Er Shopify bra for Norge? Ting du burde vite!

Shopify er blitt og vil forbli et verdensfenomen i det globale e-handelsmarkedet. Med mer enn en halv million nettbutikker i drift og brukere i 180 forskjellige land, er Shopify trolig den mest populære e-handelsplattformen i verden.

For en stund siden nå begynte Shopify også å investere i det norske markedet og er antagelig allerede det mest attraktive og populære alternativet blant e-detaljister i det norske markedet.

Selv er jeg litt fan av Shopify; det er min favorittplattform når det gjelder design, funksjonalitet og brukervennlighet. Personlig velger jeg alltid Shopify fremfor andre plattformer i markedet. I denne gjennomgangen fremhever jeg imidlertid også noen av sidene ved plattformen som kan oppfattes som negative.

Shopify har lykkes med kunstverket å kombinere brukervennlighet og moderne teknologi. Resultatet er et av de mest raffinerte produktene som finnes på markedet.

Plattformen er basert på en komplett løsning som er enkel å bruke for nybegynnere. (Shopify har vunnet tilliten og anerkjennelsen til spesielt uerfarne og teknisk uvitende brukere.)

I tillegg regnes plattformen for å være et av de mest «skalerbare» systemene på markedet i dag. (Plattformen passer både til individuelle gründere i Norge, så vel som startups for store, internasjonale e-handelsbedrifter).

Når salget og driften vokser, vil du få nye behov. Du ønsker å utvide med nye funksjoner, legge til flere språk, valutaer, kundeklubber, vurderingssystemer og mye, mye mer. Også her har Shopify lyktes i å beholde eksisterende så vel som å tiltrekke nye brukere ved å tilby servicepakker som passer for e-detaljister, uansett hvilken fase de er i.

Noen av de mer kjente selskapene i det internasjonale e-handelsmarkedet som bruker plattformen er: Candy Crush Saga, Pepsi, Kew Gardens, Budweiser, KKW Beauty, The Economist, Tesla, Nescafe og Red Bull.

«En velfungerende strategi som Shopify har implementert har vært å dele suksessen med partnerne.»

I en verden som er i endring er det viktig å være i forkant og kunne tilby brukerne de nyeste tekniske løsningene og innovasjonene som er tilgjengelige på markedet. Derfor tillater Shopify uavhengige utviklere å utvikle nye applikasjoner og tekniske funksjoner som selges til brukerne av plattformen på egen hånd.

På denne måten utvikles det stadig nye funksjoner, designmaler, programmer etc. som har blitt etterspurt av markedet. Uavhengige utviklere lager disse programmene og selger dem i et åpent marked (Shopify App Market), noe som er veldig positivt for brukere av Shopify ettersom plattformen da stadig blir oppdatert med nyutviklede apper og funksjoner. På grunn av dette velger mange brukere å bli værende på Shopify i lang tid. Shopify får også utbytte av dette ved at de tar en prosentandel av pengene for hvert solgte produkt.

I dette innlegget går jeg gjennom Shopify for e-detaljister i det norske markedet. Jeg fremhever fordeler og ulemper med plattformen og gir anbefalinger når det gjelder hvem plattformen er egnet for og hva du bør vite før du muligens begynner å bygge en nettbutikk med Shopify.

Her kan du teste Shopify Norge gratis.

#1 Her er plattformens fremste fordeler og ulemper

Dette liker jeg best:

