Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk
Skal du lage din egen nettside? Så spennende! Det er mange plattformer du kan velge mellom, og du har selvfølgelig lyst til å velge den som passer deg best. Du er på riktig sted. Vi har testet en rekke nettsidebyggere, og samlet de vi mener er best på markedet i 2024.
Best i test – vinnere
- Wix – Best for de fleste
- Webnode – Best for enkle sider
- Squarespace – Best for elegante design
- Elementor – Best for WordPress
- Site123 – Best for kundeservice
En nettsidebygger lar deg enkelt lage en nettside uten forkunnskap om koding. I motsetning til før i tiden, da nettsidebygging var mer komplisert, kan du komme i gang på få minutter. Du trenger heller ikke kunne programmering for å lage en flott nettside.
I denne artikkelen har vi tatt utgangspunkt i plattformer som lar deg bygge gode nettsider helt enkelt. Det finnes mer avanserte plattformer , men disse faller utenfor temaet her.
1. Wix – Beste plattform for de aller fleste
Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
- Veldig bra for nybegynnere
- Støtte for nettbutikk
- Mange gode maler
- Gode utvidelser
Ulemper
- Litt begrensende for veldig store sider
- Kan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden
Wix har lenge vært en av de mest populære tjenestene for nettside bygging, og dette er uten tvil på grunn av deres enkle dra og slipp teknologi. Plattformen gjør det mulig for alle å enkelt lage et flott og funksjonelt design. På toppen av dette kan du enkelt redigere nettsiden din direkte i nettleseren slik at siden alltid er live.
Noe av det som gjør at vi trekker frem Wix som den beste plattformen, er deres mulighet for å utvide tjenesten etterhvert som din bedrift vokser. Selskapet bak Wix arbeider kontinuerlig med nye funksjoner og har allerede gjort det mulig å koble den opp mot en rekke ulike CRM, inbound marketing og booking systemer.
Ønsker du å lansere en nettbutikk kan Wix tilby egne abonnementer for dette, noe som gjør det mulig å tilpasse de funksjoner du måtte trenge til din nettbutikk. I tillegg gjør det prosessen med å skape en funksjonell nettside svært enkelt.
For en startup kan det være mange unødvendige funksjoner i Wix, men disse vil komme godt med for de aller fleste etterhvert som dere får mer trafikk, innhold på deres blogg og behov for ulike produkter. Wix er derfor en utmerket, skalerbar plattform som passer alle fra små startups til mellomstore virksomheter.
2. Webnode – Raskt design av enkle nettsider
Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
- Et godt alternativ for nybegynnere
- Gode priser
- Bra utvalg av maler
Ulemper
- Finnes bedre alternativer for nettbutikk
- Begrenset for avanserte brukere
Webnode er langt mer enn bare en nettsidebygger, og selskapet tilbyr også en rekke smarte verktøy for SEO og markedsføring i sine abonnementer. Med andre ord er dette en utmerket plattform for deg som ønsker en one-stop-shop i de tidlige stadier av nettsiden din. Her får du også enkle geo-baserte verktøy som kan endre språk på nettsiden og tjenesten din automatisk.
Noe av det vi liker spesielt godt med Webnode er de ulike verktøyene de tilbyr for å øke synligheten din på nett. Først kan du bygge en enkel nettside med nettsidebyggeren deres, og deretter kan du bruke de ulike verktøy de tilbyr for å optimalisere SEO på ditt nettsted. Disse tilleggene er svært brukervennlige og krever få, eller ingen forkunnskaper om SEO og søkemotorer.
Det er også verdt å merke seg at Webnode tillater både blogg og nettbutikk på sin plattform, men er nok ikke den best egnede for dette formålet. Webnode er et godt nybegynner verktøy, men dersom du ønsker å lansere en større nettbutikk og avansert nettside, vil nok Wix eller Squarespace være mer skalerbare.
3. Squarespace – Best for elegante design
Priser fra: $14/mnd – $49/mnd
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
- Bra kundeservice
- Veldig mange fine maler
- Oppdater nettsiden via mobil-app
Ulemper
- Ikke alltid like lett å tilpasse maler
Squarespace er en veldig fin plattform for deg som ønsker å eksempelvis selge produkter på nett. Nettsidebyggeren gjør det lekende lett å bygge en flott nettbutikk med tilhørende nettsted og blogg tilgjengelig. Dette har gjort Squarespace populær som nettsidebygger for frilansere og selvstendig næringsdrivende på nett i flere land.
Som de andre tjenestene vi har omtalt, tilbyr Squarespace en rekke ulike maler som du kan bruke på ditt nettsted. Imidlertid har Squarespace et langt høyere fokus på elegant design, noe som gjør at det gjerne er flere elementer tilgjengelig i dine maler og design. Dette lar deg lage vakre nettsider uten behov for bilderedigering, koding eller programmering.
