Wix vs. WordPress: En grundig test og sammenligning (2023)

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Når du skal lansere en ny nettside kan det være gode grunner til å velge både Wix og WordPress som utgangspunkt. Imidlertid er det noen betydelige forskjeller på hvilken plattform som er best egnet, og her vil dine forkunnskaper om nettsidebygging komme inn i bildet. Vi skal derfor ta en grundig sammenligning av de to plattformene og se hvilken du bør satse på for ditt neste prosjekt. 

Først og fremst er det greit å merke seg at Wix er en såkalt nettsidebygger. Dette betyr at du får en alt-i-ett pakke for utforming av nettsiden din. WordPress på sin side er et content management system (CMS) – noe som byr på langt bedre fleksibilitet, men også krever litt mer kunnskap og innsats fra deg. 

Oppsummering

  • Wix er en nettsidebygger med en enkel dra-og-slipp funksjon og mange maler, men mangler fleksibilitet. WordPress er et CMS (content management system) med mye fleksibilitet, men det krever også mer kunnskap fra brukeren.
  • På brukervennlighet vinner Wix, mens WordPress er bedre på design og tilpasning. Wix er best for nybegynnere, mens WordPress er best hvis du har relevant kunnskap og erfaring

Gjennom en årrekke har vi testet både Wix og WordPress, så vi føler oss godt introdusert til begge plattformer. Det vi derimot ikke har gjort er å sette Wix vs. WordPress opp mot hverandre i en god gammeldags duell. Vi kan allerede se testerne våre rive seg i håret – for her er det duket for spenning!

Wix vs WordPress: En rask sammenligning

Har du ikke tid til å lese hele testen vår, men bare ønsker det viktigste? Da har vi samlet en rask oversikt over resultatet i tabellen nedenfor. 

Kategori & VinnerWixWordPress
BrukervennlighetVinner: WixWix er uten tvil en brukervennlig plattform som enkelt lar deg bruke dra-og-slipp verktøy til å lage en profesjonell nettside. WordPress på sin side kan by på en ganske stiv læringskurve og ofte kreve at man har kunnskaper om programmering dersom man ønsker å utforme nettsidene selv. 
Design og tilpasningVinner: WordPressWix kan by på mer enn 800 ulike maler, men mange av disse er litt utdatert. Det er heller ikke mulig å skifte mal når du først har satt opp en nettside. Velger du WordPress vil du finne tusenvis av ulike maler og design tilgjengelig som raskt kan installeres. Du kan også skifte underveis eller bytte tema helt uten at det påvirker innholdet på siden din. 
Applikasjoner og utvidelserVinner: UavgjortWix Market Place® tilbyr et imponerende utvalg utvidelser som gjør det lett å tilføre ulike funksjonaliteter til nettsiden din. Du vil finne et enormt utvalg utvidelser fra selvstendige utviklere som kan benyttes med din WordPress nettside. Dette gjør det tilnærmet ubegrenset hva du kan tilføre av funksjonalitet. 
EcommerceVinner: WordPressWix nettbutikk er en utrolig brukervennlig modul som tilfører alle nødvendige salgsfunksjonaliteter til din nettside med noen få tastetrykk. Her kan du benytte WooCommerce som er en av de mest populære plattformene for nettbutikker i dag. Dette er helt gratis for deg som allerede har en WordPress nettside. 
BloggingVinner: WordPressWix har alle nødvendige funksjonaliteter der du kan tildele innhold kategorier, tags, skrive innlegg på mobil og tildele ulike forfattere. WordPress har en langt bedre editor enn Wix når det kommer til utforming av innlegg. Du kan også tilføre bilder og ulike elementer på en langt mer innovativ måte. 
SEOVinner: UavgjortMed Wix får du alle de grunnleggende verktøyene for SEO inkludert i pakka. Her kan du endre tags, meta og gjøre de nødvendige oppdateringene for å skape organisk trafikk. Det er ingen SEO løsning integrert i WordPress som utgangspunkt, men du kan enkelt installere en gratis utvidelse som Yoast SEO som gir alt du trenger av funksjonalitet. 
Løpende vedlikeholdVinner: WixWix er en lukket plattform som betyr at selskapet selv har kontroll på alle utvidelser og programvare på plattformen. For deg som bruker betyr dette at Wix tar seg av alt av oppdateringer på dine vegne.WordPress benytter en rekke open-source utvidelser, noe som betyr at man ofte må belage seg på oppdateringer av ulik programvare og maler man benytter seg av. 
Kundeservice og hjelpVinner: WixHer tilbyr Wix et døgnkontinuerlig tilbud, samt et stort hjelpesenter som har alt nødvendig av DIY artikler.WordPress kan friste med en del selvstendige forumer, men ettersom plattformen er open-source, så har de ikke noe dedikert kundeservice tilbud. 
Prising og løpende kostnaderVinner: WixWix har et godt utvalg abonnementer der du kan velge mellom syv forskjellige planer fra $16 til $59. Ingen direkte kostnader knyttet til bruk av WordPress, men du må betale for hosting, domene, design og eventuelle utvidelser du skal benytte deg av. 
Klar for å komme i gang?Prøv Wix nåPrøv WordPress nå

