Jeg har testet og gjennomgått Webnode | 6 viktige tips

Webnode er en av de største og mest populære plattformene i verden. Det er et veletablert selskap som også har blitt en populær tjeneste for Norge.

Webnode regnes i dag som en av verdens ledende plattformer for nettsteder og blogger. Selskapet var opprinnelig et lite sveitsisk selskap, men har i dag vokst seg til å bli en internasjonal nettsideplattform med flere millioner brukere over hele verden.

Webnode har også vært på det norske markedet i noen år. Selskapet har blitt et populært alternativ over hele verden fordi de har lyktes med å skape en tjeneste som er ekstremt brukervennlig.

Alle kan opprette en nettside, blogg eller til og med en nettbutikk med Webnode; man trenger ikke å ha noen erfaring fra før. Resultatet blir også utrolig bra med Webnode.

En annen grunn til at plattformen har blitt populær, er at Webnode har en sjenerøs prismodell. Brukere kan teste systemet gratis, og gratisversjonen er så bra at mange bare nøyer seg med å bruke gratistjenesten. Hvis du velger å oppgradere til en betalingstjeneste, er dessuten prisene mye lavere enn mange andre alternativer på markedet.

Med denne plattformen kan du på få minutter få bloggen eller nettstedet ditt på nettet.

Webnode er den beste plattformen blant nettstedsprogrammene jeg har gjennomgått. I dette innlegget går jeg gjennom fordeler og ulemper ved plattformen og deler mine erfaringer.

Hvis du heller vil gå direkte til sammendraget av dette innlegget, klikk her.

1 Fordeler og ulemper med denne plattformen

Fordeler:

 1. Du unngår reklame og annonser på nettstedet ditt: Mange andre plattformer som tilbyr gratis nettsideprogrammer, gjør at annonsering og annonser kan vises på nettsteder som er opprettet gratis, mens for gratis brukere av Webnode vises bare en diskret annonse i bunnteksten. Det er et ekstremt lite notat som jeg selv la merke til en god stund etter at jeg var ferdig med nettstedet mitt. Denne merknaden forsvinner selvfølgelig hvis du bestemmer deg for å oppgradere til en premium-tjeneste.
 2. God kundeservice og brukervennlighet: Systemet føles intuitivt med et moderne brukergrensesnitt. Det finnes også en god brukerveiledning og kundeservice hvis du trenger hjelp, men i utgangspunktet føles det veldig enkelt å forstå alt. Du legger til tekst og bilder ved å dra og slippe “blokker” med innholdet du vil bruke.
 3. God søkemotoroptimalisering: Webnode er designet slik at du enkelt kan optimalisere innholdet på bloggen eller siden din (SEO). Systemet er også integrert med Google Analytics, noe som betyr at du kan overvåke utviklingen av bloggen eller siden din og produsere rapporter for å analysere hvilke sider de besøkende klikker på osv.

  Kort sagt; nettstedet ditt må bygges i henhold til en viss struktur slik at tekst som du har skrevet på bloggen din kan søkeoptimaliseres i Google, og Webnode er godt egnet for dette.

  Du kan enkelt endre og legge til såkalte “Meta tags” med nøkkelordene du ønsker at Google skal assosiere hver spesifikke nettside med. Hvis du skriver om et spesielt tema på en nettside, kan du legge til nøkkelord for den siden i Webnode-systemet slik at personer som søker på disse ordene kan finne siden din på Google.
 4. En plattform for internasjonalt bruk: Systemet er optimalisert for å lage flerspråklige nettsteder. Du kan enkelt oversette sidene dine til mer enn 20 forskjellige språk.
 5. Lag nettsteder for alle typer behov: Du har en mengde maler å velge mellom som dekker alle tenkelige behov, og alle disse malene kan tilpasses. Bare legg til, fjern eller flytt rundt på delene du trenger. Det er enkelt å redigere malen slik at du får en mer personlig og stilig blogg (men det som irriterer meg er at det ikke er noen måte å legge til kommentarfelt for blogginnleggene mine).
 6. Smarte funksjoner som kontaktskjemaer, nyhetsbrev og funksjonalitet for deling av sosiale medier. Integrer med Google Maps, eller Youtube.
 7. Mobiltilpasset layout: Nettstedet ditt vil se minst like bra ut, uavhengig av om de besøkende bruker mobil eller bærbar PC for å få tilgang til nettstedet / tjenestene dine.