 • Bra plattform for det norske markedet. Du kan legge inn tekst- og produktinformasjon på norsk. Du kan også stille inn NOK som standardvaluta. Systemet kan også håndtere norsk skatt, merverdiavgift, etc.
 • Bra for både nybegynnere og små bedrifter, så vel som store internasjonale e-handelsbedrifter.
 • Du får alt du trenger på ett sted (SSL, domene, webhotell, support, funksjonalitet osv.)
 • Multikanal: Selg via Facebook, Instagram og Pinterest
 • Beste system for alle som vil selge via dropshipping. Som bruker av plattformen kan du få tilgang til hundretusener av produkter gratis gjennom gratistjenesten Oberlo.
 • Du kan selge ubegrenset med produkter.
 • Bedre og flere funksjoner enn noe sammenlignbart alternativ (du kan sende gavekort, bruke rabattkoder og mye mer).
 • God systemstøtte for søkeoptimalisering
 • Plattformen har flere betalingsløsninger enn noe annet sammenlignbart system i det norske markedet. (For eksempel PayPal, Vipps, MasterCard og Klarna)
 • Beste pris. Det er ingen plattform som gir deg like mye til samme pris. (Mange andre systemer bruker “lurepriser”, dvs. at prisene virker lave når man registrerer seg, men så kan det være skjulte kostnader for enkelte funksjoner, som gjør at det ikke blir så billig likevel) Det er derimot ingen skjulte kostnader med Shopify, og det er derfor et bedre valg. (Shopifys enkleste servicepakke “Basic” er egnet for oppstart, og du vil sannsynligvis ikke måtte oppgradere til en bedre pakke. Les mer om priser og hva som er inkludert i hver servicepakke her.
 • Systemet er mer komplett enn noen andre systemer i det norske markedet. For eksempel er systemet integrert med Shopify POS. (Du kan administrere salget fra både fysiske butikker og elektronisk i ett enkelt system.)
 • God og tilgjengelig kundeservice (24/7 via telefon, e-post og chat)
 • Du kan administrere nettbutikken direkte fra telefonen
 • Du kan teste plattform for å få gratis (14 dager) uten å angi sensitiv informasjon (kredittkort, etc.)

Dette liker jeg ikke:

 • Den største ulempen med Shopify for Norge er at det er et transaksjonsgebyr på salget ditt, som bare gjelder hvis du ikke bruker Shopify Payments (som foreløpig bare er tilgjengelig i visse markeder, og som heller ikke kan brukes i Norge ennå). Her kan du lese mer om betalingsløsninger for Norge.

  Avgiften er relativt høy til 2,9% per transaksjon/solgte vare for den billigste pakken “Basic”, men for små bedrifter og oppstartsbedrifter er denne prisingsmodellen i seg selv likevel en god løsning fordi selskaper med lav omsetning vanligvis har fordel av å betale en lav fast kostnad og en variabel kostnad på den faktiske omsetningen.

  Det motsatte gjelder selvfølgelig for store selskaper med høy omsetning, hvor det er bedre med et høyt fast gebyr og et transaksjonsgebyr.

  Den gode nyheten her er at store selskaper vanligvis bruker Shopify Plus, som bare har et 0,25% påslag per transaksjon. Det finnes også servicepakker for mellomstore selskaper der transaksjonsgebyrene er lavere (“Avansert”: 2,4% og “Shopify”: 2,6%).

  Her kan du lese mer om hvilke land foruten Norge som er berørt av transaksjonsgebyret.
 • Systemet har en dårlig bloggfunksjon: En ulempe som absolutt ikke er avgjørende når du velger en e-handelsplattform er at Shopify har en elendig bloggredigerer.

  Til å være en av de mest moderne plattformene i verden, burde de ha vært i stand til å tilby en bedre funksjon for redigering av bloggen. Mange brukere velger derfor å kjøpe og laste ned en bedre bloggfunksjon på app-markedet.
 • Det er få gratis designmaler å velge mellom. Selv om systemet kommer med hundrevis av “themes” (temaer) og nye stadig blir lagt til, er utvalget av gratis designmaler smalt. Mange brukere velger derfor å betale for et tema fordi tilbudet for gratis maler er så smalt. Et tema som ikke er gratis, koster omtrent 50-170 USD (engangskostnad).

#2 Beste plattform for multikanal

Det har blitt stadig viktigere å kunne tilby kunder en sømløs kjøpsopplevelse, uavhengig av om man handler via en fysisk butikk, på nettet, eller fra et annet sted.

Her er Shopify øverst. Du kan dermed integrere nettbutikken din og selge gjennom mange forskjellige kanaler der du møter kundene dine.

Med Shopify har du muligheten til å koble deg til salg via Instagram, Facebook, Pinterest osv. Kunden får en lignende kjøpsopplevelse uansett kanal. Men det vil også være lettere for deg å administrere strømmer, statistikk, kundeklubber, skatter osv. på et sted.

Å kunne tilby kunden en sømløs kjøpsopplevelse er noe som ikke bare er en utfordring for store, ledende e-handelsaktører.

Det er ikke uvanlig at selskaper bruker forskjellige typer systemer til forskjellige formål som de integrerer med hverandre. Følgelig blir det vanskelig å administrere forskjellige salgskanaler og kontaktpunkter. Shopify er derimot en total løsning, som er en stor fordel for de som velger å bruke plattformen fra starten av.

