Gratis nettbutikk: Dette er alternativene dine i 2024

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Har du lyst til å lansere en nettbutikk, men har ikke muligheten til å investere tungt i oppstarten? Da har vi den perfekte guiden for deg! Det finnes nemlig flere muligheter for å selge produkter på nett uten at du må investere i kostbare nettbutikkløsninger, og vi skal gå gjennom de ulike alternativene. 

Før vi starter er det viktig å vite at vi deler plattformene inn i tre ulike kategorier. Disse inkluderer gratis nettbutikkløsninger, nettbutikkløsninger med en gratis prøveperiode og gratis eCommerce programvare. Vi vil derfor omtale tjenester som Square Online, Big Cartel, Wix og WooCommerce gjennom denne guiden. 

Vi har testet vår vei gjennom en rekke ulike plattformer og kommet frem til de beste alternativene for deg som vil lansere egen nettbutikk. Med det sagt, så finnes det en rekke gratis plattformer, men mange av disse er useriøse, har klare mangler eller inkluderer en rekke skjulte kostnader. Vi har derfor valgt å fokusere på de løsningene som kan gi skalerbarhet, godt etablerte leverandører og transparente muligheter. 

Oppsummering

  • Hvis du vil drive gratis nettbutikk, kan du velge mellom nettbutikkløsninger med gratis prøveperiode, eCommerce plattformer og eCommerce programvare.
  • Blant de beste nettbutikkløsningene finner vi Wix, Shopify og Squarespace. Når det gjelder eCommerce, er Square online og Big Cartel populære plattformer. For eCommerce programvare, kan du vurdere WooCommerce som passer bra til WordPress-nettsider.

Les videre for å lære hvordan du kan lansere din egen nettbutikk helt uten å investere ei krone. 

De tre alternativene du har

Vi har vært innom det allerede, men du har i praksis tre ulike alternativer å velge mellom når du ønsker å lansere en gratis nettbutikk. Det er disse tre som danner grunnlaget for denne guiden, og vi skal se nærmere på: 

Plattform Fordeler og Ulemper Score

#1

Beste nettbutikkløsning for de fleste

star icon

Priser fra: Gratis

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

  • star icon Veldig bra for nybegynnere
  • star icon Støtter både digitale og fysiske produkter
  • star icon Gode muligheter for å tilpasse nettbutikken
  • star icon Ingen transaksjonsgebyr
  • star icon Gode utvidelser for bl.a. skatt og funksjonalitet
  • star icon Litt begrensende for veldig store sider
  • star icon Kan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

9.6

Vår vurdering

#2

Beste nettbutikkløsning for store nettbutikker

star icon

Priser fra: $29/mnd – $299/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

  • star icon Enkelt for nybegynnere
  • star icon Veldig bra utvalg av utvidelser
  • star icon Mange gode abonnementer
  • star icon Litt høye transaksjonsavgifter
  • star icon Noen maler kan bli litt dyre

9.4

Vår vurdering

#3

Best for elegante design

star icon

Priser fra: $14/mnd – $49/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

  • star icon Bra kundeservice
  • star icon Veldig mange fine maler
  • star icon Oppdater nettsiden via mobil-app
  • star icon Ikke alltid like lett å tilpasse maler

8.9

Vår vurdering

Alternativ 1: Beste nettbutikkløsninger med gratis prøveperiode – Dette er gjerne de beste plattformene på markedet, men her må du belage deg på å betale for et abonnement. Du kan imidlertid sette opp en nettbutikk og prøve tjenesten gratis, slik at du kan prøve deg frem før du faktisk betaler for noe. Vi inkluderer de derfor som ‘gratis’ som del av denne guiden. Under dette alternativet inkluderer vi Wix, Shopify og lignende plattformer. 

Alternativ 2: Beste gratis eCommerce plattformer – Dette er plattformer som lar deg bygge en nettbutikk og selge produkter helt gratis, men de kommer gjerne med en del restriksjoner. For deg som skal satse på en nettbutikk vil det derfor være en lite egnet løsning, men ønsker du derimot å selge produkter som en ‘side-hustle’ kan dette være et rimelig alternativ å prøve. Her kommer Square Online, Big Cartel og lignende inn som alternativer. 

