Shopify vs. Wix: Hvilken løsning er best for nettbutikk i 2023?

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Skal du lansere din første nettbutikk vil valges kvale gjerne ligge mellom Shopify vs. Wix – og det er ikke uten grunn. Begge plattformer er utmerket som utgangspunkt for en nettbutikk, men hvilken du bør velge handler mye om hvilket utgangspunkt du har. Vi vil nok anbefale Wix som det beste alternativet dersom du skal lansere en ny nettbutikk uten eksisterende omsetning, mens Shopify kommer ut på topp for nettbutikker med et eksisterende kundegrunnlag og litt trafikk. 

Oppsummering

  • Hvis du skal starte nettbutikk, er sjansen stor for at valget av plattform står mellom Wix og Shopify, to av verdens mest populære løsninger for nettbutikker.
  • Begge løsningene er brukervennlige. Shopify er litt billigere, men Wix scorer bedre på designmuligheter, utvalg av produkter og markedsføring. Shopify har imidlertid bedre kundestøtte med døgnåpen live chat.

Vi har derfor tatt på oss den nesten umulige oppgaven med å finne ut hvem av disse populære plattformene som er best. Som et utgangspunkt for dette har vi satt opp to nye nettbutikker slik at vi kan sammenligne hele prosessen på de individuelle plattformene. Her er forventningene høye, så la oss komme i gang med denne spennende duellen. 

Shopify vs. Wix: En rask oppsummering

Har du hastverk med å lansere den nye nettbutikken din? Da har vi samlet en praktisk oppsummering av hele testen vår her. 

WixShopify
BrukervennlighetWix sin dra-og-slipp editor er så godt som uslåelig. Her kan du endre alt av frontend design uten å kunne noe om koding.Shopify er utrolig enkel å bruke og du kan raskt få oversikt over inventory. Den har dog litt stivere læringskurve enn Wix.
Design muligheterMer enn 800+ ulike templates du enkelt kan tilpasse slik du selv ønsker.Stort utvalg templates, men alle er skreddersydd for salg på nett. Kan derfor trenge litt endring for større nettsider. 
Pris og verdi for pengeneLar deg bygge en nettbutikk gratis, men også flere skalerbare planer som starter på lave nivåer. Gratis prøveperiode før du må betale, kan kreve ekstra betalt for en del funksjonalitet når nettbutikken blir større. 
Produkt og funksjonalitetLar deg selge et bredt spekter av digitale og fysiske produkter med enkle verktøy. Markedets beste salgsverktøy som lar deg selge på tvers av en rekke ulike kanaler og plattformer. 
BetalingsmuligheterAlle de vanlige betalingsmetodene i Norge utenom PayPal.Mer enn 100 ulike betalingsalternativer, så du kan fritt velge hvilke løsninger du vil godta. 
ShippingWix har ikke noe eget system for dette, du må derfor bruke tredjepartsleverandører og applikasjonerShopify tilbyr sitt eget system som er knyttet opp mot en rekke populære shipping alternativer
SkatteinnstillingerWix tilbyr kun det grunnleggende for planlegging av skatt, noe som vil være godt nok for små nettbutikker – men kan fort bli krevende for større butikker med høy omsetningShopify tilbyr et stort utvalg skatteinnstillinger som gjør det enkelt å sette opp de nødvendige innstillinger i det landet du befinner deg. 
MarkedsføringHer får du et utmerket utvalg markedsføringsverktøy, spesielt for blogger og innhold på nettsiden din.Shopify er godt egnet for markedsføring i sosiale medier, men markedsføring utover dette kan kreve litt mer omfattende SEM.
App StoreStort utvalg applikasjoner, men lite som er fokusert på nettbutikker og de nødvendige funksjonalitet knyttet til dette. Utmerket utvalg applikasjoner hvor alle er skreddersydd for bruk i nettbutikker. 
SikkerhetGratis SSL sertifikat og omfattende sikkerhet på hele plattformen. Tilsvarende tilbud som Wix – her får du all den nødvendige beskyttelsen for din nettbutikk på plattformen. 
Kundeservicee-post, sosiale medier og telefonstøtte. Tilbyr foreløpig ingen chat-basert alternativ, noe som betyr at det kan ta litt tid å få svar. 24/7 chat-basert løsning og telefon, men et mindre utvalg hjelpeartikler for produktene deres. 
Vil du prøve selv?Prøv Wix gratisPrøv Shopify gratis

Brukervennlighet

Brukervennlighet er viktig når du skal sette opp din første nettbutikk, men her er det lite å påpeke hos de to konkurrentene. Både Wix og Shopify tilbyr en utrolig brukervennlig plattform som lar deg sette opp din egen nettbutikk på 1-2-3. Den eneste forskjellen vi la merke til er at design mulighetene hos Wix er langt enklere.

Dette skyldes nok til dels at de har en egen nettsidebygger, mens du i stor grad må benytte deg av eksisterende maler når du skal sette opp hos Shopify. Når det er sagt, så bør nok ikke dette være noen utfordring så lenge du ikke ser etter noe veldig spesifikt knyttet til design og funksjonalitet. 

Design muligheter

På dette punktet var vi litt spent, men det er liten tvil om at Wix går av med seieren her. Shopify kan rett og slett ikke måle seg med det enorme utvalget maler som Wix tilbyr sine kunder. Du vil riktignok finne et godt utvalg maler hos Shopify også, men dette er nærmere 100 ulike maler – og du vil måtte betale for mange av dem. 