Et annet populært bruksområde for Squarespace er profesjonelle aktører som trenger gode maler for sin portefølje. Her kan du enkelt gjøre nettsteder om til den perfekte portefølje, og på den måten vise frem ulike produkter og tjenester som du tilbyr.
Vi ønsker også å understreke av Squarespace er svært skalerbar etterhvert som dine nettsider trenger flere funksjoner å bruke. Du kan legge til alt av kontaktskjemaer, møtebooking, nyhetsbrev og ulike plugins direkte på ditt nettsted uten å gjøre større endringer. Med andre ord kan du bygge din egen unike nettside som dekker dine behov.
4. WordPress med elementor + Astra tema
Priser fra: $49/årlig – $999/årlig
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
- Veldig bra sammen med Astra-tema
- Attraktiv pris fra $49/årlig
- Lett for nybegynnere
Ulemper
- Nettsidebygger kan virke treg for avanserte brukere
- Fungerer bare med WordPress
Noe vi anbefaler nesten alle er WordPress med et skreddersydd tema. WordPress er en plattform som gjør det mulig å administrere nettstedet ditt på en enkel måte, samt benytte ulike maler og plugins for å tilføre funksjonaliteter etter behov. Det finnes utallige muligheter til å skreddersy nettsidebyggeren i WordPress, men vi har valgt å forholde oss til den svært populære dra og slipp løsningen Elementor.
Vi har også benyttet en av de mest populære temaene du finner for WordPress (som er kompatibelt med Elementor), nemlig Astra. Disse gjør det enkelt å dra på plass ditt unike design, samtidig som alt du vil lage er optimalisert for SEO og brukervennlighet. Det beste er at begge deler kommer med en gratisutgave, noe som gjør at du kan bygge egen nettsted og blogg uten å måtte investere i kostbare løsninger.
Imidlertid kan du velge å oppgradere til ‘PRO’ varianten av både Elementor og Astra dersom du ønsker et større utvalg maler og flere avanserte verktøy. Denne kombinasjonen lar deg lage nettsider enkelt med alt av funksjonalitet på ulike sider inkludert. Det er også mulig å implementere en rekke tredjeparts funksjoner som MailChimp, kontaktskjemaer, sliders, blogg, Google analytics og mye mer på din side.
Løsningen er også tilgjengelig på norsk noe som gjør at det er et enkelt verktøy å lære seg uten spesielle forkunnskaper. Har du spørsmål underveis kan du nyttiggjøre deg av et enormt forum og erfarent nettsamfunn som gjerne bidrar til å finne gode løsninger raskt.
5. Site123 – enkel for deg som vil komme i gang
Priser fra: $0 – $7.8/mnd
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
- Gratisversjon
- God kundeservice
- Gode responsive maler
Ulemper
- Ikke mye spillerom med tanke på design
Sist, men ikke minst kan du velge Site123. Det er en helt enkel nettsidebygger som lar deg legge ut flotte nettsider, helt uten unødvendig ekstra funksjoner. Det vi liker godt med Site123 er at du kan få nettsider som ser profesjonelle ut, men koster en brøkdel av hva andre løsninger koster.
Her er det viktig å påpeke at Site123 er best for deg som ønsker et enkelt nettsted, men ikke har behov for nettbutikk. Du vil nemlig ikke finne mange av de nødvendige funksjonaliteten for nettbutikker hos Site123, men derimot finner du et utmerket bibliotek av ferdige maler.
Nettsidebyggeren er lagt opp på den måten at du konstruerer ditt nettsted i 3 enkle trinn. Her oppgir du hvilken bransje som er mest relevant for deg, hva nettsiden skal hete og eventuelt innhold du ønsker å tilføye nettsiden. Straks du er fornøyd med utkastet trykker du publiser og dine nettsider vil bli tilgjengelig for alle som ønsker å besøke den.
6. Webflow – for deg som er kreativ
Webflow er en unik nettsidebygger som kombinerer brukervennligheten til dra-og-slipp-redigering med kraften til kode. Dette gir designere og utviklere muligheten til å skape skreddersydde, responsive nettsider uten å ofre kontroll eller fleksibilitet.
Med Webflow kan du enkelt lage imponerende visuelle effekter, animasjoner og interaksjoner for å engasjere besøkende og skille seg ut fra konkurrentene. Plattformen tilbyr et stort utvalg av maler og innebygde komponenter, som gir deg muligheten til å skape unike og tilpassede nettsider.
