Nettside design: 5 gode regler man burde følge (2023)

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Når man skal lage sin første nettside vil man oftest hente inspirasjon på nettet, men hvilke regler bør man egentlig følge? Det dukker stadig opp nye tips, og mange blander sine personlige preferanser inn i løsningen. Derfor har vi funnet frem til de viktigste reglene du bør følge, støttet av forskning. 

Ettersom design i stor grad tar utgangspunkt i egne preferanser, så vil det være tilnærmet umulig å få et universalt svar. Derfor har vi utelukkende sett nærmere på de tipsene som faktisk er støttet av fakta. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på fem regler man absolutt burde følge når man skal lage et godt nettside design. 

Oppsummering

  • Gode tips kan hjelpe deg med å få en suksessfull nettside. Det er viktig med høy hastighet, da dette påvirker SEO og nettsidens synlighet på søkemotorer som Google.
  • Det er også viktig å ikke ha for mange valgalternativer, at designet er enkelt, at du bruker visuelle elementer for lede fokus, og helst unngå sliders, karuseller og lignende typer bevegelser på siden.

Klar for å komme i gang? La oss ta en titt!

Forskningsbaserte tips til nettside design

Her har vi samlet 5 gode regler du bør følge for å øke sannsynligheten for en suksessfull nettside. 

1. Nettside Hastighet 

Dette er kanskje en av de mest undervurderte tipsene vi kan komme med, men hastighet kan avgjøre suksessen til nettsiden din. Statistikk viser nemlig at dårlig hastighet på nettsiden din vil øke bounce rate og redusere kundetilfredsheten betraktelig. Kort fortalt vil en treg nettside sørge for at kundene går et annet sted.

Du bør derfor sørge for at hastigheten på nettsiden din er optimalisert for hastighet. Et annet viktig punkt å nevne her, er at hastigheten vil ha en direkte innvirkning på din SEO. Dette skyldes at brukere verdsetter høy hastighet, noe som har resultert i at søkemotorene også har økt fokus på dette. 

Ønsker du at nettsiden din skal gjøre det godt i søkefeltet bør du derfor sørge for at den har optimal hastighet fra først stund. Dette vil sikre en bedre brukeropplevelse, samt styrke din SEO. Helhetlig vil dette også redusere din bounce rate, noe Google tar med i sin vurdering av relevansen til nettsiden din. 

2. Hick’s lov 

Mange som skal lage sin første nettside ønsker at utvalget skal være så stort som mulig. Imidlertid strider dette med Hick’s lov. Kort fortalt understreker Hick’s lov at desto flere muligheter du har, desto vanskeligere vil det være for en forbruker å gjøre et endelig valg. 

Her har det blitt gjennomført en rekke studier de siste årene – blant annet i matbutikker. Et godt eksempel på dette er smaksprøver av syltetøy, der en bod har 24 ulike smaker og en annen bod kun har et utvalg på 6. Resultatet av denne testen viste at 60% av kundene stoppet for å smake på bordet med flest smaksprøver, men kun 3% endte opp med å kjøpe en krukke med syltetøy. 

På bordet med kun 6 smaksprøver derimot, stoppet et laver antall kunder (40%), men hele 30% av disse endte opp med å kjøpe syltetøy. Konklusjonen på denne testen var derfor at desto færre valgmuligheter, desto enklere er det for en kunde å gjøre et endelig valg. For oss som skal lage en nettside kan vi derfor hente ut noen viktige lærdommer:

Den endelige konklusjonen er derfor at desto lettere kundereise, desto større sannsynlighet for en suksessfull konvertering. 

3. Sørg for at det er enkelt

Siden vi allerede er inne på forenkling av opplevelsen, så kan vi fortsette i samme sporet. Her har nemlig Google gjort en rekke undersøkelser, og kommet frem til at brukere foretrekker nettsider uten komplekse design. Det viser seg faktisk at kunder får en negativ opplevelse om siden har for mange forstyrrende elementer. 

Så hva betyr det for oss i form av nettside design? Vi har hentet frem noen punkter det kan være verdt å tenke på:

4. Bruk visuelle elementer

Det har blitt forsket mye på bruken av visuelle elementer på nettdesign, og her er resultatene helt klare. Nettsider som aktivt benytter seg av visuelle elementer har en høyere konvertering. Da snakker vi ikke bare om elementer som promoterer et produkt, men også elementer som illustrerer hvor en bruker skal rette sitt fokus. 

Et godt eksempel på dette er øyekontakt. En nettside som benytter et bilde av et menneske som ser i ønsket retning, vil ofte oppleve at brukere følger i samme retning. Et godt eksempel på dette er at du har en person som ser i retning av innholdet på siden din. Tester har faktisk bekreftet at dette øker sannsynligheten for at besøkende faktisk leser innholdet. 

Det samme gjelder ved bruk av piler, illustrasjoner og annet som henviser en bruker i riktig retning. Så om du har satt opp en nettside eller landingsside der du ønsker at besøkende skal få med seg et bestemt punkt. Ikke vær blyg, bruk piler, illustrasjoner eller bilder av mennesker som retter oppmerksomheten dit den skal. 

5. Unngå sliders, karuseller og lignende

Et element som for lengst burde vært utdatert er bruken av sliders, karuseller og lignende bevegelige elementer på en nettside. Imidlertid er dette fortsatt en av de mest etterspurte funksjonalitetene som etterspørres hos utviklere. Dessverre viser forskning at bruken av disse i liten grad er effektiv. 

Her har flere skoler og universiteter gjort flere undersøkelser om effektiviteten til slike elementer, og resultatet er ikke til å ta feil av. Notre Dame University kunne vise til at 90% av klikkene på en slider gikk til det første bildet. De etterfølgende bildene ble stort sett ignorert av besøkende.

Dette skyldes ofte at besøkende ikke leser alt innhold på nettsiden, men heller skanner det kjapt og finner frem til det de ser etter. Har du en slider som skifter bilde tidvis vil dette sjeldent fange oppmerksomheten til en besøkende. Du kan derfor komme langt ved å ha en lengre nettside med flere punkter, fremfor å prøve å vise dette frem på toppen i form av en slider. 

Så hva betyr dette for nettsiden min?

Som vi har vært inne på i denne artikkelen, så finnes det flere faktabaserte regler du bør følge når du skal utforme nettsiden din. Dette handler primært om hastighet og brukervennlighet, men også tilrettelegging for brukeradferd vil være viktig. Vi kan derfor oppsummere disse tipsene på følgende måte:

Hvordan skille gode og dårlige tips?

Det kan være vanskelig å vite hvilke tips man skal følge på nett, og nettopp derfor kan det være lurt å se på grunnlaget for disse tipsene. Vi kunne skrevet en artikkel der vi kommer med fem tips vi syns du burde implementere, men dette ville oftest bare være våre egne preferanser for hvordan en nettside skal se ut. 

Her kommer kilder og henvisninger inn som viktige virkemidler. Vår klare anbefaling er derfor at du tar utgangspunkt i tips som verifiseres med forskning, eller som underbygges av undersøkelser. Det forskes ofte på brukeradferd og vaner, så her vil du alltid finne en rekke positive kilder med nyttig informasjon.

Oppsummering

Det kan være vanskelig å vite hvilke tips man skal følge på nett, men da hjelper det å kunne vise til faktabasert forskning. I denne artikkelen har vi derfor sett på fem viktige regler du alltid bør følge når du skal lage et godt nettdesign. Alle disse punktene er støttet av forskning og har hatt en dokumentert effekt på suksessen til ulike nettsider.