Alt du vil kunne gjøre med nettbutikken din, har du tilgang til på ett sted. Med Shopify kan du administrere alle populære salgskanaler som det måtte være behov for.

Her er noen av de mest populære tjenestene:

Facebook

Du kan koble profilen eller siden din på Facebook til nettbutikken din på kort tid. Via en butikknapp kan de som følger eller liker Facebook-siden din få tilgang til produktkategoriene dine.

Nettbutikken din blir dermed dobbelteksponert. Integrasjonen gjør at du ikke trenger å bruke tid manuelt på å legge inn data, priser osv. Alt lastes automatisk ned fra nettbutikken din.

Instagram

Som Facebook kommer plattformen med god støtte for å styre salg via Instagram.

Instagram har i dag mer enn en milliard brukere per måned. Ved å bruke denne e-handelsplattformen, kan du koble produktene dine fra nettbutikken din til Instagram-bildene dine ved å bruke såkalte “tags”.

Integrert løsning for Point of Sale – POS

Dette er en fantastisk fordel som gjør at du kan selge og administrere fysiske produkter parallelt med salg via nettbutikken din. Det er sannsynligvis ingen skandinavisk plattform for meg som kan gi deg denne typen totalløsninger.

Les mer om Shopify POS for Norge her.

God, men enkel kjøpsknapp

«The Devil is in the detail» og «Retail er Detail» er to vanlige uttrykk innen detaljhandel og distansehandel. En latterlig enkel funksjon som blir satt pris på av brukere av Shopifys plattform er den såkalte «kjøpsknappen».

Knappen er et godt og enkelt verktøy for å øke konverteringsfrekvensen. Du kan legge inn knappen i utgangspunktet uansett hvor artiklene dine vises på internett, og det vil ha en positiv innvirkning på impulskjøp. Du kan også bruke knappen når du vil markedsføre artikler på blogger og nettsteder.

Dette er en latterlig enkel funksjon som har vist seg å øke salget betydelig for de som bruker den. Tjenesten er inkludert i alle planer uten ekstra kostnad. Du kan også tilpasse layout av knappen med dine egne farger osv.

Verdens største internettbaserte markedsplass – Amazon

Amazon vinner terreng selv i Norden og vil sannsynligvis ha en radikal innvirkning på norsk netthandel. Selskapet anses for å være verdens største markedsplass for online handel.

Det er ikke lett å si hvor stor innvirkning Amazon vil ha på det norske markedet, men jeg anbefaler å velge en e-handelsplattform som allerede er integrert med Amazons plattform fra før. Shopify, så vel som flere andre verdensledende plattformer, er integrert med Amazons markedsplass.

Kompatibel med apper som Messenger og Pinterest

Både Messenger og Pinterest er kanaler som er konfigurert for bruk med Shopify. Spesielt Pinterest er en god kanal for å teste produkter og føle pulsen i det internasjonale markedet.

Messenger er en av mange chatte-apper som lar brukere sende produkter mellom hverandre i private meldinger.

Forskjellen med produkter som deles via Shopify er at produktinfo og bilde komprimeres på en estetisk måte, i motsetning til produkter som deles via en vanlig lenke. Ellers anses konverteringsfrekvensen for å være relativt høy for produkter som sendes via private meldinger.

#3 Får jeg webhotell på kjøpet?

Shopify er en komplett totalløsning som har alt du trenger på ett sted. Uansett hvilken servicepakke du velger å bruke vil den inkludere gratis webhotell. Du kan også få et domene gjennom plattformen.

Du kan registrere et domene gratis til å begynne med («Subdomene» som er gratis er bra for å teste plattformen før du bestemmer deg). Når og hvis du er sikker på at du vil fortsette å bruke plattformen, kan du registrere ditt eget domene («toppdomene»).

Totalt sett anses plattformen for å være en av de beste med tanke på hastighet, oppetid og sikkerhet. Plattformen har sin egen CDN (en viktig teknisk tjeneste som gjør at nettstedet ditt lastes raskt uansett hvor i verden nettstedet ditt er opprettet eller hvor i verden kundene dine er).

Her finner du mer informasjon om plattformens CDN og webhotell.