  Dette høres kanskje opplagt ut, men faktum er at dette kan være ganske komplisert hvis du for eksempel bygger en WordPress-side. Med Webnode er derimot alle maler allerede mobiltilpasset. (Du kan gjøre manuelle justeringer, men trenger ikke å gjøre det.)
 8. Du får et gratis domene som gjelder for det første året. (Gjelder ikke gratispakken).
 9. Rask og jevn bilderedigering. Du vil motta et bredt spekter av estetiske tjenester. For eksempel kan du endre fargene på bildene dine med filtre eller såkalt “overlays”. På samme måte kan du enkelt endre på og justere bakgrunnen til bildene dine.
 10. Funksjonalitet for å legge til din egen e-handelsbutikk. Hvis du vil utvide nettstedet ditt med en nettbutikk senere, er det utrolig enkelt å gjøre. All denne funksjonaliteten er allerede tilgjengelig for Webnode-brukere, og du trenger ikke å søke på Internett for å lære hvordan du gjør det.

Ulemper:

 1. Kun underdomene: For å motta et hoveddomene, må du oppgradere til en betalingspakke (ca. 35 NOK / måned). Når du tester systemet gratis, vil du få et underdomene. Dette betyr at URL-en din vil se slik ut: www.yoursite.webnode.com.

  Mange velger å oppgradere til en av betalingspakkene for å få sitt eget domene (uten Webnode i navnet), men for enklere behov gjør det ikke noe at det står «Webnode» i nettadressen din. (Fortsatt godt å tenke på før man registrerer seg)
 2. Gratisbrukere har ikke tilgang til sikkerhetskopiering. Som gratisbruker vil du ikke kunne ta sikkerhetskopier/backups av nettstedet ditt.

  Jeg synes dette er dumt fordi det er jo spesielt nybegynnere som har behov for en funksjon for automatisk sikkerhetskopiering av nettsidene sine dersom noe skulle gå galt. Sikkerhetskopiering er en god funksjon for å gjenopprette tapt informasjon.

2 Både for nybegynnere uten erfaring, og fagpersoner

Denne plattformen er designet for at alle enkelt skal kunne bygge et nettsted eller en blogg. Den inneholder også en funksjon for å starte en nettbutikk med Webnode (men e-handelsfunksjonen er ikke inkludert i gratisversjonen).

Plattformen er en perfekt tjeneste for nybegynnere. Tjenesten kommer med alt på ett sted, og inkluderer: webhotell, CMS (Content Management System), nettstedbygger, SSL, domeneregistrering, e-handelsmodul, applikasjoner m.m.

Det er derfor enkelt å komme i gang, og du behøver ikke bruke tid på å finne ut hvilket webhotell eller hvilket CMS du trenger. Alt er allerede inkludert i tjenesten, så du kan begynne å bygge nettstedet ditt med en gang.

Webnode gir deg en fin side eller blogg, og du kan komme raskt i gang. Som mange andre populære nettstedbyggere, kommer Webnode med en “dra-og-slipp» funksjon. På denne måten kan du enkelt tilpasse oppsettet etter dine egne ønsker. Du kan dra inn tekst, bilder eller hva annet du måtte ønske, endre skrift, farger, legge til visuelle animasjoner m.m.

Ettersom jeg sier at systemet er egnet for «nybegynnere», kan det kanskje tolkes som at plattformen ikke er like god som sammenlignbare systemer på markedet.
Men det som passer for en bruker, trenger ikke nødvendigvis å passe for en annen bruker. Og hva som er «bra» eller «dårlig» er et definisjonsspørsmål. Faktisk appellerer ikke Webnode bare til nybegynnere. Plattformen er kanskje enda mer populær blant mer avanserte brukere, selskaper og digitale markedsførere etc.

Årsaken til at mange nybegynnere bruker plattformen er at man som bruker får nok grunnleggende funksjonalitet uten å måtte betale. En nybegynner trenger ikke så mye funksjonalitet, båndbredde eller ledig plass, og da kan gratistjenesten være et godt alternativ.

Å la brukere teste systemet gratis er en smart måte å tiltrekke seg nye brukere og markedsføre for Webnodes tjenester. Men Webnode har også mer profesjonelle brukere som bygger større nettsteder med mange nettsider, og som dermed har andre krav enn nybegynnere og betaler for tilgang til mer plass, båndbredde, funksjonalitet osv. Brukerne som betaler for premium-tjenester gjør da opp for kostnaden som kommer med å la brukere bruke systemet gratis.

3 Hva slags nettsted er denne plattformen egnet for?

Webnode har mange forskjellige designmaler å velge mellom. Noen av de mest populære designmalene som passer for dette systemet er:

 • Personlig nettsted: Det er mange maler som passer til mer personlige nettsteder. Det kan være alt fra profesjonelle konsulentnettsteder (se nedenfor), til blogger og mer personlige nettsteder for å presentere for eksempel en person.

  Plattformen er også et populært alternativ for utforming av porteføljesider (egnet for eksempel til frilansere eller for personer som ønsker å nå ut med sine bilder eller rapporter, nyhetssendinger, podcaster og andre medier).
 • Bedriftsnettsteder: Passer til restauranter, kafeer, treningssentre, yogastudioer, butikkjeder, grossister m.m. Både store selskaper og oppstartsbedrifter kan med fordel bruke Webnode til å lage et profesjonelt nettsted.

  Mange maler kommer med salgsoppsett – Du kan legge til “call to action”- knapper på strategiske steder på siden din for å øke sjansen for å komme i kontakt med kundene dine og besøkende på siden din.

  Selvfølgelig får du også med innebygde funksjoner for å legge til kontaktskjemaer, “abonner”- knapper osv.
 • Arrangement- og bryllupsnettsteder: Webnode har det beste oppsettet for bryllupsnettsteder av plattformene jeg har vurdert. De har flere gjennomtenkte maler å velge mellom for bryllup. Les mer her hva du bør tenke på for å lage en bryllupshjemmeside.
 • Konsulentvirksomhetsnettsted: Er du kanskje din egen gründer eller konsulent uten en annen jobb? Her finnes det også en mengde maler å velge mellom. Sjekk også ut Wix som har gode maler for konsulenter.
 • Nettsted for borettslag, sportsklubb eller forening: Her har man for eksempel funksjonell støtte til å administrere flere brukere, og passordbeskyttet innlogging.

Bygg din hjemmeside gratis før du bestemmer deg

Du kan teste gratisversjonen og lage et enkelt nettsted, men dersom du har tenkt å opprette et større firmanettsted eller bygge din egen nettbutikk med plattformen, bør du etterhvert regne med å betale for premium-tjenester. Gratisversjonen passer godt hvis du bare ønsker å lage et mindre hjemmeside eller blogg, men for større nettsteder og firmanettsteder er ikke denne versjonen tilstrekkelig.

Selvfølgelig vil du ha begrenset plass og hastighet tilgjengelig for nettstedet ditt, men til å være en gratis versjon er gratispakken god nok til å bygge et enkelt nettsted eller en blogg. (Merk at gratistjenesten bare gir deg et såkalt underdomene).

Min anbefaling er at du starter med å teste gratisversjonen. Du kan alltids oppgradere nettstedet ditt på et senere tidspunkt for å være kvalifisert for premium-tjenester. Eller så kan du melde deg ut hvis du av en eller annen grunn ikke liker plattformen eller bestemmer deg for ikke å fortsette med nettstedet ditt.

Uansett hva du ønsker å oppnå med nettstedet ditt, kan du teste gratis for å komme i gang og enkelt oppgradere til en bedre servicepakke på et senere tidspunkt.

En fordel med premiumtjenestene er at du da får ditt eget domene.

Enten du bygger nettstedet ditt for et mer profesjonelt behov eller om du velger å kun bruke Webnodes gratis tjeneste, trenger du ikke å kaste bort penger unødvendig. Webnodes betalingstjenester er blant de billigste på markedet.

Så du må Ikke ansette et dyrt nettbyrå. For å lage din egen webside, trenger du ikke teknisk forkunnskap eller tidligere erfaring. Webnode er brukervennlig, og du forstår intuitivt hvordan du gjør det.

Hvilke andre plattformer finnes det å velge mellom?

Det finnes noen andre internasjonale tjenester som ligner veldig på Webnode. Både Webnode, Weebly og Wix tilbyr brukerne en gratis versjon. Men du kan si at Webnode er bedre for å bygge nettsteder (forretningsnettsteder eller private nettsteder), mens Wix er bedre for netthandel. (Hvis du først og fremst er ute etter å bygge en nettbutikk, så anbefaler jeg Shopify som det beste alternativet for Norge.)

Weebly ligger litt mellom Wix og Webnode; det er en god plattform, men ikke fullt så god med tanke på designfunksjonalitet eller nettbutikk som Wix eller Webnode.

4 Hvor bra er e-handelsfunksjonen med plattformen?

Som jeg nevnte har Webnode en ekstra e-handelstjeneste. Denne tjenesten er ikke gratis og er absolutt god, men ikke den beste på markedet.

Det kan imidlertid være grunner til å bruke Webnodes e-handelstjeneste hvis du oppretter et nettsted eller en blogg og deretter bestemmer deg for å selge produkter på nettstedet ditt også.

Hvis du først og fremst er ute etter å opprette en nettbutikk, bør du også sjekke ut Shopify. Det er en av verdens ledende e-handelsplattformer og også en av de beste plattformene for Norge. Her kan du lese om hva du bør vite før du tester Shopify for Norge.