Hvor får du mest verdi for pengene?

Et viktig spørsmål å stille seg vil gjerne være hvor man får mest verdi for pengene sine. Her vil mange argumentere for at WordPress er den mest skalerbare plattformen, men det er også den mest uforutsigbare. Da snakker vi ikke om at den plutselig skal bli borte, men heller at prisen for å opprettholde en nettside er helt avhengige av hvilke tjenester du velger. Et resultat av dette kan sørge for at prisen varierer fra $200 i året til mer enn $1000. 

Wix på sin side tilbyr en effektiv plattform der man får tilgang til et stort utvalg verktøy, og det beste av alt – hele pakken er inkludert i abonnementet ditt. Du vil derfor alltid vite hva du får for pengene dine gjennom Wix. Nå er vi godt kjent med at mange opplever Wix som litt begrensende etterhvert som nettsiden deres vokser, men dette vil sjeldent bli et problem etter vår erfaring. Vår konklusjon er derfor at Wix tilbyr best verdi for pengene. 

Hvilken plattform er mest brukervennlig?

Et salgsargument for Wix har lenge vært at man ikke trenger noen form for forkunnskaper når man vil lage en nettside. Dette er forsåvidt helt riktig, og takket være den enkle dra-og-slipp editoren vil de fleste klare å lage en grei nettside. De har også god kundeservice som bistår deg 24/7 dersom du skulle stå fast på prosjektet ditt.

WordPress på sin side vil nok kreve at man har litt mer kunnskaper for å komme i gang. Det er ingen tvil om at WordPress byr på langt bedre fleksibilitet enn Wix, men du må også legge ned langt mer innsats. Spesielt om du ønsker å lage designet selv, så vil du trenge kunnskaper om programmering. Eventuelt kan du hyre inn en designer, men du vil fortsatt måtte installere og konfigurere plattformen. 

Når det kommer til brukervennlighet er det derfor liten tvil om at Wix er det beste alternativet for nybegynnere. Her kan du raskt og enkelt sette opp en nettside og få et profesjonelt resultat

Utseende og tilpasninger

Vi har allerede nevnt det, men Wix kan tilby rundt 800 ulike maler du kan jobbe med. Dette er ferdig designede nettsider som du deretter tilpasser slik du selv skulle ønske. Fordelen med dette er at du raskt kan få på plass en grei nettside, men for designere vil det også by på noen begrensninger. Du må nemlig holde deg innenfor de rammer som Wix tillater, noe som betyr at du ikke står helt fritt til å lage siden slik du selv ønsker.