#4 Er plattformen bedre for Norge enn andre alternativer på markedet?

Jeg har brukt utallige timer på å lese om og teste forskjellige plattformer på markedet. Det er mye å velge mellom der ute. Det som er best for en person, trenger ikke alltid å være det beste for en annen.

Shopify blir vanligvis sammenlignet med BigCommerce og / eller Volusion. Imidlertid finnes disse systemene knapt i det norske markedet. For de som vil selge i det norske markedet, er det bedre å bruke en tjeneste som brukes av mange andre brukere.

Jeg anbefaler på det sterkeste å velge en plattform som ikke allerede er testet av mange andre e-forhandlere i ditt marked. BigCommerce og Volusion har jeg aldri testet selv, men det er fordi de nesten ikke eksisterer her i Norge.

Hvilke andre e-handelsplattformer er best for Norge?

 • Wix: Dette er et enklere, men også billigere produkt. Jeg vil anbefale Wix til alle som ønsker å opprette en blogg eller et nettsted, og samtidig vil ha muligheten til å lage nettbutikk og selge produkter via plattformen. I likhet med Shopify er Wix en populær plattform i Norge.
 • Les mer om Wix her.
 • WooCommerce: Dette er en mer komplisert plattform, men regnes for å være en av de ledende plattformene i verden. WooCommerce er et godt alternativ for de som har mer teknisk kompetanse.

  Plattformen er ikke egnet for nybegynnere. Enda mer erfarne e-detaljister som bruker WooCommerce trenger å investere mer tid på å bygge nettbutikken sin med denne plattformen.

  Fordelen med WooCommerce er at du får en høyere grad av fleksibilitet enn med en omfattende løsning (for eksempel Shopify), men du må også skaffe ditt eget webhotell, SSL, CMS osv.

#5 Plus for virkelig store selskaper

Mine innlegg er hovedsakelig rettet mot gründere og oppstartsbedrifter. For virkelig store selskaper er det noen ganger verdt det å få hjelp fra eksterne konsulenter når du bytter eller kjøper en e-handelsplattform.

Større selskaper har vanligvis mer sammensatte behov enn oppstartsbedrifter. Muligens bør e-handelssystemet være integrert med ERP og andre systemer. Så her handler det mye om hva man allerede har av eksisterende systemer, og ikke bare hva man ønsker å oppnå. Derfor må mer detaljert kartlegging vanligvis utføres av eksisterende prosesser og systemer.

Ulike selskaper kan ha helt forskjellige behov basert på hvordan eksisterende integrasjoner ser ut. Det er vanskelig å peke på en type tjeneste som passer for alle selskaper. For større selskaper kan imidlertid Shopify Plus være et interessant alternativ. “Plus” brukes for eksempel av flere kjente internasjonale selskaper som Candy Crush Saga, Pepsi, Budweiser, The Economist, Nescafe og Red Bull.

Tjenestene som er inkludert i “Plus”-planen skiller seg fra de andre planene. Tjenestene er designet for nettbutikker som har en omsetning i millionklassen. “Plus” gir større mulighet for unik kundetilpasning og dedikert servicepersonell som hjelper kunden.

Planen er utformet for å håndtere store internasjonale kunder. Som Plus-kunde kan du for eksempel håndtere mer enn 10.000 ordre per minutt og gi brukertilgang til ubegrensede brukere til å administrere nettbutikken.

Her finner du mer om Shopify Plus og hva som gjelder Plus-kunder i Norge.

#6 Tydelige og gode betalingstjenester for Norge

Alle som ønsker å fokusere på det norske markedet, bør selvfølgelig velge en plattform som har god støtte for betalingsløsningene som brukes i Norge.

Dette høres kanskje opplagt ut, men flere verdensledende netthandelsplattformer er faktisk ikke særlig godt tilpasset det norske markedet.

Her er Shopify i spissen, som de siste årene har gjort at investeringer og markedsjusteringer også er på toppen for det skandinaviske markedet. For tiden finnes det mer enn 40 integrerte betalingstjenester som plattformens brukere kan tilby sine kunder.

For Norge kan for eksempel Klarna Checkout, PayPal, Vipps og MasterCard brukes. Via for eksempel Mondido kan du også slå på Swish, betaling via faktura, direkte betaling osv.