5 Søkeoptimalisering – SEO

Uansett hvilken plattform du velger for nettstedet ditt, bloggen eller nettbutikken, bør du sørge for at plattformen din støtter søkeoptimalisering.

Synes du ikke, så finnes du ikke.

Søkeoptimalisering er noe som har blitt stadig viktigere når du velger en plattform.

Imidlertid er det få plattformer som tilbyr god støtte i det hele tatt. Webnode er også i fremste rekke når det gjelder god søkeoptimalisering.

De mest grunnleggende parametrene er som følger:

 • Nettstedet ditt blir fullstendig mobilvennlig. Her er Webnode i forkant og er kanskje den tjenesten som best har omfavnet brukernes etterspørsel etter å kunne søkeoptimalisere nettstedene sine på Google.
 • Du får funksjonsstøtte for å legge til SEO-optimalisert tittel (SEO-tittel) og såkalte Meta-data (Metatekst eller metadata er den beskrivende teksten som vises på Google når folk søker på internett).
(Metatekst vises på Google når folk søker på internett)
 • Gode lastetider. Å velge en plattform som har dårlige belastningstider, vil påvirke nettstedet ditt negativt fra et søkeoptimaliseringsperspektiv. Webnode har god dekning og gode lastetider i Norge.

6 Maler for Webnode.no

Design og layout er Webnodes viktigste fordeler. Som bruker har du tilgang til et bredt utvalg av ferdige maler med forskjellige oppsett.
Siden plattformen har vært på markedet i lang tid, har man hatt god tid til å utvikle og forbedre maler for alle slags behov.

Det skal imidlertid nevnes at det er vanskelig å endre designmalen senere. Jeg anbefaler derfor brukere å tenke seg litt om før de bestemmer seg for hvilken mal som passer for nettstedet du vil lage. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg for å endre maler senere.

Det er hundrevis av maler å velge mellom. Innen en type kategori er det også flere alternativer å velge mellom. Du trenger ikke å bekymre deg for at nettstedet ditt vil se ut som noen andres nettsted eller blogg. Hvis du for eksempel vil blogge om “mote og skjønnhet”, er det flere maler å velge mellom som passer ditt formål. I tillegg vil bloggen eller nettstedet ditt se helt unikt ut etter at du har tilpasset det med dine egne farger, bilder, skrifter osv.

Alle «malene» du kan velge mellom er mobiltilpasset, så du trenger ikke gjøre noen manuelle justeringer for at nettstedet ditt skal bli oppfattet som profesjonelt, selv for mobilbrukere. (Du kan også tilpasse og lage dine egne tilpasninger ved hjelp av CSS-kode.)

Sammendrag

 • Webnode er en av verdens ledende nettstedbyggere med virksomhet og brukere i noen hundre land rundt om i verden.
 • Personlig synes jeg Webnode er den beste plattformen for Norge, spesielt for nybegynnere.
 • I prinsippet er ingen forkunnskaper om Webnode nødvendig. Du kan raskt registrere deg som bruker. I tillegg kan plattformen brukes gratis (med begrensninger).
 • Webnode kommer med ferdige maler som er opprettet basert på spesifikke behov. Etter å ha valgt en designmal som passer dine behov, kan du dra inn blokker med bilder, tekst og animasjoner etter din smak.

  Før du registrerer deg for en gratis konto hos Webnode, må du sørge for at det finnes gode maler for den typen nettsted du har tenkt å opprette. Her finner du de forskjellige malene du kan velge mellom.
 • Du kan opprette forskjellige typer nettsteder med Webnode, og systemet kommer også med en integrert modul for e-handel.

  Jeg tror imidlertid ikke at Webnode er det beste alternativet på markedet for de som først og fremst er ute etter å lage en nettbutikk. Da bør du vurdere for eksempel Shopifys e-handelsplattform.

Webnode er imidlertid den beste plattformen for å opprette for eksempel:

 • Forretningsnettsteder
 • Personlig nettsted eller blogg
 • Restaurantnettsted (Kaféer osv.)
 • Arrangements- og bryllupssider
 • Nettsted for konsulentvirksomhet
 • Nettsted for borettslag, sportsklubb eller forening
 • Webnode kan brukes gratis. Velg først en passende mal for den type nettsted du vil bygge.

  For å registrere deg, trenger du ikke oppgi kredittkortnummeret eller annen sensitiv informasjon. Det er raskt å komme i gang, og du kan til og med melde deg ut hvis du ikke vil fortsette å bruke plattformen. Her kan du teste Webnode gratis.

Legg igjen en kommentar