Slik lager du en nettside med Wix: En enkel guide (2024)

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Skal du lage din egen nettside er det få verktøy som er like godt egnet som Wix, men om du aldri har brukt en nettsidebygger før – så kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte. Derfor har vi laget denne enkle guiden for hvordan du kan lage din egne nettside med Wix i bare seks steg. 

Vi har nemlig kommet til et punkt hvor nettsiden din ofte kan være essensiell for å oppnå kontakt med de kundene du søker. Dette er uavhengige om du selger tjenester eller produkter, men fortsatt er det mange som vegrer seg for å ta fatt på en ny nettside. Dette skyldes nok at mange tror det krevende og kostbart å lage en nettside, men å lage nettside med Wix er alt annet enn vanskelig. 

Når vi lager disse guidene er det mange som kommenterer at det finnes andre nettsidebyggere enn Wix der ute, og dette stemmer absolutt. Imidlertid er det ikke mange av disse som kan konkurrere med Wix på brukervennlighet, og nettopp derfor sverger vi til Wix. Så om du er på jakt etter et perfekt verktøy å lage nettsider med, så anbefaler vi at du følger vår Wix guide.

Hvorfor velge Wix over de andre alternativene?

Markedet for nettsidebyggere har vokst kraftig de siste årene, og det finnes i dag en rekke ulike alternativer. Vi har riktignok anmeldt mange av disse før, men grunnleggende faktum er at vi alltid kommer tilbake til Wix. Ønsker du å lese anmeldelser av nettsidebyggere kan du lese mer om disse her:

Det finnes også en rekke andre løsninger som WordPress, One.com og lignende – men disse er rett og slett ikke egnet for nybegynnere. Dette skyldes at de krever en del kunnskaper om koding og HTML, eller et betydelig budsjett for å få hyret inn noen som har denne kunnskapen. 

En annen grunn til at vi anbefaler Wix foran de andre aktørene i markedet er deres AI verktøy. Wix tilbyr nemlig Wix ADI – et verktøy som basert på noen enkle spørsmål utformer en nettside for deg. Dette kan være utmerket for deg som ikke helt vet hva du ser etter, men ønsker å få en profesjonell nettside. Vi kommer litt nærmere inn på hvordan denne fungerer senere i teksten. 

Lag en Wix nettside i 6 enkle trinn

Det er utrolig enkelt å lage en nettside i Wix, men for å gjøre prosessen så oversiktlig som mulig har vi valgt å dele det inn i 6 ulike trinn. På denne måten kan du enklere hoppe frem og tilbake dersom du skulle oppleve problemer, eller bare finne den delen som er relevant for deg. Eksempelvis kan du hoppe rett til trinn 2 dersom du allerede har en Wix konto. 

Trinn 1: Opprett en konto

For å kunne bruke Wix må du opprette en konto, men dette er en relativt enkel prosess. Du kan gjennomføre hele registreringen på bare noen få sekunder, så bare naviger deg til Wix sin hjemmeside. Her vil du finne en knapp Get started som tar deg med til registreringsskjemaet. 

Har du beveget deg inn i bloggen til Wix eller andre deler av nettsiden, så vil du mest sannsynlig finne en knapp som står i stil med get started, explore eller Create Yours Today. Alle disse starter den samme registreringen, så bare trykk på den som er relevant for deg. Foretrekker du å starte fra starten – så er det bare å navigere tilbake til hjemmesiden og velge Get started som du finner midt på siden. 

Når du skal registrere deg for en konto på Wix spør de kun to om to ting;

Du trenger ikke legge inn noe betalingskort ettersom Wix tilbyr en versjon helt gratis av sin tjeneste. Om du ønsker kan du ta to minutter til å besvare spørsmålene til Wix ADI. Disse vil brukes senere for å raskere opprette en nettside ved hjelp av kunstig intelligens. Har du tenkt å gjøre denne jobben selv kan du bare hoppe over disse spørsmålene. 

Spørsmålene som dukker opp er som følger:

Etter dette har du to ulike alternativer for hvordan du ønsker å gå frem i utformingen av nettsiden din. Du kan enten velge å fortsette å svare på spørsmålene til Wix ADI (tar et par minutter) før Wix deretter vil presentere deg med et utkast til en nettside basert på svarene dine. 