Ellers skal det nevnes at Shopify er raskt ute med å introdusere muligheten for å bruke nye tjenester (også betalingstjenester) i markedet. Eller rettere sagt, plattformen er så stor, så derfor er det naturligvis mange nye e-handelstjenester som blir lagt til i markedet som ser for seg å være integrert med Shopifys plattform.

Uansett hvor du vil selge eller om du begynner å selge i et nytt marked om noen år, vil du dermed ha tilgang til et stort utvalg av de mest brukte betalingstjenestene som finnes i både Norge og internasjonalt hos Shopify.

En god plattform for bruk av dropshipping

En grunn til at Shopify er en av de mest brukte plattformene blant amerikanske e-handelsbedrifter, er fordi plattformen er godt tilpasset for å håndtere dropshipping.

Dropshipping er en forretningsmodell som betyr at du kun markedsfører og selger produkter i nettbutikken din. Logistikk (levering, lager osv.), og vanligvis kundeservice og klager, blir håndtert av leverandøren din. Med dropshipping trenger du ikke ta noen større risiko. Etter at du har solgt et produkt i din nettbutikk, blir bestillingen videresendt til leverandøren din som fullfører leveransen.

Les mer om hvordan dropshipping i Norge fungerer her.

En stor fordel med å bruke Shopifys plattform er at du kan bruke Oberlo-appen.

Oberlo er utviklet for bruk med Shopify, og er et gratis program som gir brukere tilgang til hundretusener av forskjellige varer for dropshipping. For eksempel kan du teste markedet med forskjellige produkter uten å måtte kjøpe og lagerføre varene.

En stor fordel med Oberlo er at tjenesten kun er utviklet for Shopify. Du kan derfor importere produktinformasjon (bilde, produktbeskrivelse, dimensjoner osv.) direkte til din nettbutikk med bare noen få klikk.

Slik fungerer Oberlo:

 • Oberlo kan brukes gratis.
 • Tjenesten kan bare brukes til nettbutikker som er opprettet i Shopify.
 • Selvfølgelig kan du endre og justere pris og annen produktinformasjon etter at du har importert produktene til nettbutikken.
 • Den viktigste ulempen med Oberlo i det norske markedet er at mange produkter i Oberlos sortiment kan ha lange ledetider. Det er fordi de fleste av varene som er tilgjengelige for salg gjennom Oberlo kommer fra asiatiske leverandører.

Her finner du mer informasjon om Oberlo.

Sammendrag:

 • Shopify er en av de mest populære e-handelsplattformene i verden. Plattformen er et av de beste alternativene for Norge og passer både for nybegynnere / oppstartsbedrifter så vel som erfarne e-detaljister og store, internasjonale selskaper.
 • Noen av hovedfordelene er:
  • Godt tilpasset Norge (Valuta, språk, betalingstjenester, skatt etc.)
  • Brukervennlighet øverst: En omfattende løsning der du får alt servert på ett sted. Du kan begynne å bygge din nettbutikk fra dag 1. (Shopify gir deg alt du trenger.)
  • Multikanal: Du kan selge gjennom praktisk talt alle populære salgskanaler: Facebook, Instagram, og Pinterest. Du kan også administrere salg av produkter fra fysiske butikker (POS).
  • Rimelig alternativ: Du får mye for pengene, og det er ingen skjulte kostnader.
  • Bedre funksjonalitetsområde enn sammenlignbare alternativer.
 • Shopify kan testes gratis (14 dager). Det er enkelt å registrere og avregistrere seg uten forpliktelse.
 • Noen av de største ulempene:
  • Du bør regne med å betale et transaksjonsgebyr, så lenge du ikke bruker ShopifyPayments. Gebyret er på 2,9% av transaksjonene.
  • Dårlig utvalg av gratis designmaler. Designmaler som ikke er gratis, koster ca 50-170 USD.
 • Mer enn 100 millioner aktive nettbutikker opprettet med Shopify rundt om i verden. Jeg anbefaler alltid å velge en internasjonalt veletablert plattform for selskapet ditt. Shopify er etter min mening ikke bare det beste alternativet for Norge, men også en plattform som du kan vokse med.
 • Av plattformene som jeg har testet er Shopify min favorittplattform.
 • Her kan du teste plattformen gratis i 14 dager.

Vennligst legg igjen en kommentar nedenfor og del opplevelsen din etter å ha testet plattformen.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar