Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk
Uansett om du er en frilanser, eier en liten butikk eller driver annen virksomhet, vil en hjemmeside være viktig. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte, og det er nettopp dette vi ønsker å avklare med denne guiden. Her har vi samlet ti enkle steg som sikrer deg et solid fundament for din hjemmeside.
Oppsummering
- En god hjemmeside for bedrift krever et godt domenenavn som er enkelt og lett å huske. Hjemmesiden bør dessuten beskrive virksomheten din på en tydelig måte, og den kan med fordel ha en minneverdig brukerreise.
- For å havne høyt oppe i søkeresultater hos Google og andre søkemotorer, er det viktig at du søkemotoroptimaliserer hjemmesiden, blant annet ved å bruke nøkkelord strategisk, ha høy hastighet, og lage en mobilversjon av hjemmesiden.
Så om du er klar til å lage en ny hjemmeside bedrift, har vi samlet det du bør tenke på først. Vi tar deg gjennom hele prosessen med en ny hjemmeside, slik at du effektivt kan lansere din bedrift med stil.
Klar for å ta det første steget mot ny hjemmeside? La oss komme i gang.
1. Et godt domenenavn
Et punkt mange undervurderer er jobben med å finne et godt domenenavn. Her er det viktig å huske at dette vil være første kontaktpunkt med potensielle kunder, samt din permanente adresse på nett. Derfor bør den være lett å huske, godt egnet for søkemotorer og relevant for virksomheten. Høres kanskje komplisert ut? Vi har noen tips som gjør det enklere.
- Keep it simple – Et godt domenenavn er lett å stave, så unngå kompliserte ord, ordspill og tall.
- Hold det kort – Desto kortere, omså bedre. Et kort domenenavn er enklere å skrive, og dermed også lettere å huske.
- Bruk riktig domene – Det har etterhvert blitt en rekke domener du kan velge fra, eksempelvis .net, .com, .no, .biz, .co osv. Her anbefaler vi at du holder det enkelt, for virksomheter med internasjonale ambisjoner er .com det beste, mens en norsk virksomhet kan bruke .no. Organisasjoner kan eventuelt benytte seg av .org domene.
- Unngå tall og bindestreker – Tall og bindestrek kan fort gjøre et domene vanskelig å huske, forsøk derfor å unngå dette ved mindre det er en klar del av merkevaren.
- Bruk et generelt domenenavn – En feil mange virksomheter gjør når de skal velge domene er å velge et begrensende domenenavn. Velg derfor et godt domenenavn som tillater virksomheten å vokse videre.
- Pass på at det er minneverdig – Det finnes millioner av nettsider på nett, så gjør det lett å huske ditt domenenavn.
- Undersøk domenenavnet ditt – Før du velger det som blir ditt permanente navn på nett bør du gjøre litt undersøkelser. Gjør derfor noen raske søk for å se om det dukker opp noe eksisterende virksomhet. Du kan også undersøke om det finnes potensielle trademarks eller eksisterende rettigheter knyttet til domenet.
- Undersøk prisen – Noen ganger kan det perfekte domenet allerede være registrert, men ikke i bruk. Da kan det være mulig å kjøpe det av eksisterende eier, men pass på at prisen er riktig.
- Unngå merkelige navn – Selv om Google og Yahoo er fengende navn, ligger det en enorm markedsføringsinnsats bak disse merkevarene. Ved mindre du har et tilsvarende budsjett bør du forsøke å lage et domenenavn som er mer relevant for virksomheten din.
- Gjør det SEO vennlig – Synlighet på nett blir stadig viktigere, og dette gjelder også for URL-en din. Pass derfor på at du velger et domenenavn som er enkelt å bygge SEO på.
2. Sikre pålitelig og skalerbar webhosting
Nå som du har et unikt domenenavn klart for verden, er det på tide å skaffe hosting. Du vil nemlig trenge et webhotell for å lansere en nettside. Vi kan se på dette som et lagringssted for nettsiden din på internett, og du kobler denne lagringsplassen sammen med domenenavnet ditt. Dette gjør at når noen taster seg inn på domenenavnet, vil de havne på nettsiden din.
Her er det store ulikheter knyttet til hva slike tjenester koster, men et sted mellom $2-$100 per måned er vanlig. Den endelige prisen vil gjerne være basert på hvilke tjenester du trenger, noe vi skal se litt nærmere på. Det finnes nemlig en rekke ulike hosting løsninger, noe som betyr at du må vite litt mer om hvilken din bedrift egentlig trenger.
