Lage blogg: Komplett guide med våre beste tips og triks (2024)

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Er du interessert i å lage din egen blogg? Å skrive egen blogg er både morsomt, interessant og stimulerende. Det er også veldig lett å komme i gang.

I denne guiden vil vi gå gjennom hvordan du kan starte din egen blogg billig, eller enda bedre helt gratis. Hvor mye du må investere i bloggen din vil avhengige av hvilken plattform du ønsker, men dette kommer vi nærmere inn på senere.

Kom raskt i gang med å lage blogg:

Gå til sammendraget av innlegget her >

Oppsummering

 • For å starte en blogg, bør du først velge en nisje for bloggen din. Det innebærer blant annet å finne ut hva du skal blogge om og hvem som er målgruppen din.
 • Du må også finne en egnet bloggplattform for dine behov. Gode plattformer inkluderer blant annet Wix og Webnode, men du kan også bruke WordPress eller gratis plattformer som blogg.no eller blogspot.com

Hvordan lage en blogg så billig og enkelt som mulig? Vi skal se nærmere på alt du trenger å vite om å lage en egen blogg på nett. Vi kommer også til å gå gjennom noen vanlige feil du bør unngå, slik at du får en best mulig start på din blogg.

Plattform Fordeler og Ulemper Score

#1

Best for de fleste

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

 • star icon Veldig bra for nybegynnere
 • star icon Støtte for nettbutikk
 • star icon Mange gode maler
 • star icon Gode utvidelser
 • star icon Litt begrensende for veldig store sider
 • star icon Kan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

9.5

Vår vurdering

#2

Best for enkle sider

star icon

Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

 • star icon Et godt alternativ for nybegynnere
 • star icon Gode priser
 • star icon Bra utvalg av maler
 • star icon Finnes bedre alternativer for nettbutikk
 • star icon Begrenset for avanserte brukere

9.2

Vår vurdering

Formålet med denne guiden er å gjøre det så enkelt som mulig for deg som ønsker å starte egen blogg, eller de som så smått lurer på hvordan man får en bra blogg.

Ved å ta et godt valg fra starten av, kan du spare penger og få en blogg som passer dine ønsker og lesere.

Du bør ta deg tid til å lese alle trinnene i guiden. Følger du denne fremgangsmåten vil du kunne ha en blogg på 30-40 minutter.

Lage blogg

Hvordan starte en egen blogg i 3 enkle trinn

Da kjører vi i gang! Her har du de viktigste trinnene du bør ta for deg for å kunne sette opp din nye blogg. Å følge disse trinnene garanterer ikke bare kostnads- og tidsbesparelser. Du unngår også å opprette en blogg som ingen finner, eller som ingen har interesse av å lese.

De 3 trinnene:

 1. Velg en nisje – Det viktigste trinnet er å begrense bloggen din til et emne du har interesse for og kunnskap om.
 2. Velg en passende plattform (program) eller verktøy for å opprette bloggen din. Her vil vi anbefale at du velger en plattform som Webnode eller Wix dersom du er helt ny til webdesign.
 3. Begynn å skrive og designe bloggen din. Legg til innhold, bilder og del med leserne dine!

#1 Velg en nisje for bloggen din

Hvis dette er første gang du skriver en blogg, kan du begynne med å ta fram et hvitt, blankt ark og finne svar på følgende spørsmål:

 1. Hva kan man blogge om (emne)?
 2. Hvem skriver jeg for (målgruppe)?
 3. Er det en langsiktig interesse for denne typen informasjon (etterspørsel)?
 4. Er det andre bloggere som allerede skriver om samme emne (konkurrenter)?
Lage blogg

Ikke velg en nisje som er for bred

En feil mange begår, er å ikke ha en klar nisje før de begynner å skrive. Du har kanskje en idé om hva bloggen din skal handle om?Hvis du nettopp har startet en blogg, er det viktig å velge nisje før du begynner å legge ut innhold. Å skrive om f.eks. mote eller trening er vanskelig fordi det allerede er så mye informasjon om dette på internett.

For at du skal vinne lojale lesere og følgere og for at bloggen din skal vises i Googles søkemotor, anbefales det å starte med en undernisje til emnet du vil skrive om.

“You don’t have to be big. You have to be remarkable.”

Joe Pulizzi

Du kan for eksempel velge å skrive om en spesiell type mote (skandinavisk mote, mote for tenåringer osv.) Det samme gjelder trening, velg en mer spesifikk type trening (trening for vekttap, mental trening osv.).

Du kan alltids starte med en undernisje og utvide med en annen undernisje senere (alternativt starte en ny blogg for den nye nisjen).

Velg et tema som ligger ditt hjerte nær

Ikke bli en “sell-out”. Det skal være morsomt å blogge, og i tillegg er det vanskelig å tiltrekke seg lesere hvis du skriver om noe du ikke er spesielt interessert i. Tenk på andre kjente bloggere som figurerer på internett. De er kjent for å skrive om noe de vet noe om.

yoga bloggen

Det er ikke nok å bare være en god forfatter eller skribent. Du må ha kunnskap og interesse for det du skriver om. Du bør komme med nye vinkler og refleksjoner.

Samtidig bør du involvere leserne dine på forskjellige måter. (“Subscribe”, abonner, kommentarfunksjoner, logg inn på diskusjonsfora, delingsknapper for fora og sosiale medier, etc.)

Å skrive tekster og innlegg som er “Evergreen

En blogg er i utgangspunktet det samme som en webside, men vanligvis med en mye enklere struktur. I en blogg blir det nyeste innlegget vanligvis vist først – i motsetning til et nettsted som vanligvis viser den eldste siden først.

For at bloggen din skal være aktuell over tid, er det viktig at du prøver å finne tidløst innhold. Om du for eksempel skriver en moteblogg der du vurderer en konkret veske, kan dette innlegget fort bli utdatert når nye kolleksjoner slippes på markedet. Et innlegg om «hvordan finne riktig veske?», eller «hva jeg har i vesken min?», vil som regel holde seg relevant over en lengre periode. 

 logo

Lag en blogg med Wix helt gratis

På samme måte vil for eksempel innhold om hundetrening på en hundeblogg ofte være relevant i årene fremover. 

#2 Velg beste bloggplattform ut ifra dine behov

Før du velger hvilken bloggplattform du vil bruke, kan det være greit å vite hva det er som skiller de forskjellige plattformene og dermed danne en idé om hva som er best for deg.

Hvis du er nybegynner, synes jeg du bør velge et produkt som er lett å komme i gang med, og som har en slak læringskurve med muligheter for utvikling på sikt.

beste plattform

Å starte blogging skal være enkelt, billig, og du bør kunne komme raskt i gang

Velg et system som er enkelt å bruke, men gir deg en høy grad av fleksibilitet. Etter hvert som bloggen din vokser i antall sider, innlegg og følgere, er det viktig at produktet du bruker gir deg muligheten til å legge til mer avansert funksjonalitet osv.

Ved å gjøre et godt valg fra begynnelsen, trenger du ikke å bekymre deg for å måtte bytte plattform etter hvert som bloggen din blir større og behovene dine endres. Et godt system er bra for både profesjonelle og nybegynnere.

Det er i utgangspunktet tre ulike alternativet for deg som ønsker å starte en blogg, men vi anbefaler bare to av dem:

 1. WordPress = Enkel (Både for erfarne bloggere og for nybegynnere. Har litt lengre læringskurve, men er den beste på lang sikt)
 2. Et komplett hjemmesideprogram (Best for nybegynnere = Superenkle plattformer, best med tanke på design og enkelhet, men kan være et dårligere alternativ enn WordPress på sikt.)
 3. Gratis bloggplattform. Det siste alternativet er en gratis plattform som blogg.no og blogspot.com, men disse er lite hensiktsmessige å bruke langsiktig. Vi fraråder derfor å bruke disse for bloggen din, da det kan være vanskelig å flytte til en annen plattform etterhvert som du får en større blogg med mer trafikk.
 logo

Lag en blogg med Wix helt gratis

2.1 Hvordan lage blogg med WordPress

WordPress er den mest populære bloggplattformen som er tilgjengelig, ikke bare i Norge, men over hele verden. Hvis du velger å teste WordPress, må du i så fall skaffe deg en webvert.

hvordan lage med wordpress

Du bør også registrere et domene. (Domenet er din unike URL. Lær mer her hvordan du velger et domene og hva du skal tenke på).

Dette kan du gjøre via Hostinger og koster ikke all verden. Et .com domene koster ca 90 kroner i året. Men om du uansett ønsker en større plan får du det første året gratis!

Det er flere selskaper som tilbyr både servere for enklere nettsteder og hvor du også kan registrere domenet ditt. Du trenger ikke registrere ditt domene hos det samme selskapet som tilbyr webhotellet.

Imidlertid anbefaler vi at du velger et godt webhotell fra begynnelsen av, og så kan du like godt registrere domenet ditt med det samme selskapet. Det er litt vanskelig å bytte leverandør, men fullt mulig. Velg derfor et webhotell som har gode priser og god kvalitet.

wordpress

Her er hva du må huske på når du velger webhotell:

Ulike webhotelleverandører har vanligvis forskjellige lastetider for forskjellige land. Den beste webverten i USA er ikke nødvendigvis det beste valget for Norge. Imidlertid finnes det unntak, dvs. webverter som har gode lastetider uavhengig av hvor brukerne befinner seg. Disse inkluderer, for eksempel, Hostinger som leverer gode priser.

Hostinger som ikke bare regnes som et av de beste webhotellbedriftene i verden (i lavprissegmentet), men også et av de beste webhotell-leverandørene i Norge.

Når du oppretter en enkel blogg, trenger du ikke å ha en suveren webvert. Det er nok med en i billigklassen og da er Hostinger-tjenester de beste du kan finne på det norske markedet.

Her kan du lese mer om Hostinger og sjekke priser, i tillegg til hva som er inkludert.

2.2 Lag med et program som kommer med ferdig oppsett

Generelt sett er de beste plattformene som er tilgjengelige på markedet helt gratis – helt til du som bruker opplever at du trenger mer funksjonalitet eller vil bruke mer lagringsplass.

Plattformene jeg anbefaler har brukt store mengder penger på å utvikle produktet sitt. Et tips er å starte med en rimelig løsning i første omgang, for så å oppgradere til en betalt versjon etter hvert som bloggsiden din vokser.

einars blogg 1

Du kan ganske enkelt bruke de beste bloggportalene som er tilgjengelige i Norge uten kostnad før du bestemmer deg for å oppgradere.

 logo

Lag en blogg med Wix helt gratis

Hvis du senere bestemmer deg for at du vil bruke et annet system, kan du enkelt bytte fordi du ikke betalte noe.

Betal aldri for en blogg før du vet at du liker plattformen – du kommer til å tilbringe en del tid på den.

For uerfarne bloggere velger du, om du er lur, et alternativ som er gratis å bruke. Det finnes også produkter som du kan teste gratis i noen dager før du må betale.

Nedenfor er bloggplattformene som jeg synes er best etter rangering. NB. at WordPress ikke er oppført her fordi det ikke kan sammenlignes med systemene som gir deg alt i en total løsning. WordPress er ellers et flott alternativ for de som er villige til å bruke litt mer tid på å komme i gang. (Se over)

1. Webnode – Den enkleste og beste generelle løsningen for blogging

Jeg bruker selv WordPress til mine egne blogger. WordPress er enkel å bruke og den mest populære plattformen på markedet.

norske web

Er du ikke teknisk interessert i det hele tatt og ønsker å komme raskt i gang, er det nest beste alternativet (etter WordPress) å bruke et ferdig oppsett som Webnode gir. Her får du alt servert på ett sted.

Det betyr at du ikke trenger å gjøre noe i det hele tatt. Du logger deg på en portal og begynner å skrive bloggen din med en gang.

 logo

Lag din egen hjemmeside gratis!

Dette er min favoritt plattform å anbefale nybegynnere og det beste alternativet som er tilgjengelig for å lage bloggen med en gang. Produktet utmerker seg stadig i internasjonale anmeldelser som et av de absolutt beste i markedet for bloggere spesielt.

Selvfølgelig kan du til og med opprette et vanlig nettsted. Plattformen har også støtte slik at du kan sette opp en e-handelsbutikk.

Jeg er imidlertid spesielt imponert over bloggfunksjonen deres, som mange fagpersoner gir de høyeste karakterene i alt fra brukervennlighet til kvalitet og pris.

Lag din egen blogg som gratis bruker og få tilgang til flere flotte maler. Det er også enkelt å flytte rundt på bilder, tekstfelt og media. I tillegg kan du raskt endre malen.

Hovedfordeler:

webnode norsk

Ulemper:

Av den grunn tror jeg WordPress er bedre (WordPress er alltid helt gratis med mindre du får større behov enn vanlig blogging).

Noen føler imidlertid at det er verdt å betale for Webnode fordi plattformen er så enkel og fordi resultatet (designet) blir mer profesjonelt enn med WordPress. Her kan du se prisene for Webnodes-pakker. Du kan også teste Webnode gratis her.

Kostnad: 0 kr så lenge du ikke oppgraderer til betalingstjenestene.

star icon

Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.2

Vår vurdering

Fordeler

 • star iconEt godt alternativ for nybegynnere
 • star iconGode priser
 • star iconBra utvalg av maler

Ulemper

 • star iconFinnes bedre alternativer for nettbutikk
 • star iconBegrenset for avanserte brukere

2. Blogger: Den internasjonale blogg.no

Som du forstår av navnet, er Blogger et system designet for bloggere som bare vil skrive blogger. I motsetning til for eksempel Webnode, som tilbyr både nettstedmaler og e-handel, er Blogger et system som utelukkende er rettet mot bloggere.

Hvem er Blogger for? Systemet er først og fremst egnet for bloggere som vil skrive for et mindre publikum. Det kan hende du f.eks. vil skrive en treningsblogg, eller dele ditt utenlandsopphold med lesere på internett.

Mange nybegynnere velger å starte med Blogger fordi det er både gratis og enkelt å komme i gang.

bloggo

Som med andre sammenlignbare og gratis alternativer, vil du ikke kunne velge ditt eget domene. Med dette produktet vil du få et blogg-domene som ender på blogspot.no.

Systemet er opprettet av Google som i seg selv innebærer en viss kvalitetsgaranti. Et ulempe med Blogger er at du ikke vil kunne bruke alle funksjonene som er tilgjengelige på for eksempel Webnodes plattform.

Blogger er lett å komme i gang med og til og med gratis – noe som er hovedgrunnen til at tjenesten har vokst i popularitet.

Hvis tanken er å “lage blogg og tjene penger”, kan du også tjene penger på å bruke Blogger ved å legge ut tillatte annonser på bloggen din gjennom Google AdSense, for eksempel.

Hvis du vil komme raskt i gang og også lage blogg rettet mot et mindre publikum av lesere, bør du velge denne plattformen! Skulle du investere fullt ut i bloggen din – så er det bedre å velge WordPress eller Webnode.

Fordeler:

skrive 1 1

Ulemper:

Kostnad: 0 kroner


3. Yola – ikke så enkelt for nybegynnere.

Denne plattformen er fremdeles ikke så godt kjent i Norge. Med Yola kan du bygge nettsteder med opptil 1 GB plass gratis. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men 1 GB er faktisk mye plass til en blogg.

yola

For å bruke mer plass enn 1 GB, må du imidlertid oppgradere og betale.
Med Yola er det enkelt å komme i gang, og du har også et bredt utvalg av maler du kan velge mellom som du kan tilpasse til dine behov.

Hovedfordeler:

Ulemper:

Kostnad 0 kr


4. Simplesite – en ukjent plattform i Norge

Simplesite er en relativt ukjent plattform i Norge, enn så lenge som du kan teste gratis. De har fine maler for blogger, og systemet er det enkleste jeg vet om. Du kan raskt komme i gang med både registreringen og starte bloggen.

simplesite

Fordeler:

Ulemper:

Kostnad: 0 kr (for små blogger)

#3 Begynn å skrive og designe!

Enten du velger å blogge med WordPress eller Webnode (som er de to alternativene jeg anbefaler), så er det bare selve startprosessen som skiller dem. Designet på nettsiden din kan være avgjørende for resultatet.

Begge er bra bloggplattformer, men Webnode er litt lettere å komme i gang med, mens WordPress tar litt lengre tid men er billigere på sikt. Når du har satt opp strukturen til bloggen din, kan du begynne å skrive.

Her er noen generelle tips:

starte norsk blogg 2

Hva skiller ut proffene?

Profesjonelle bloggere som har titusenvis av følgere og lesere, trenger vanligvis å kunne håndtere større datamengder enn de som blogger for rent hobbyformål. Flere data stiller større krav til at nettstedet (bloggen) blir plassert på servere som muliggjør dette.

Da kreves det at du enten setter opp nettstedet ditt med et førsteklasses webhotell, eller at du sikrer at systemløsningen du bruker har kapasitet til å administrere en blogg med mye data og trafikk. (Jeg anbefaler vanligvis Google Cloud som det beste alternativet for de som vil ha en premiumtjeneste. For små bloggere er det like greit med en enklere og billigere webvert. For nybegynnere anbefaler jeg Hostinger)

For de som velger å blogge med en komplett nettstedbygger eller bloggplattform, er Webnode det beste alternativet.

De tilbyr brukerne sine å betale for datamengden de vil bruke på selskapets servere. Profesjonelle bloggere kan dermed velge en dyrere pakkeløsning som passer deres behov akkurat som nybegynnere kan bruke systemet gratis.

På samme måte kan de profesjonelle som bruker WordPress tilpasse webhotellet til datamengden og ønsket hastighet. Profesjonelle, hvis bloggen vokser i størrelse, flytter bare bloggene til bedre webhotell.

