Trygg nettside: Slik vurderer du om nettsiden er trygg

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Det snakkes stadig om såkalte phishing forsøk på nett. Dette er en svindelmetode der svindlere benytter falske nettsider for å tilegne seg informasjon. Disse nettsidene tar ofte utgangspunkt i tjenester vi bruker hver dag, slik som nettbanken eller en offentlig nettside. 

Så hvordan kan vi vite om siden vi har trykket oss inn på er sikker eller ei? Det skal vi se på i denne artikkelen. Her har vi samlet noen gode tips du kan bruke for å verifisere at du faktisk befinner deg på riktig nettside. 

Riktig nettadresse

Det første som bør kontrolleres når du kommer inn på en nettside er adressen. På denne måten kan du forsikre deg om at du faktisk har havnet på den nettsiden du hadde til hensikt å besøke. Et typisk eksempel på phishing er at man benytter en nesten identisk nettadresse.

Dette kan eksempelvis være nettlager3n.nu isteden for vår egentlige adresse nettlageren.no. Selv om dette er detaljer vi ser klart nå som vi leser dem – er ikke dette noe de fleste vil tenke på dersom de ikke kontrollerer nettadressen. 

Noen gode tips til deg som vil unngå phishing:

Pass på at siden har oppdatert SSL

Når du klikker deg inn på en nettside, så vil det foregå kommunikasjon mellom serveren (der nettsiden ligger lagret) og enheten din. For å unngå at uvedkommende kan fange opp denne trafikken, så er det viktig at nettsiden krypterer kommunikasjonen. 

Dette foregår gjennom såkalte SSL sertifikater. Den letteste måten å se om en side har dette på, er ved at nettsiden har HTTPS ikke HTTP i nettadressen sin. På noen nyere nettlesere vil dette også illustreres ved at nettadressen utstyres med en grønn hengelås. 

Selv om en nettside har HTTPS er det viktig å huske at dette kun beskytter kommunikasjonen. Imidlertid beskytter ikke dette mot svindel nettsteder. En svindler kan ha en nettside med gyldig SSL sertifikat, og du bør derfor alltid gjøre en helhetlig vurdering. Et godt tips her vil være å trykke på hengelåsen, da dette gir informasjon om hvem som eier nettsiden. Samstemmer ikke dette med øvrig informasjon på siden, så bør dette være et rødt flagg. 

Vurder innholdet

Dersom du er i tvil om du har havnet på en ekte nettside eller ikke, så kan det være lurt å vurdere innholdet. Her kan man se om innholdet er skrevet av en menneskelig skribent, eller om det inneholder typiske feil fra en maskin. Mange svindlere benytter automatisk oversettelse av innholdet til ulike språk, noe som ofte kan føre til dårlig språk. 

Det vil også være lurt å se etter opplysninger knyttet til selskapet som styrer nettsiden. Her kan du se etter e-postadresser, adresser, telefonnummer og organisasjonsnummer. Dersom alt dette samstemmer med øvrig innhold, så øker dette troverdigheten til siden.