Lage nettside: En komplett guide for nybegynnere (gratis)

Nettlageren finansieres av leserne våres. Dersom du kjøper noe gjennom våre lenker kan de hende at vi tjener en liten sum. Dette påvirker på ingen måte våre vurderinger.

Om du aldri har laget en nettside før og vil komme i gang, uten å bruke penger eller mye tid, bør du lese denne artikkelen.

Det er veldig enkelt å sette opp en fin nettside, og det er godt mulig å få et bra resultat helt gratis. Det finnes flere programmer, såkalte nettsidebyggere, som tilbyr sine brukere gratis-versjoner.

Tips:

 1. Velg en plattform som er godt etablert i Norge. Et system som er bra i USA trenger ikke å være det beste i Norge.
 2. Alle gode plattformer har en eller annen form for begrensning, slik at du kan bruke systemet gratis. Pass på at du vet hvilke restriksjoner dette medfører, og at du vet hvor mye det koster å oppgradere for å få tilgang til alle funksjoner.
 3. Velg en plattform som er godt testet – både internasjonalt og på det norske markedet.
 4. Velg det nettsideprogrammet som passer best til ditt formål. De vanligste typene nettsider er blogger, personlige nettsider, nettside for bedrift og nettsider med integrert nettbutikk.

Vår anbefaling er Webnode, en utmerket plattform for personlige og forretningsmessige nettsider.

Om du vil lage en egen nettside for å selge varer på nettet kan du lese våre tips og anbefalinger her.

Nedenfor finner du tips og råd for hvordan du lager den beste nettsiden for ditt formål, gratis.

Hvordan lage en nettside? De beste programmene

Er det første gang du bygger din egen hjemmeside? Da bør du velge en plattform som har alt på ett sted, og som er enkelt å bruke slik at du kan komme i gang umiddelbart.

Her viser vi deg de beste nettsideprogrammene. De er ikke bare ikke bare for nybegynnere – mange fagfolk bruker også disse systemene.

 1. Webnode: Perfekt for nybegynnere. Best for blogg, private nettsteder og bedriftsnettsteder
 2. Wix: Minner om Webnode. Noen foretrekker Wix for litt avansert funksjonalitet
 3. Jimdo Et enklere alternativ. Dårligere funksjonalitet enn Webnode og Wix
 4. Weebly Ukjent i Norge, men et greit alternativ

1. Webnode: Beste plattform for de aller fleste

star icon

Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.5

Vår vurdering

Fordeler

 • star iconEt godt alternativ for nybegynnere
 • star iconGode priser
 • star iconBra utvalg av maler

Ulemper

 • star iconFinnes bedre alternativer for nettbutikk
 • star iconBegrenset for avanserte brukere

Webnode er i dag en av de mest populære plattformene tilgjengelige på markedet.

Det er et komplett system som passer de fleste – både nybegynnere og avanserte webansvarlige. Du får tilgang til et av de beste systemene på markedet når det gjelder brukervennlighet, teknologi, layout og funksjon.

I tillegg er det et pålitelig produkt og et internasjonalt anerkjent selskap. De prøver ikke å lure sine brukere. Du kan prøve systemet så lenge du vil uten å betale.

Produktet er også godt etablert i Norge.

stavanger hjemmeside

Du trenger ikke å gi kredittkortnummer eller annen privat informasjon, det er raskt å registrere, og hvis du vil slutte å bruke systemet er det like enkelt som det er å registrere.

Systemet har en brukervennlig “dra-og-slipp”-funksjon. Du får også et stort utvalg av stilige maler som passer til å lage hjemmesider for bedrifter, forretningssider, personlige nettsider, etc.

Fordeler:

Ulemper:

Her kan du lese hele anmeldelsen om Webnode

Test Webnode gratis så lenge du vil. Klikk her for å komme i gang.

