruke, men det vil ha betydning for SEO strategien din. Man benytter gjerne innlegg for innhold som oppdateres eller publiseres ofte, mens sider er best egnet for statisk innhold som sjeldent endres. Du vil pillars og clusters etterhvert som du utarbeider SEO strategien til hjemmesiden din. Dette falles imidlertid utenfor rammeverket for denne guiden, da SEO er et helt eget område man bør sette seg godt inn i. 

Oppsummering

I denne guiden har vi tatt deg med gjennom alt du trenger å vite om en WordPress hjemmeside. Vi har også sett nærmere på hvordan du kan sette opp din egen side helt uten koding, samt skape et stilig design ved hjelp av Astra + Elementor kombinasjonen vi anbefalte. Det er også verdt å merke seg at det finnes betalte varianter av begge disse verktøyene, men for en grunnleggende side vil det sjeldent være verdt investeringen.

Om du derimot har til hensikt å bygge en rekke hjemmesider og ønsker bedre fleksibilitet i design og utforming, vil det være verdt å kjøpe disse premium utgavene. Før du gjør dette anbefaler vi imidlertid at du lærer deg begge verktøyene godt, slik at du med sikkerhet vet at de er nødvendig, samt at du får mest mulig ut av de ulike funksjonene. 

Har du kommet helt ned hit håper vi du har funnet guiden vår hjelpsom og at du er klar for å publisere din egen hjemmeside ved hjelp av WordPress!

Få svar på ofte stilte spørsmål om WordPress hjemmeside

Hva er WordPress og hvorfor er det populært for å lage hjemmesider?

WordPress er et åpen kildekode innholdsstyringssystem (CMS) som lar deg enkelt opprette og administrere hjemmesider. Det er populært på grunn av sin brukervennlighet, tilpasningsmuligheter og et stort utvalg av temaer og plugins.

Hva er plugins og hvordan kan de forbedre min hjemmeside?

Plugins er utvidelser som legger til ekstra funksjonalitet og funksjoner på din WordPress-hjemmeside. De kan hjelpe deg med å tilpasse hjemmesiden din, forbedre ytelsen, legge til sikkerhetsfunksjoner og mye mer.

Hvordan kan jeg sikre at min WordPress-hjemmeside er sikker og godt beskyttet?

For å sikre din WordPress-hjemmeside, bør du alltid oppdatere WordPress-kjernen, temaer og plugins til de nyeste versjonene, velge sterke passord, installere en sikkerhetsplugin og sikkerhetskopiere nettstedet ditt regelmessig.

Hvorfor bør jeg velge et premium WordPress-tema?

Et premium WordPress-tema gir deg flere design- og funksjonsmuligheter, bedre support og ofte mer regelmessige oppdateringer enn gratis temaer. Dette kan hjelpe deg med å lage en mer profesjonell og funksjonell hjemmeside.