- Det billigste alternativet for deg som vil lansere en nettside er shared server løsninger. Dette er en plan der du deler ressursene til en server med andre nettsider. Dette er uten tvil det rimeligste alternativet, men vi anbefaler sterkt imot det. Dette skyldes at ytelsen til serveren blir fordelt på de ulike nettsidene, samt at trusler mot de andre nettsidene kan påvirke nettsiden din.
- De fleste bedrifter vil derfor ende på en plan som inkluderer en dedikert server. Dette betyr at du har serveren for deg, noe som også betyr at du får all ytelse selv. En slik plan er dyrere enn én delt server, men vel verdt investeringen. En slik plan ligger gjerne på $100 – $2000 per måned, men kan gjerne skaleres på en effektiv måte. Spesielt for deg som har en svært aktiv nettside med høy trafikk vil dette være et must-have for å yte en god brukeropplevelse.
- Et godt kompromiss for de fleste vil være en VPS eller Virtual Private Server som det egentlig står for. Dette er en plan der en maskin (server) er programmert til å fungere som flere maskiner. Kort fortalt er dette en delt server som fungerer som dedikerte servere. For deg som bruker betyr dette at du får en lavere kostnad, men fortsatt sikkerheten som du får ved hjelp av en dedikert server.
Sjekk dette før du velger webhotell
Når du har funnet ut hvilke behov din hjemmeside har, er det noen punkter du bør undersøke med den aktuelle leverandøren. Du bør blant annet forsikre deg om at de har live chat/telefonstøtte for kundeservice, samt at de tilbyr et enkelt brukerpanel slik som cPanel. Dette vil gjøre det enklere å sette opp din hjemmeside bedrift, samt gjøre eventuelle endringer underveis.
Du bør også se nærmere på hvilke sikkerhetstiltak de har på serverne sine. Her anbefaler vi at du undersøker protokoller som SFTP (Secure File Transfer Protocol) og SSL (Secure Sockets Layer) som et minimum. De fleste leverandører oppgir på nettsiden sin hvilke sikkerhetstiltak de tilbyr, så her kan du enkelt sammenligne forskjellige aktører.
3. Vis en tydelig beskrivelse av virksomheten din
Det er viktig at besøkende på hjemmesiden din får et god forståelse for hva virksomheten din handler om, og dette gjøres ved hjelp av en klar beskrivelse. Du bør derfor sikre at det første de ser på hjemmesiden er relevant for virksomheten. Et godt eksempel på dette kan være en rask introduksjon av virksomheten så høyt oppe på siden som mulig.
Du bør også inkludere en ‘om oss’ side som enkelt kan navigeres til. Dette er siden hvor du mer i dybden introduserer virksomheten din og gjerne teamet. Husk at alle bilder som benyttes på nettsiden bør være relevant for virksomheten.
4. Implementer det beste innholdssystemet (CMS)
Nå som du har webhotell og domenenavn, er det tid for å installere et CMS. Dette er programvare som lar deg styre ulike elementer på nettsiden din, samt publisere innhold. Et godt CMS vil derfor gjøre det enklere å vedlikeholde nettsiden, uten at du trenger omfattende kunnskaper. Du bør derfor velge et CMS system som er godt egnet for den bruken du har i tankene. Vi har derfor sett nærmere på noen av de mest populære CMS systemene som benyttes i dag.
- WordPress er uten tvil det mest populære CMS systemet i dag, og benyttes av mer enn 450 millioner nettsider. En klar fordel med dette systemet er at du får store friheter til selv å utforme nettsiden din, samtidig som det er utrolig brukervennlig. Når det er sagt, så er det også en av de mer tekniske løsningene på listen vår, så her må du belage deg på en bratt læringskurve. Du må også belage deg på at du selv må skaffe webhotell, domenenavn og eventuelle utvidelser når du bruker WordPress. Dette gir en større valgfrihet, men det betyr også at du selv er ansvarlig for vedlikeholdet.
- Webnode er en annen populær plattform som mange benytter seg av i dag. Dette er en langt enklere plattform enn WordPress, og du får alt du trenger på ett sted. Webnode tilbyr nemlig en enkel nettsidebygger som lar deg bruke en dra-og-slipp løsning til å bygge hele nettsiden din. På denne måten slipper du ulike temaer og koding slik som WordPress ofte medfører. En annen fordel med Webnode er at du får alt inkludert i abonnementet ditt, slik at du slipper koordinere på tvers av ulike leverandører.