2. Lag nettside med Wix – For hjemmeside bedrift eller egen nettside

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.2

Vår vurdering

Fordeler

 • star iconVeldig bra for nybegynnere
 • star iconStort utvalg i abonnementer
 • star iconStøtte for nettbutikk
 • star iconMange gode maler
 • star iconGode utvidelser

Ulemper

 • star iconLitt begrensende for veldig store sider
 • star iconNoen verktøy er litt kompliserte

Wix er også et av de største og mest kjente systemene på markedet.

Du har alt på ett sted og kan enkelt koble til en profesjonell nettbutikk for å selge produkter og tjenester på deres hjemmeside, og passer derfor utmerket til å lage hjemmesider for små bedrifter.

famside

Fordeler:

Ulemper:

Her kan du lese mer om Wix.

Hvis du vil teste plattformen kan du registrere her (tar maks 1 minutt).

3. Jimdo – en enklere, men god plattform

star icon

Priser fra: $14/mnd – $60/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.2

Vår vurdering

Fordeler

 • star iconEnkel å bruke
 • star iconMange gode funksjoner
 • star iconBra for mobiloptimalisering

Ulemper

 • star iconIkke spesielt god for SEO

Jimdo er ikke spesielt kjent i Norge, og er mindre på det internasjonale markedet i forhold til for eksempel Wix eller Webnode. Systemet gjør at det er så enkelt som mulig å opprette en nettside.

Med Jimdo får du tilgang til et bredt spektrum av funksjoner. Det er et system som lar brukerne komme raskt i gang, men har for mange kompliserte steg for å få en ferdig nettside i løpet av kort tid.

Du får også muligheten til å koble til en fullstendig integrert e-handel for å begynne å selge varer.

jimbo

Fordeler:

Ulemper:

4. Weebly – Et godt alternativ utenfor Norge

star icon

Priser fra: $0 – $25/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.1

Vår vurdering

Fordeler

 • star iconGratis versjon
 • star iconMye for pengene
 • star iconTilbyr gode guides for å optimalisere nettsiden

Ulemper

 • star iconIkke de beste malene
 • star iconLitt mangel på mobiloptimalisering

Weebly er et av systemene som passer best til internasjonale evalueringer i forhold til brukervennlighet, kundefordel og funksjon. De er fortsatt relativt ukjente i Norge og har for eksempel ingen datasentre eller kundeservice i Skandinavia.

Internasjonalt anses Weebly å være en av de største og beste systemene tilgjengelig. Imidlertid kan man bruke Weebly til å lage nettsider som er rettet mot et mer internasjonalt publikum enn bare Norge.

weebly

Som med Wix og Webnode kan du enkelt koble til og integrere en e-handelsbutikk, om du ønsker det.

Fordeler:

Ulemper:

starte nett

Eget nettsted med WordPress

Et spørsmål som ofte dukker opp er om det ikke er best å opprette nettstedet sitt med WordPress? Det kan være et godt alternativ for de som er villige til å investere mer tid. WordPress er fremfor alt et av de beste alternativene for å starte en blogg. (Ikke bare her i Norge, men over hele verden).

Problemet med WordPress er at resultatet ikke blir så bra før du har opprettet noen nettsteder. Det er en lang læringsprosess, men det lønner seg på lang sikt. Så snart du kan å bruke WordPress får du mye mer frihet enn med et nettstedsprogram.

Med WordPress kan du installere tusenvis av forskjellige “utvidelser” som er utviklet av uavhengige utviklere. WordPress er den beste plattformen for blogging, men du kan til og med starte din egen nettbutikk eller lage andre typer nettsteder.

For å bruke WordPress, må du skaffe et webhotell, domene, tema, og det anbefales også at du installerer Google Search Console på egen hånd for å indeksere nettstedet ditt.

For å bygge et bedriftsnettsted eller personlig nettsted for arrangementer som bryllupshjemmeside eller nettsted for fest eller arrangement, anbefaler vi alltid å bruke et program som gir oss alt vi trenger på ett sted.