Alternativ 3: Beste gratis eCommerce programvare – Programvare er mer komplisert å bruke enn plattformer som Wix og Big Cartel, men til gjengjeld er de ofte langt kraftigere. De er også gratis å installere, men vil kreve at du allerede har en operativ nettside. I denne kategorien snakker vi om tjenester som eksempelvis WooCommerce. 

For å gjøre denne guiden mer oversiktlig har vi valgt å fortsette med den samme inndelingen som vi nevnte tidligere. Vi vil derfor gå gjennom hvert alternativ hver for seg, samt se på hvilke løsninger som befinner seg i hver gruppe. 

Alternativ 1: Beste nettbutikkløsninger med gratis prøveperiode

1. Wix – Best for de aller fleste

Wix er en av de mest populære nettsidebyggerne for deg som lanserer din første nettside. Selskapet har lenge hatt en av de enkleste dra-og-slipp design verktøyene på markedet, noe som lar deg skape en fantastisk nettside helt uten koding. Faktisk anbefaler 88% av brukere som har blitt spurt, at de vil anbefale Wix til venner og kjente. 

star icon

Priser fra: Gratis

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.6

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra for nybegynnere
  • star iconStøtter både digitale og fysiske produkter
  • star iconGode muligheter for å tilpasse nettbutikken
  • star iconIngen transaksjonsgebyr
  • star iconGode utvidelser for bl.a. skatt og funksjonalitet

Ulemper

  • star iconLitt begrensende for veldig store sider
  • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

Når det kommer til design kan du velge mellom en rekke ulike templates, som deretter kan tilpasses etter egne ønsker. Sammenlignet med Square og Big Cartel er Wix en svært fleksibel plattform som lar deg skape helt unike nettsider. En rask titt i biblioteket til Wix viser mer enn 800 templates, hvor 118 av disse er skreddersydd for eCommerce. 

Noe som er verdt å merke seg med Wix, er at dette ikke er en rendyrket eCommerce plattform, men heller en nettsidebygger med nettbutikkløsning. En liten nedtur er derimot det at du ikke kan selge produkter gjennom Wix sin gratis prøveperiode. Det du derimot kan gjøre, er å gjøre ferdig designet på gratisversjonen og deretter oppgradere når nettbutikken din er klar for åpning. 

2. Shopify – Best skalerbarhet

Shopify er en nettbutikkløsning som fort har gjort seg bemerket som en av de mest populære å bruke. Dette skyldes delvis at plattformen er svært brukervennlig, men også det faktum at den er utrolig skalerbar. Du får tilgang til en rekke kraftige verktøy og kan enkelt oppgradere etterhvert som du trenger mer kraft, størrelse eller funksjonalitet. 

star icon

Priser fra: $29/mnd – $299/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.4

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconEnkelt for nybegynnere
  • star iconVeldig bra utvalg av utvidelser
  • star iconMange gode abonnementer

Ulemper

  • star iconLitt høye transaksjonsavgifter
  • star iconNoen maler kan bli litt dyre

Til forskjell fra Wix har Shopify et begrenset utvalg gratis templates, men de tilbyr ni stykker. Disse kan tilpasses til en viss grad, men dersom du ønsker et mer avansert design må du belage deg på å betale for dette. Typiske Shopify temaer koster gjerne fra 1200-2000,- så her må man fort bruke litt penger. 

Du kan prøve Shopify gratis i 14 dager, men vil deretter være nødt til å oppgradere til en betalt plan. Her kan du velge flere ulike pakker, så velg den som passer din forventede trafikk best. En rask titt på funksjonaliteter viser at Shopify i langt større grad er beregnet på store nettbutikker med flere brukere og behov for avansert integrasjon. 