I noen tilfeller kan de velge en premium-pakke fra sin eksisterende leverandør eller koble til en såkalt “dedicated server” for å øke sikkerheten og datamengden som kan håndteres på bloggen.

Sammendrag:

Før du begynner å blogge, bør du vurdere en “nisje”. Det skal være et tema du har kunnskap om og som du liker å skrive om. Her er noen retningslinjer du må ta i betraktning når du velger en nisje:

Definer

For de som vil starte en blogg er det to metoder jeg anbefaler:

Best for nybegynnere – Du kan bruke en komplett plattform der du får alt på ett sted (webhotell, SSL, domene og designmal for bloggen din). Webnode er da det beste alternativet og kan brukes gratis. (Forvent etter hvert ønske å få ditt eget domene og oppgradere til en betalingstjeneste). Prøv Webnode gratis her.

WordPress bør sees på som en mer langsiktig investering. På lang sikt kan det være godt investert tid å lære plattformen. (I noen tilfeller kan imidlertid WordPress anses som litt vanskelig for nybegynnere til å begynne med.)

Er du en nybegynner og helt teknisk uinteressert? Vil du komme i gang med bloggen din med en gang? Velg i så fall en gratis bloggplattform som gir deg alt du trenger på ett sted. (Ulempen er at du også må betale her for å få ditt eget domene. Men det er bra å teste gratis før du bestemmer deg.)

Den beste plattformen for alle som vil komme i gang med en gang, er Wix og Webnode. Andre populære tjenester i denne kategorien er Blogger, Yola og SimpleSite).

Plattform Fordeler og Ulemper Score

#1

Best for de fleste

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

 • star icon Veldig bra for nybegynnere
 • star icon Støtte for nettbutikk
 • star icon Mange gode maler
 • star icon Gode utvidelser
 • star icon Litt begrensende for veldig store sider
 • star icon Kan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

9.5

Vår vurdering

#2

Best for enkle sider

star icon

Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

 • star icon Et godt alternativ for nybegynnere
 • star icon Gode priser
 • star icon Bra utvalg av maler
 • star icon Finnes bedre alternativer for nettbutikk
 • star icon Begrenset for avanserte brukere

9.2

Vår vurdering

Når du begynner å skrive bloggen din, husk følgende:

 • Bruk nøkkelord (søkeord) som du vil at innleggene dine skal knyttes til i tittelen.
 • Bruk tagger for å kategorisere innleggene dine.
 • Lenk selvfølgelig til tidligere innlegg du har skrevet. Lenk også eksternt for å hjelpe leseren din med å finne ytterligere informasjon.
 • Det er viktig at andre nettsteder også lenker til innleggene dine. Du bør derfor involvere andre personer (eller selskaper) av relevans i innleggene dine. For eksempel kan du intervjue folk som er kunnskapsrike i et område du skriver om for å få mer omtale og oppmerksomhet.
 • Husk å skrive innlegg som er på et nivå som passer målgruppen din.

Lykke til!

Ofte stile spørsmål om blogging

Hvordan begynne å blogge?

Det finnes 3 måter å begynne med blogging:

1. Benytt deg av en enkel bloggplattform som for eksempel blogg.no.

2. Ta i bruk en komplett nettsidebygger, som f.eks Webnode, med webhotell, SSL, domene og designmaler på ett og samme sted.  

3. Opprett en egen nettside ved hjelp av en åpen kildekode-plattform.

Når du har bestemt deg for et tema du ønsker å blogge om, kan du opprette et domenenavn som enkelt beskriver bloggens innhold. Ta i bruk en plattform som f.eks WordPress og koble den til din Webhotell-tjeneste. Når du har valgt riktig template er det bare å sette i gang med blogg-eventyret ditt.

Hvordan tjene penger på å blogge?

Du kan tjene penger på å blogge ved å:

1. Legge ut blogginnlegg med annonsert innhold.
2. Ha reklame på nettsiden din.
3. Finne samarbeidspartnere innen Affiliate Marketing og skrive om dem i bloggen din.

Hvor ofte skal man blogge?

Det spørs litt hvilket tema man har valgt og hvilken stil man selv ønsker å bringe inn, men i utgangspunktet er det lurt å legge ut 1 – 2 blogginnlegg i uken for å holde bloggen hyppig oppdatert og dermed mest mulig relevant.

Er det mulig å koble bloggen til sosiale medier og andre tjenester?

Ja, med Nettlagerens bloggløsning kan du enkelt koble bloggen din til sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter, samt andre tjenester som Google Analytics, Mailchimp og Disqus for kommentarer.