7. JIMDO – en brukervennlig nettsidebygger for småbedrifter og enkeltpersoner
JIMDO er en enkel og intuitiv nettsidebygger som lar småbedrifter og enkeltpersoner lage profesjonelle nettsider uten behov for teknisk ekspertise. Med JIMDOs dra-og-slipp-editor kan brukere enkelt legge til og redigere elementer på nettsiden sin, samt tilpasse designet ved hjelp av et utvalg av maler og stiler.
En annen fordel med JIMDO er den innebygde søkemotoroptimaliseringen (SEO) som hjelper nettsidene dine å rangere høyere i søkemotorresultater. Dette er spesielt viktig for småbedrifter som ønsker å øke sin synlighet og tiltrekke seg flere kunder.
8. Duda – en mobiloptimalisert nettsidebygger
Duda er en nettsidebygger som gir deg muligheten til å lage responsive og mobiloptimaliserte nettsider raskt og enkelt. Med et stort utvalg av profesjonelle maler og en intuitiv dra-og-slipp-editor, kan Duda hjelpe deg med å lage en nettside som ser bra ut på alle enheter.
En av Dudas største styrker er dens fokus på hastighet og mobiloptimalisering. Plattformen tilbyr en rekke verktøy og funksjoner som hjelper deg med å forbedre ytelsen og lastetiden på nettsiden din, noe som er viktig for både brukeropplevelsen og søkemotoroptimalisering (SEO).
9. Weebly – enkel og intuitiv
Weebly er en nettsidebygger som fokuserer på enkelhet og brukervennlighet, noe som gjør det enkelt for nybegynnere og småbedrifter å lage og vedlikeholde sine egne nettsider. Weebly tilbyr også e-handelsfunksjoner, som gjør det enkelt for småbedrifter og enkeltpersoner å selge produkter og tjenester direkte fra sin nettside. Med integrerte betalingsløsninger og enkel ordrehåndtering, er Weebly et godt valg for de som ønsker å starte en nettbutikk.
En av Weeblys største styrker er dets fokus på responsivt design. Alle malene som tilbys er optimalisert for å fungere godt på både datamaskiner og mobile enheter, noe som sikrer en god brukeropplevelse uavhengig av enhet.
10. Joomla – kraft og allsidig
Joomla er et åpen kildekode CMS som lar deg bygge kraftfulle og funksjonsrike nettsider. Med et stort utvalg av utvidelser og tilpasningsmuligheter, tilbyr Joomla en høy grad av fleksibilitet og kontroll over nettsidens utseende og funksjonalitet.
En av Joomlas største styrker er dens modulære struktur og utvidelsessystem. Dette gjør det enkelt å legge til nye funksjoner og tilpasse nettsiden etter dine behov, uten å måtte skrive mye kode. Joomla er også kjent for sitt sterke bruker- og tilgangsstyringssystem, som gir deg muligheten til å enkelt administrere roller og tillatelser for ulike brukere og grupper.
Hva bør du se etter når du velger nettsidebygger?
Det er gjerne to ting som er avgjørende når man skal lansere sin første nettside – pris og funksjonalitet. Ved mindre du har et enormt budsjett og mange års erfaring med design av nettsider, vil en nettsidebygger være det beste valget for de aller fleste. Derfor har vi sett litt nærmere på hva du bør se etter av funksjonalitet og verdi før du skal velge den beste nettsidebygger for ditt prosjekt.
Skal du lage en helt ny nettside vil du trenge et domene og webhotell. Dette vil være adressen besøkende bruker for å finne nettsiden din, og webhotellet vil være plassen du oppbevarer/lagrer nettsiden din. Flere leverandører av nettsidebyggere tilbyr både domene og hosting som en del av sin tjeneste, noe som gjør at du kan spare en drøy tusenlapp i året om du er heldig.
Så kommer vi videre til funksjoner du bør ha tilgjengelig i din nettsidebygger. Her har vi listet opp noen viktige spørsmål du bør stille deg selv før du tar det endelige valget på nettsidebygger.
- Ønsker du brukervennlighet eller avanserte funksjoner?
- Hvor viktig er det med god kundeservice underveis?
- Skal du lansere nettbutikk eller bare en nettside/blogg?
- Hvor stort budsjett har du å bruke på nettsidebyggeren?
- Trenger du muligheten til å legge inn avanserte funksjonaliteten på nettsiden?
- Skal nettstedet ofte endres på, eller er det et passivt nettsted?
- Kommer du til å laste opp mye bilder og animasjon på nettsiden?
Hva vi så etter for å finne den beste nettsidebyggeren
Mange løsninger på nett lover deg et verktøy som kan legge opp nettsider på få minutter uten noen form for erfaring. Selv om vi kan være enige at dette kan ha sin nytte, har vi lagt fokus på et mer helhetlig bilde i vår vurdering av ulike nettsidebyggere. Vi er av den oppfatningen at løsningen mange trenger for å lage et nettsted er basert på behov, og et verktøy som er enkelt å tilpasse er derfor viktigere enn bare rask publisering.