3. Squarespace – best på design

En annen plattform vi ofte omtaler på denne nettsiden er Squarespace. Dette er plattformen for deg som har øye for detaljer, og ønsker en plattform som lar deg designe fantastiske nettsider. I tillegg kan du enkelt oppgradere til større pakker ved behov, noe som gjør Squarespace til en svært enkel plattform å skalere opp. 

star icon

Priser fra: $14/mnd – $49/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.9

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconBra kundeservice
  • star iconVeldig mange fine maler
  • star iconOppdater nettsiden via mobil-app

Ulemper

  • star iconIkke alltid like lett å tilpasse maler

SquareSpace hadde et tidligere rykte for å ha en komplisert nettsidebygger, men her har de gjort en rekke endringer i nyere tid. Dette har ført til at den nå er en av de enkleste på markedet, likestilt med Wix og Webnode. Med andre ord kan du enkelt lage avanserte nettsider helt uten å kunne noe om kode. 

Selv om SquareSpace primært er kjent som en nettsidebygger, har de også svært gode moduler for nettbutikker, så her kan du kombinere lekkert design med en fullverdig nettbutikk. Du må riktignok holde deg innenfor rammeverket som Squarespace tilbyr, men for de aller fleste vil dette være mer enn nok til å lage en profesjonell nettside

4. BigCommerce – best for rendyrkede nettbutikker

BigCommerce er uten tvil den kraftigste løsningen på listen vår, men det er også en av de mest kompliserte å bruke. Her vil du måtte belage deg på noen runder med manualer og guider, men straks du får grepet vil du ha et kraftig verktøy til disposisjon. Nettopp dette er grunnen til at vi inkluderer BigCommerce som den beste for langsiktige nettbutikker med høy trafikk. 

Når det gjelder design, så vil du finne 12 gratis og rundt 100 betalte templates på BigCommerce. Vi har gjennomgått de som er gratis, men ville nok satset på en betalt template for seriøse nettbutikker. Dette skyldes rett og slett at gratisvariantene er svært overbrukt, noe som gir et dårlig førsteinntrykk av nettbutikken din. 

Det er på salg BigCommerce virkelig skinner gjennom, og her vil det være mye nyttig å hente frem. Plattformen har blant annet en kraftig søkemotor, noe som gjør at kunder kan finne frem i enorme utvalg produkter lynraskt. Du kan også synkronisere med en rekke ulike POS systemer slik at lokale betalinger er mulig. Sist, men ikke minst tilbyr BigCommerce mer enn 600 utvidelser gjennom BigCommerce marketplace. 

Alternativ 2: Beste gratis eCommerce plattformer

1. Square online – Beste gratis plan

Når det kommer til plattformer som lar deg selge produkter på nett helt gratis, så er det lite som kan slå Square Online. Her får du alt du trenger for å produsere en profesjonell nettside, håndtere inventory og legge til nye produkter. Du kan dermed raskt og enkelt lansere en gratis nettbutikk med Square.

Imidlertid er denne tjenesten relativt begrenset på design. Square tilbyr nemlig bare to ulike templates du kan velge mellom, og disse er ikke spesielt fleksible. Du får riktignok en nettside som ser profesjonell ut, men det er vanskelig å skille seg fra andre konkurrenter med disse malene. 

Skal vi trekke frem noe vi setter spesielt pris på med Square sin gratis plan, så er det muligheten til å selge et ubegrenset antall produkter. Square har nemlig ingen begrensning på hvor mange produkter du kan legge til, noe som er svært uvanlig for en gratisversjon av en nettbutikkløsning. 

2. Big Cartel – Best for artister med få produkter

Det andre alternativet ditt om du ønsker å lansere en helt gratis nettbutikk, er Big Cartel. Denne plattformen er uten tvil mer komplisert enn Square, og den er ikke spesielt fleksibel på design. Imidlertid får du alt man kan forvente av en gratistjeneste, og den fungerer helt greit for deg som bare skal selge noen få produkter på nett. 

Noe av det som trekker ned for Big Cartel, er behovet for å kunne kode. Ønsker du å komme raskt i gang med denne løsningen må du nemlig kunne skrive litt kode. Når det er sagt, så er fortsatt mulighetene svært begrenset hos Big Cartel, så vi ville nok gått for Square i dette tilfellet. 