Det andre alternativet ditt vil være å hoppe over denne prosessen, og gå direkte inn i Wix editor for å gjøre jobben selv. Vi kommer til å gå gjennom begge deler som del av denne guiden, bare for å illustrere hva du kan forvente av de forskjellige løsningene. Vil du gjøre jobben selv kan du hoppe til trinn 3 for å fortsette. 

Trinn 2: Svar på spørsmålene til Wix ADI

Velger du å bruke Wix ADI som grunnlag for utformingen vil du bli tatt videre til et spørreskjema. Her vil du blant annet bli spurt om hvilke formål du har med siden, hvilke funksjonaliteter den har behov for og hvordan stil du på nettsiden du ønsker. Du vil også bli bedt om å velge noen fargeprofiler og eventuelt laste opp en logo dersom du allerede har dette. Skulle du ikke ha dette – så tilbyr Wix en logomaker som del av sin tjeneste. 

Når du har svart på alle spørsmålene vil Wix bruke noen minutter til å komme opp med det beste utgangspunktet for deg. Dette er en nettside basert på dine svar, men den er på ingen måte et ferdig produkt. Du kan endre stort sett alt, inkludert bilder, farge og innholdet slik du måtte ønske.

Grunnen til at mange velger å bruke Wix ADI er rett og slett for å kick-starte prosessen og dermed raskere finne frem til hvordan nettsiden deres skal se ut. Vi testet selvfølgelig Wix ADI og måtte si oss godt fornøyd med det utkastet vi ble presentert med. Siden var stilren og brukte de fargene vi hadde valgt. Den hadde også integrert logoen vår og alle andre nødvendigheter som vi hadde oppgitt i skjemaet vårt. 

Trinn 3: Velg en mal

Om du valgte å bruke Wix ADI vil du allerede ha en mal klar, men om du foretrekker å gjøre denne jobben selv – så er det tid for å velge et utseende på nettsiden din. Her tilbyr Wix mer enn 800 forskjellige maler som er fordelt på et enormt utvalg kategorier. Du kan eksempelvis se nærmere på populære kategorier som:

Ettersom det finnes mer enn 800 ulike alternativer, så vil det være lurt å finne den kategorien som er mest relevant for siden din. Da blir du presentert med de malene som er best egnet for denne typen nettsider og kan raskere finne frem til den du ønsker å jobbe videre med. Skulle du ønske å utforske alle de forskjellige malene kan du gjøre dette i menyen til venstre på skjermen din. 

Om du vil ha noe helt unikt, så kan du selvfølgelig også gjøre dette. Da velger du bare å starte med et blankt canva hvor du kan utforme hele nettsiden din selv. Dette er riktignok litt mer jobb, men vil samtidig sikre at du får akkurat den nettsiden du selv ønsker. En gyllen mellomting er gjerne at man velger en mal og deretter gjør endringer på denne. På denne måten slipper du bruke tid på oppsett av det mest basic, men kan deretter gjøre det utseendemessig slik du ønsker. 

Trinn 4: Rediger nettsiden din

Straks du velger en mal vil denne åpne seg i Wix Editor. Dette er verktøyet du bruker for å gjøre endringer rundt innhold, bilder, farger og annet på nettsiden din. Noe av det som gjør dette utrolig enkelt å bruke er det faktum at du har siden foran deg. Du kan derfor trykke deg rundt og velge de elementene du ønsker å endre på.

Disse vil endre seg direkte og du ser dermed resultatet av dette uten å måtte publisere siden gjentatte ganger. Du har en rekke muligheter i Wix Editor, og du kan også se hvordan siden vil tilpasse seg en mindre skjerm. Dette kan du kontrollere ved å trykke på mobilskjermen som du finner øverst til venstre på arbeidslinjen din. 

Gå derfor gjennom siden din og gjør de endringene du ønsker. Dette kan være at du vil endre farge på knapper, skifte ut en logo fra malen du har brukt eller bare endre noen bilder. Du vil også kunne endre tekst dersom du ønsker dette for å gi siden et mer personlig preg. Når du er ferdig med endringene dine trykker du bare på ‘publish’ knappen du finner i høyre hjørne. 

Når du publiserer nettsiden din første gang vil denne knyttes til et automatisk domene fra Wix. Du kan derfor trygt publisere den uten at det påvirker det domenet du ønsker å bruke til nettsiden din til slutt. Vi kommer nærmere tilbake til dette i trinn 6. 