Samtidig ønsker vi å være transparente på hvilket grunnlag vi har vurdert ulike verktøy på dette nettstedet. Vårt mål er tross alt å gjøre det så enkelt å velge nettsidebygger som mulig og derfor har vi inkludert de kriteriene vi har ansett som viktige for denne vurderingen.
Brukervennlighet
Alle de ulike løsningene for nettsidebygger vi har omtalt i denne testen tilbyr en svært brukervennlig plattform. Her har vi lagt vekt på at det skal være enkelt å komme i gang, samt at løsningen gir gode muligheter til å lage et godt design på nettsiden din. De fleste ønsker profesjonelle nettsider for å tiltrekke seg kunder, og dette er vi sikre på at man vil oppnå ved å bruke disse plattformene.
Kundeservice
De fleste av oss vil ha behov for en nettsidebygger i regi av arbeidsplassen, noe som betyr at den vil benyttes i arbeidstiden. Når det er sagt føler vi det er nødvendig å påpeke at mulighetene for hjelp på de ulike tjenestene er noe forskjellig. Alle har en form for kundeservice, men mange baserer seg også på ulike løsninger for spørsmål og svar når du trenger hjelp. Dette inkluderer at nettstedet benytter forum og ticket systemer, noe som kan gjøre at du ikke får hjelp på minutter. Imidlertid er vi fortrolige med at man uansett får raskt hjelp og de færreste vil ha behov for 24/7 support på sine prosjekter uansett.
Funksjoner
Profesjonelle nettsider inkluderer gjerne et utvalg funksjoner som er nødvendig for å gjøre nettsiden så enkel å bruke som mulig. I samtlige nettsidebygger vi har omtalt vil du få muligheten til å legge inn ulike funksjoner som spørsmål og svar, kontaktskjema og elementer for profesjonelle nettsider. Dette gir gode muligheter for tillegg av tjenester, samt tilpasse nettsiden etterhvert som den vokser i størrelse og besøk.
Av ulike nettsidebygger var det Wix som presenterte den mest skalerbare løsningen både på priser og antall sider du kan velge mellom. Nettsidebyggeren gjør det også mulig å tilpasse en nettside for bruk i e-post og e-handel for deg som ønsker å selge produkter på nettsiden.
Utvalg av maler
Når du skal vurdere en nettsidebygger er det viktig med et godt utvalg maler å velge fra. Antall tilgjengelige maler på forskjellige sider vil avgjøre hvor raskt og enkelt du kan produsere din egen nettside . Vi anbefaler at du velger maler som er kompatible med ulike plugins som Google analytics og optimalisert for SEO slik at nettstedet enkelt kan optimaliseres for mobil og andre enheter.
Selv om alle plattformene vi har gjennomgått på denne siden tilbyr et godt utvalg maler, er det liten tvil om at WordPress er den plattformen som har det største utvalget inkludert. Her kan du velge fra hundrevis av gratis maler, men du kan også velge å kjøpe tillegg som gir bedre muligheter for å tilpasse og endre innholdet etter eget behov.
Konklusjon
Når du skal lage din første nettside er det lite som er enklere å bruke enn en dra og slipp løsning. Her finnes det en rekke gratis nettsidebyggere, men antall sider og produkter på nettsiden varierer kraftig. Vi har sett nærmere på det vi mener er de beste for deg som ønsker å lansere nettsiden din, inkludert muligheten for å tilpasse innhold og nettstedet etter ulike behov.
Få svar på ofte stilte spørsmål om nettsidebyggere
Hva er noen fordeler med å bruke nettsidebyggere?
Fordelene med å bruke nettsidebyggere inkluderer enkel bruk, kostnadseffektivitet, og tilpassede designmaler som gir en rask og enkel måte å lage profesjonelle nettsider på.
Hvilken nettsidebygger er best for å lage en nettbutikk?
Wix er anbefalt for å lage en nettbutikk ettersom det er spesialisert for e-handel og tilbyr en rekke funksjoner og integrasjoner for å hjelpe deg med å administrere og vokse din nettbutikk.
Hva er en nettsidebygger?
En nettsidebygger er en programvare som gir brukerne mulighet til å designe og publisere nettsider uten å måtte lære seg koding. Det er en enkel måte å lage en nettside på for nybegynnere eller for de som ønsker å spare tid og penger.
Hvilken nettsidebygger bør jeg velge?
Det er mange nettsidebyggere å velge mellom, og det er viktig å velge en som passer for deg og dine behov. De mest populære er blant annet Wix, Webnode og Squarespace.