Heldigvis er ikke alt negativt med Big Cartel. Tjenesten krever nemlig ingen transaksjonsgebyrer, noe som gjør den utmerket for deg som bare skal selge noen få produkter. Vi påpeker dette da man kun kan ha fem produkter før man må oppgradere til en betalt plan hos Big Cartel. Så om du skal selge en eBook eller andre passive produkter, kan dette absolutt være et verdig alternativ. 

Alternativ 3: Beste gratis eCommerce programvare

1. WooCommerce – Best for WordPress nettsider

Det er ingen tvil om at eCommerce programvare er mer komplisert å bruke enn plattformer, men samtidig får du en langt større fleksibilitet. Du kan blant annet installere utvidelsen på en hvilken som helst WordPress nettside, noe som betyr at du raskt og enkelt kan få en stilig nettbutikk på din WordPress nettside

På brukervennlighet er ikke WooCommerce det letteste, men det finnes et enormt community rundt denne open-source programvaren, noe som gjør det lett å finne løsninger. Når det er sagt, så vil du ofte trenge en del utvidelser for å få ønsket funksjonalitet, noe som ofte fører med seg kostnader for din WooCommerce nettbutikk. 

Når det gjelder design, er WooCommerce svært fleksibelt. Du kan finne en del templates for WooCommerce, men du kan også bruke alle WordPress templates som er kompatible med plattformen. Dette gjør det mulig å velge blant tusenvis av design, eller få et skreddersydd design av en designer. Velger du sistnevnte må du imidlertid belage deg på å bruke en del penger da dette fort kan bli kostbart. 

Er det verdt å betale for premium planer?

Et spørsmål som ofte dukker opp når man starter med en gratisversjon, er om det faktisk er verdt å oppgradere underveis. Her bestrides de vise, men når det gjelder nettbutikker er svaret oftest ja. Dette gjelder spesielt for deg som ønsker å utvikle nettbutikken din og bygge en sterk merkevare etterhvert som den skaleres. 

Vi skal derfor se nærmere på hvorfor du bør vurdere å oppgradere til en betalt plan når nettbutikken din begynner å etablere seg. Det finnes riktignok en rekke argumenter for og imot, men vi har samlet noen av de viktigste i punktlisten nedenfor. 

Transaksjonsgebyrer – De fleste gratis alternativer kommer med transaksjonsgebyrer, men disse vil du unngå dersom du velger å oppgradere til en betalt plan. Både Wix og Shopify har dette, men disse forsvinner når du velger en betalt pakke.

Ofte stilte spørsmål om gratis nettbutikk

Hvilke funksjoner kan man forvente i en gratis nettbutikkløsning?

En gratis nettbutikkløsning kan inkludere funksjoner som lagerstyring, betalingsløsninger, et enkelt redigeringsverktøy for å tilpasse designet og muligheten for å legge til et ubegrenset antall produkter. Noen tjenester kan også tilby integrasjoner med sosiale medier og enkel markedsføring.

Er det noen begrensninger eller ulemper med gratis nettbutikkløsninger?

Gratis nettbutikkløsninger kan ha begrensninger når det gjelder tilpasningsmuligheter, tilgjengelige funksjoner og kundestøtte. Noen tjenester kan også legge til egne annonser eller vannmerker i den gratis versjonen, og det kan hende at du må betale for å fjerne dem eller for å bruke ditt eget domene.

Hvordan kan jeg oppgradere min gratis nettbutikkløsning for å få flere funksjoner og fordeler?

Mange tjenester tilbyr betalte oppgraderinger som gir tilgang til flere funksjoner og fordeler. Dette kan inkludere fraktalternativer, kupongkoder, e-postmarkedsføring, avansert statistikk og muligheten for å bruke ditt eget domene. Sjekk tjenestens nettside for informasjon om deres betalte pakker og priser.

Hva bør jeg vurdere når jeg velger en gratis nettbutikkløsning?

Når du velger en gratis nettbutikkløsning, bør du vurdere dine behov og krav. Tenk på hvilke funksjoner og tilpasningsmuligheter du trenger, hvilke betalings- og fraktalternativer som passer best, og hvor viktig kundestøtte og veiledning er for deg. Sammenlign ulike tjenester og vurder deres omdømme, brukervennlighet og potensielle oppgraderingsmuligheter.