Trinn 5: Optimaliser nettsiden din for mobileenheter 

Google estimerer at så mye som 67% av trafikken på de fleste nettsider kommer fra mobile enheter i form av nettbrett og smarttelefoner. Derfor er det viktig å ha en nettside som er like enkel å bruke på smarttelefon som den er i nettleseren. Her er alle Wix sider som utgangspunkt optimalisert for dette, men om du ønsker å se hvordan siden din fremstår – så kan du gjøre dette ganske enkelt.

Bare velg mobile i oppgavelinjen din. Dette finner du til venstre i form av et ikon av en mobiltelefon. Dersom du trykker på denne, så vil du bli presentert med siden din slik den fremstår på en smarttelefon. Her kan du også gjøre endringer som kun gjelder for denne versjonen av siden dersom du ønsker dette.

Vårt beste tips er at du gjennomgår hele nettsiden din i begge formater slik at du kan se hvordan ting fungerer i praksis. Noen ting som ser bra ut i nettleseren trenger ikke nødvendigvis gjøre det på mobil og motsatt.  Et godt eksempel på dette er bilder og tekst som kan være vanskelig å få med seg på en mindre skjerm. 

Trinn 6: Tilkoble ditt domene

Nå som siden din endelig er ferdig, kan du med god samvittighet tilknytte ditt domene. Du kan riktignok fortsette å bruke Wix sitt automatiske domene, men dette tar seg sjeldent godt ut for en seriøs nettside. Har du valgt å oppgradere til en betalt plan av Wix vil du uansett få et gratis domene inkludert det første året, så her er det lite grunn til å avvente. 

Du kobler enkelt siden din til et domene ved å gå til kontrollpanelet ditt. Her velger du Dashboard etterfulgt av Connect Domain. Har du allerede kjøpt et domene gjennom Wix vil dette dukke opp i listen din, eller du får valget om å kjøpe et domene. I de fleste tilfeller vil du ha fått en kode som gjør dette gratis for deg, så bare søk opp det domenet du ønsker og velg kjøp. 

Pass på at du legger en god tanke inn i domenet ditt, da dette er en viktig del av nettsiden din. Et godt domene er noe som følger nettsiden din gjennom hele livsløpet, så sørg for at du tenker godt gjennom hva dette skal være før du velger. Vi har en egen domene guide for deg som ønsker litt mer informasjon om dette. 

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.5

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra for nybegynnere
  • star iconStøtte for nettbutikk
  • star iconMange gode maler
  • star iconGode utvidelser

Ulemper

  • star iconLitt begrensende for veldig store sider
  • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

Oppsummering – Lage nettside med Wix

Det er raskt og enkelt å lage en nettside med Wix slik vi har illustrert i denne guiden. Imidlertid har vi valgt å illustrere hele prosessen steg-for-steg slik at du enklere kan finne frem til det du trenger. Alt-i-alt er Wix en utmerket nettsidebygger for deg som vil ha en profesjonell og brukervennlig nettside, men ikke har tid til å lære deg HTML, CSS og andre tekniske begrep. Bare velg en mal og tilpass den slik du ønsker før du publiserer. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om å nettside med Wix

Hva er Wix, og hva brukes det til?

Wix er en nettsidebygger som lar brukere lage og designe nettsider på en enkel og intuitiv måte ved hjelp av dra-og-slipp-verktøy, uten at det kreves tekniske ferdigheter eller kunnskap om koding.

Hva er fordelene med å bruke Wix for å lage en nettside?

Fordelene med å bruke Wix inkluderer brukervennlighet, et stort utvalg av maler, fleksibilitet i design, mulighet for å legge til apper og funksjoner, samt tilgang til Wix sin kundestøtte.

Hva er ulempene med å bruke Wix for nettsidedesign?

Ulempene med Wix kan være begrensninger i SEO-funksjonalitet, noe tregere lasting av nettsider og begrensninger i tilpasningsmuligheter sammenlignet med andre plattformer som krever mer teknisk kompetanse.

Hvordan kan man komme i gang med å lage en nettside med Wix?

For å komme i gang med Wix, må man først registrere seg på wix.com, velge en mal som passer prosjektet, tilpasse designet ved hjelp av dra-og-slipp-verktøy og til slutt publisere nettsiden.