Er du ute etter et verktøy som lar deg skreddersy din egen nettside vil derfor Wix være det beste alternativet på akkurat dette punktet. Har du et større budsjett kan du riktignok hyre inn en designer for å lage et nytt Shopify utseende for deg, men dette vil oftest øke prisen betydelig for den aktuelle periode. 

Pris og verdi for pengene

Shopify tilbyr det billigste alternativet med sine $29 per måned, men velger du Wix vil du få gratis domene inkludert det første året. Tar man dette i betraktning er det noen kroner og øre som skiller de to plattformen fra hverandre i pris. Her er det greit å merke seg at Wix tilbyr en gratisversjon, men det vil da være reklame på nettsiden din. 

Ønsker du mest verdi for pengene vil vi derfor anbefale at du går for Wix sin årlige plan. Dette er den pakken som sammenlagt gir de laveste kostnadene, noe som kan ha stor betydning for en nylig etablert nettbutikk. De har også svært skalerbare løsninger, så du kan enkelt oppgradere underveis om du skulle oppdage behovet for ytterligere funksjonalitet. 

Produkt og funksjonalitet

Det er liten tvil om at både Shopify og Wix har et godt produkt, men de flekser muskler på litt ulike områder. Blant annet er Wix utmerket dersom du vil ha et enormt utvalg produkter i nettbutikken din, mens Shopify tilbyr den smidigste multi-channel plattformen. Du bør derfor tenke gjennom hvilke kanaler du ønsker å selge i, samt hvilket utgangspunkt du har for produkter når du skal velge. 

På produktpresentasjon går Wix av med seieren, mens når det gjelder inventory og administrasjon vil Shopify uten tvil være det beste alternativet. Vår konklusjon er derfor at Shopify er best på dette området vurdert etter et helhetlig bilde, mens Wix kan være best om du bare skal selge et stort utvalg digitale produkter. 

Betalingsmuligheter

Betaling vil alltid være en viktig del av kundeopplevelsen, men det vil også ha direkte påvirkning av bunnlinjen din. Mange nettbutikker tilbyr et lite utvalg betalingsmuligheter for å sikre seg lave kostnader. Imidlertid kan dette også sørge for at kunder velger et annet utsalg der deres foretrukne betalingsmetode er tilgjengelig. 

For deg som skal sette opp en nettbutikk vil dette derfor være et viktig, men også hårfint punkt der man fort kan trå feil. Wix har et litt mindre utvalg enn Shopify når det gjelder antall betalingsmetoder, men de krever heller ingen transaksjonsgebyrer. Shopify på sin side tilbyr over 100 ulike metoder, men om du velger noe annet enn Shopify Payments, så vil dette påføre deg et transaksjonsgebyr. 

Shipping

På dette punktet var det liten tvil om at Shopify slår Wix. Dette skyldes at de tilbyr et langt bredere utvalg shipping løsninger. Du vil også finne flere integrerte løsninger hos Shopify, mens Wix er avhengige av ulike tredjepartsapplikasjoner for å koordinere levering av produkter kjøpt på nett. 

Skatteinnstillinger

Riktig skatt og avgifter er helt elementært for at man skal kunne drive en seriøs nettbutikk. Her kan du riktignok gjøre en del med Wix, men for å få full kontroll bør du laste ned applikasjonen Avalara. Shopify på sin side lar deg skreddersy dette direkte i plattformen, noe som gjør det enkelt å holde styr på ulike avgifter og kostnader underveis i driften din. 

Markedsføring

Markedsføring på nett er helt essensielt for en nettbutikk, men her er det store forskjeller i hva disse to plattformene leverer. Her klarer rett og slett ikke Shopify å måle seg med de mulighetene Wix gir på plattformen. Spesielt knyttet til tekstbaserte innlegg er Wix overlegne sammenlignet med Shopify sin løsning. 

App Store

Et utvalg applikasjoner vil være viktig for at man skal kunne tilføre den funksjonaliteten man ønsker. Spesielt de som har prøvd WordPress tidligere vil vite hvor viktig dette er. Her må vi si oss litt overrasket over hvor stor forskjellen er mellom de to konkurrentene. Wix tilbyr nemlig kun 54 ulike applikasjoner relevant for nettbutikker, mens Shopify på sin side tilbyr 5763 applikasjoner. 

Sikkerhet

På sikkerhet måler de to plattformene seg relativt likt. Begge tilbyr SSL sertifikater og omfattende kryptering for all informasjon som utveksles når en kunde gjennomfører et kjøp. Uten at vi skal gå for dypt inn på det tekniske, så tilbyr begge plattformer en kryptering som ivaretar personvern og GDPR, samt reduserer risikoen for at nettbutikken din skal utsettes for angrep. Du kan finne mer om sikkerheten til de to forskjellige plattformene i våre anmeldelser av Wix og Shopify

Kundeservice

Kundeservice er viktig dersom du skulle oppleve problemer med nettbutikken din. All nedetid kan resultere i tapte salg, noe som betyr at utfordringer før løses så raskt som mulig. Her tilbyr begge to 24/7 kundeservice, men Wix har ingen chat-basert løsning. For norske brukere betyr dette at man må sende en skriftlig henvendelse, eller velge å stå i telefonkø – noe som kan koste deg store telefonutgifter om det er et mer krevende problem. Shopify på sin side tilbyr en 24/7 live chat, så du kan alltid få rask bistand. 

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.5

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra for nybegynnere
  • star iconStøtte for nettbutikk
  • star iconMange gode maler
  • star iconGode utvidelser

Ulemper

  • star iconLitt begrensende for veldig store sider
  • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden