UX-verktøy: Bruk disse verktøyene når du lager nettsiden

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Bygging av en nettside er på ingen måte en simpel oppgave. Det ligger timevis med arbeid bak de fleste nettsider, og det er ofte en rekke ulike kriterier man må ta høyde for. Dette henger gjerne sammen med forventninger om at en nettside skal fungere på en bestemt måte, være synlig for publikum og gi rask tilgang til den informasjonen man søker etter.

Imidlertid ligger det noe mer bak utviklingen av gode nettsider. Mange opplever nemlig at de har en funksjonell nettside med god synlighet, men fortsatt oppnår lav prosent av konverteringer. Et resultat av dette er ofte at mange tar et skritt tilbake og ser på hvorvidt det er noe feil med produktet eller tjenesten de forsøker å selge. 

Når det er sagt, så trenger det ikke være noe galt med produktet i det hele tatt. Tvert imot har nok de fleste klikket seg inn på nettsiden din nettopp fordi de ser etter det du kan tilby dem. Problemstillingen kan derfor være koblet til en dårlig brukeropplevelse (UX). Fokus og forbedring på brukeropplevelsen kan derfor ofte være nøkkelen til bedre konvertering av trafikken din. I denne artikkelen har vi derfor tatt for oss noen av de beste verktøyene for deg som skal forbedre din brukeropplevelse. 

Hva er brukeropplevelse (UX)?

Brukeropplevelse er den siden av designet ditt som omhandler hvordan brukerne samhandler med nettsiden din. Mer spesifikt handler det om forholdet mellom brukere og de funksjonalitetene som finnes på siden. Her er det viktig å merke seg at UX ikke handler om det visuelle aspektet ved nettsiden din, men heller om hvordan brukeren opplever det. Det visuelle henger sammen med brukergrensesnitt (UI). Disse to kan riktignok blandes med hverandre, og de henger uten tvil tett sammen – men i denne artikkelen er UX vi har rettet fokus på. 

UI tar utgangspunkt i det visuelle ved en nettside og omfatter farger, design, struktur og det generelle utseende. UX på sin side innbefatter hvordan det digitale funksjonelt henger sammen med den opplevelsen brukeren sitter igjen med. Eksempelvis kan designet på en nettside gjøre det mulig å vise/skjule tekst ved hjelp av informative bokser. Utseende på disse vil falle under UI. UX derimot vil se på hvorvidt brukeren foretrekker at boksen er åpen eller lukket når de kommer inn på nettsiden. 

Vi kan derfor trygt si at UX og UI henger uatskillelig sammen, men det er også to vidt forskjellige aspekter av utformingen på nettsiden din. Du kan ha et profesjonelt design (UI), men dersom brukeropplevelsen er dårlig (UX) vil du sjeldent oppleve ønskede resultater. 

Grunnleggende UX prinsipper

Før vi går videre har vi valgt å trekke frem noen av de grunnleggende UX prinsippene du bør kjenne til. Dette vil bidra til at man langt enklere kan skille brukergrensesnitt og brukeropplevelse fra hverandre. De følgende prinsippene er helt grunnleggende for at man skal kunne forbedre UX:

Beste UX verktøy for nettsiden din

Nå som vi har fått en bedre forståelse for hva UX egentlig begir seg ut på – kan vi ta en nærmere titt på de ulike verktøyene du kan bruke for å skape en bedre brukeropplevelse. Her er det greit å merke seg at flere av disse handler om å hente inn tilbakemelding fra ekte brukere, noe som betyr at siden din må være aktiv for at de skal fungere. 

1. UserTesting

UserTesting er et innovativt program som lar deg hente inn tilbakemeldinger fra ekte brukere. Verktøyet betaler utvalgte brukere til å bruke nettsiden din og deretter tilby tilbakemeldinger basert på opplevelsen sin. Videre kan man få tilbakemeldinger fra erfarne UX designere som kan støtte opp den generelle tilbakemeldingen basert på bruken. 

2. Convert

Convert bygger på A/B testing – noe som betyr at man sammenligner to ulike utgangspunkter mot hverandre for å se hvilken som gir den beste opplevelsen. Dette kan være aktuelt for deg som har to alternativer til design, men ikke vet hvilket du bør satse på Ved bruk av ulike kriterier vil Convert kjøre de to sidene mot hverandre og finne styrker og svakheter for hvilken som gjør det best. 

3. HotJar

Et annet populært produkt mange sverger til er HotJar. Dette er langt mer analytisk enn de to første alternativene vi har trukket frem. Verktøyet benytter seg av en kombinasjon av sporing og tilbakemeldinger gjennom spørreskjemaer. HotJar ser på hvordan brukeropplevelsen skal lede frem til et endelig kjøp eller CTA. 

4. Plerdy

Plerdy er en mer komplett pakke som ikke bare bygger på UX, men også gir deg verktøy for konvertering og SEO optimalisering. Dette inkluderer heatmaps, analyse av funnels og innsamling av tilbakemeldinger. Fordelen med dette verktøyet er de forholdsvis billige planene de tilbyr. 

5. Glassbox

Har du en stor nettside kan det være at brukerne går seg bort i ukjente feilmeldinger. Dette er noe Glassbox kan bidra til å forbedre. Ved å kartlegge hvilke feilmeldinger brukerne opplever kan man tilpasse og skreddersy brukeropplevelsen. Videre kan det bidra til å avdekke om brukerne har en annen UX enn det som er tiltenkt. Ofte opplever man at brukerne kan benytte seg av nettsiden på en annen måte enn først tiltenkt, noe som fort kan påvirke konverteringer. 

6. Fullstory

Et annet program som fokuserer på feilmeldinger og bugs i systemet er Fullstory. Her får du hjelp til å kartlegge innlastningstid, konverteringer og de feilmeldingene som gjør at flest brukere hopper av underveis. Dette kan være spesielt nyttig for deg som har en nettbutikk, men opplever at mange avslutter før de har kommet til handlekurven. 

7. Crazy egg

 Er du blant de som foretrekker en mer visuell kartlegging av data, kan Crazy Egg være et godt utgangspunkt. Her får du ferdig analysert data presentert i ulike oppsett som HeatMap, ScrolMap, Overlay og Confetti. På denne måten kan du enkelt se hvordan brukere flest behandler de ulike funksjonene på nettsiden din. 

8. LookBack

Det som skiller LookBack fra de andre verktøyene vi har snakket om hittil er det faktum at de fokuserer på mobil UX. Dette er dessverre et punkt mange glemmer, men tall fra Google antyder at nesten 70% av dagens brukere kommer fra nettopp mobilenheter. En nettside som fungerer dårlig på slike enheter kan derfor koste deg verdifull trafikk eller salg over tid. 

9. Appentive

Appentive er et praktisk verktøy som baserer seg mindre på analyse – og mer på det å hente inn tilbakemeldinger fra brukere igjen. Appentive kartlegger når i brukerreisen det er optimalt å hente inn tilbakemelding og byr deretter på tilbakemeldinger fra brukerne. Dette kan bidra til å gi en bedre innsikt i hvordan kundene underveis i brukeropplevelsen opplever den. 

10. UserReport

Noen ganger kan det være greit å legge seg på en enklere linje, og det er nettopp dette UserReport gjør. Dette er et enkelt verktøy som lar deg sende ut spørreundersøkelser og skjemaer for tilbakemelding om brukeropplevelsen. Deretter kan du enkelt analysere svarene du har fått i ditt kontrollpanel. 

11. GetFeedBack

Et annet program som byr på mye av det samme som UserReport er GetFeedBack. Her kan du lage skreddersydde undersøkelser som gjør det mulig å kartlegge hvordan brukere benytter seg av nettsiden din. Videre kan du spore aktiviteten over ulike sider og se på hvorvidt de har fulgt den UX reisen som er tiltenkt eller ikke. Basert på dette kan man stille kontrollspørsmål som gjør det mulig å finne ut hvordan UX bør tilpasses for å oppnå ønsket resultat. 

12. Applause

Applause byr på tilgang til et omfattende nettverk av UX/UI testere. Her kan du la erfarne testere saumfare nettsiden din og deretter komme med saklig tilbakemelding. Dette kan være hendig da man ved hjelp av en større testgruppe kan oppnå ulike opplevelser, samt få den godt testet på ulike operativsystem og enheter. 

Oppsummering

Et profesjonelt utseende vil ikke alltid gi det resultatet man ønsker, og da er det viktig å kartlegge hvordan brukerne opplever nettsiden din. Dette faller under UX – og er emnet vi har sett på i denne artikkelen. Videre har vi sett på 12 ulike verktøy som gjør det enklere for deg som vil kartlegge hvordan brukerne dine samhandler med nettsiden. Her kan det være mye nyttig informasjon å hente inn, samt se på hvordan man kan få en mer effektiv konvertering. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om UX-verktøy

Hva er UX-verktøy?

UX-verktøy er programvare og teknikker som hjelper designere med å skape brukervennlige og engasjerende brukeropplevelser for digitale produkter som nettsteder og applikasjoner.

Hvilke typer UX-verktøy finnes det?

Det finnes flere typer UX-verktøy, inkludert skisseverktøy, prototypingsverktøy, brukertesting og analyseverktøy, og samarbeidsverktøy. Noen populære verktøy er Sketch, Adobe XD, InVision, Figma og Axure RP.

Hvordan kan man velge riktig UX-verktøy for et prosjekt?

For å velge riktig UX-verktøy for et prosjekt, bør man vurdere prosjektets behov, teamets ferdigheter og preferanser, samt verktøyets funksjoner, brukervennlighet og pris. Det er viktig å prøve flere verktøy for å finne det som passer best for prosjektet og teamet.

Hva er noen fordeler med å bruke UX-verktøy?

Fordeler med å bruke UX-verktøy inkluderer økt effektivitet og produktivitet, bedre kommunikasjon og samarbeid mellom teammedlemmer, samt muligheten for å utføre brukertesting og analysere brukerdata for å forbedre brukeropplevelsen.