I prinsippet anbefaler vi bare WordPress for bloggere som ikke har så høye krav til layout, funksjonalitet osv. WordPress er også et attraktivt alternativ for de som ønsker å opprette en nettbutikk med en åpen kildekode (open source) – plattform. Her er WooCommerce et av de beste alternativene på markedet.

Når det er sagt, anbefaler vi en plattform som er mer brukervennlig og som har alt på ett sted. Med Shopifys e-handelsplattform kan du komme i gang med nettbutikken din med en gang, og du har alt du trenger på ett sted. Du får flere funksjoner enn noe sammenlignbart alternativ.

Shopify er også satt opp med Oberlo, som er den beste applikasjonen for dropshipping i Norge.

Lag din egen nettside helt kostnadsfritt – men med begrensninger

De plattformene som tilbyr brukere å lage nettsider gratis er utviklet av selskaper som ønsker å tjene penger på sine produkter. Du har ikke tilgang til alle funksjoner og du har ikke mulighet til å bruke ubegrenset plass på serverne.

På grunn av at konkurransen har blitt hardere har det ført til at mange selskaper velger å tiltrekke seg nye kunder ved å tilby gode programmer gratis.

Med disse freeware-programmene får du ikke tilgang til alle malene eller “plugins” som er tilgjengelige i versjonene som du må betale for, men vi anbefaler fortsatt nybegynnere å velge en av de gratis alternativene vi har testet tidligere.

Systemene vi anbefaler er enkle å bruke, men gir deg fortsatt de beste verktøyene markedet har å tilby. Du kan velge mellom flere ferdige maler med profesjonelt utformede layouter.

Du får også tilgang til dra og slipp-funksjonen, noe som betyr at du raskt kan endre maler som du vil, og at du ikke trenger å kunne kode, lese manualer etc.

En annen begrensning er at du vanligvis bare får ditt eget underdomene som en gratis bruker. Dette betyr at du kan velge navnet på nettsiden men domenet ditt vil bli underlagt plattformen du bruker, eksempelvis https://dinnettside.webnode.com.

Dette er en smart måte å få brukerne til å betale for tjenestene senere.

Å bygge en nettside gratis er både morsomt og lærerikt, men når nettsiden din begynner å vokse ønsker du sannsynligvis et eget domenenavn, og da må du betale for dette.

Systemene vi anbefaler har imidlertid gode priser, og om du ønsker å betale i fremtiden for å få ditt eget domene eller bruke de funksjonene som du ikke kan få tilgang til som en gratis bruker, får du en billig nettside.

De beste hjemmesideplattformene lar deg vanligvis registrere et gratis domene. Den første delen av URL-adressen er ditt valgte navn eller domenenavn. Den andre delen av navnet suppleres av plattformens eget merke på slutten.

Sammendrag av hvordan man lager en nettside

Vi anbefaler alltid at man prøver ut en gratis løsning før man investerer i mer kostbare løsninger, men dette baserer seg selvfølgelig på utvalgte behov. Dersom du har behov for mer avansert funksjonalitet, kan det være lurt å se på mer skreddersydde løsninger.

Her kan du prøve å bygge en nettside gratis med Webnode.

Her kan du lese hele anmeldelsen om Webnode.

Hvordan får man en gratis hjemmeside?

Den absolutt beste måten å få en gratis hjemmeside på er ved å bruke en hjemmesidebygger som tilbyr en gratis versjon.

Hva bør en god hjemmeside inneholde?

En god hjemmeside burde blant annet inneholde unikt og spennende innhold, tydelige Call-to-action knapper, lett tilgjengelig kontaktinformasjon.

Hvordan bygge opp en nettside?

Den beste måten å bygge opp en nettside på er ved å bruke en god hjemmesidebygger. Det finnes mange alternativer, men det viktigste er å velge en med gode maler, og som er enkel og rask å bruke.