På dette punktet er det liten tvil om at WordPress kommer seirende ut av konkurransen. Her kan du bygge en nettside helt fra bunnen av, men det vil riktignok kreve at du har kunnskaper om koding. Har du et litt romslig budsjett kan du velge å hyre inn en designer som lager et tema basert på dine spesifikasjoner. Dette vil ofte være bedre for deg som krever en skreddersydd nettside. 

Applikasjoner og utvidelser

Her må vi si oss godt fornøyd med begge plattformer. Både Wix og WordPress tilbyr et enormt utvalg applikasjoner, noe som gjør det enkelt å tilføre de funksjonaliteter du skulle ønske. Den primære forskjellen er vel at Wix App Market® er kontrollert av Wix, mens på WordPress kan hvem som helst utvikle og tilby applikasjoner. 

Du vil riktignok finne mer enn 5000 ulike utvidelser for WordPress, men kvaliteten på Wix sine er nok noe høyere. Dette skyldes at Wix selv er ansvarlig for de ulike utvidelsene som lanseres på plattformen deres, mens WordPress som vi allerede har nevnt er open-source Imidlertid er det en rekke selskaper og utviklere som tilbyr applikasjoner av høy kvalitet for WordPress, så du vil absolutt finne det nødvendige her også. 

Nettbutikker

På dette punktet var vi lenge skeptisk til Wix, men de har kommet langt etter at de utvidet med sin Wix eCommerce modul. Du kan nå legge til en funksjonell nettbutikk til hvilken som helst Wix nettside, samt få tilgang til et godt utvalg salgs- og analyseverktøy. Det som gjør at WordPress kommer seirende ut på dette punktet er muligheten til å bruke WooCommerce.

WooCommerce er en av de mest populære plattformene for nettbutikker, og akkurat som WordPress er den helt gratis å bruke. Du vil riktignok trenge en WordPress nettside for å bruke WooCommerce, men fleksibiliteten du oppnår med denne kombinasjonen har Wix foreløpig ikke klart å utfordre. 

Oppsummering

Det er ingen tvil om at både Wix og WordPress er utmerkede plattformer, men for nybegynnere er ekspertene enige. Wix er det beste alternativet takket være en utrolig enkel prosess kombinert med profesjonelt design. Har du derimot godt med erfaring fra før, så kan WordPress uten tvil resultere i en utmerket nettside. 

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.5

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra for nybegynnere
  • star iconStøtte for nettbutikk
  • star iconMange gode maler
  • star iconGode utvidelser

Ulemper

  • star iconLitt begrensende for veldig store sider
  • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

Ofte stilte spørsmål

Hva er hovedforskjellene mellom Wix og WordPress?

Hovedforskjellene mellom Wix og WordPress er brukervennlighet, fleksibilitet og kostnader. Wix er en dra-og-slipp-plattform som er enkel å bruke for nybegynnere, mens WordPress krever mer teknisk kunnskap, men tilbyr større fleksibilitet og tilpasningsmuligheter.

Hvilken plattform er best for nybegynnere uten teknisk erfaring?

Wix er mer nybegynnervennlig og passer godt for de som ikke har teknisk erfaring. Den intuitive dra-og-slipp-editoren gjør det enkelt å lage og tilpasse nettsider uten behov for koding.

Hvilken plattform tilbyr størst fleksibilitet og tilpasning?

WordPress tilbyr større fleksibilitet og tilpasningsmuligheter enn Wix, takket være et stort utvalg av temaer og plugin-moduler. Dette gjør det lettere for brukere å skreddersy sine nettsider etter spesifikke behov og funksjonalitet.

Er det enklere å lage en nettbutikk med Wix eller WordPress?

Det er relativt enkelt å lage en nettbutikk med begge plattformene. Wix tilbyr en e-handelsplan som inkluderer nettbutikkfunksjonalitet, mens WordPress krever integrasjon av en e-handelsplugin som WooCommerce for å opprette en nettbutikk.