- Weebly er en plattform for deg som ønsker å lansere en enkel, men fortsatt elegant nettbutikk. Plattformen er utviklet av selskapet Square og tilbyr en utrolig enkel løsning. Her kan du raskt og enkelt utforme nettbutikken din helt gratis, lage tilhørende nettside og begynne å selge produkter. Det beste av alt er at du kan begynne med deres gratisversjon mens du designer nettsiden din, for deretter å oppgradere når du er klar for å lansere nettbutikken. På denne måten kan du spare noen penger i begynnelsen.
- Squarespace har lenge vært et populært valg for frilansere og små virksomheter, men nå har også bedrifter fått opp øyne for denne plattformen. Squarespace er nemlig en utmerket løsning for deg som har et ekstra godt øye til detaljer. Deres nettsidebygger lar deg bygge en stilig nettside med enkle grep, samt styre nettsiden gjennom deres praktiske CMS løsning. Her finner du også en rekke markedsføringsverktøy som kan komme godt med for økt synlighet på nett.
- Wix er det siste alternativet på listen vår, men også en av de mest brukervennlige plattformene. Wix var en av de første CMS plattformene som dukket opp med egen nettsidebygger, men de var litt for tidlig ute med løsningen sin. Dette førte til at plattformen fikk et dårlig rykte på seg, men dette er noe de nå uten tvil har rettet opp i. Wix er nemlig blitt en av de mest brukervennlige nettsidebyggerne på markedet, og tilbyr egne moduler for bedrifter som ønsker nettbutikk.
5. Velg en god eCommerce platform
Dersom dere har til hensikt å selge produkter på nett, vil en god plattform være helt essensielt. Dette bidrar til en bedre brukeropplevelse, men også en trygg handel. For å gjøre det enklere, har vi derfor samlet noen av de beste, mest kompatible plattformene du bør vurdere for salg av produkter på nett.
- Shopify – Dette er uten tvil den beste plattformen for salg av varer på nett, men den er dessverre ikke kompatibel med tredjepartstjenester. Dette betyr at nettbutikken må hostes, designes og driftes på Shopify sine egne servere. For de fleste vil ikke dette være et problem, men dersom du ønsker å integrere nettbutikken som en del av hjemmesiden din, vil Shopify være en dårlig match.
- WooCommerce – For deg som bruker WordPress vil WooCommerce da være et bedre alternativ. Dette er en enkel utvidelse som lar deg legge til en nettbutikk på hvilken som helst WordPress hjemmeside. En fordel med WooCommerce er at den er open-source, noe som betyr at du ikke betaler noe for å bruke selve utvidelsen.
- Wix – Wix har sin egen modul for nettbutikker, så her kan du integrere en funksjonell nettbutikk til hjemmesiden din. For deg som vil bruke minst mulig tid på design vil dette være et utmerket alternativ for å raskt lansere en funksjonell nettbutikk på hjemmesiden din.
6. Lag en interessant, minneverdig og engasjerende brukerreise for nettstedet
For å sikre at nettsiden din gir et best mulig inntrykk er det viktig med et behagelig utseende, men også en del grunnleggende funksjonaliteter. I listen nedenfor finner du en rekke punkter og grep som kan gjøre nettsiden din mer attraktiv.
- Tekst som er lett å lese (enkle fonts)
- Bilder som er tilpasset bruk på nett (rask lasting)
- Undersøk potensielle konkurrenter, hvilke elementer benytter de seg av?
- Undersøk målgruppen din – hva ønsker de å få ut av nettsiden din?
- Hold utformingen konsistent gjennom hele nettsiden
- Bruk et standard navigasjonssystem slik at besøkende lett kan finne frem
- Implementer CTA knapper underveis
- Inkluder de nødvendige undersidene som er forventet på en hjemmeside:
- Hjem
- Om oss
- Sitemap
- Produkter/tjenester
- Team
- Kontakt oss
- Brukervilkår
- Personvernerklæring
- Eventuelle andre relevante sider for din virksomhet
7. Optimaliser nettsiden din for søkemotorer
For at noen skal finne frem til hjemmesiden din er synlighet viktig, og her kommer SEO inn som et viktig verktøy. Dette handler om å legge godt til rette for at søkemotoren skal forstå hva nettsiden din handler om, og dermed plassere den så høyt som mulig på relevante søkeord. For å gjøre dette enklere er det noen elementer du kan implementere i strategien din:
- Bruk de riktige nøkkelordene strategisk på nettsiden
- Optimaliser nettsidens ytelse
- Rask hastighet
- Sørg for at nettsiden har oppdatert SSL-sertifikat og sikkerhet
- Mobiloptimalisert design
- Positive tilbakemeldinger fra tidligere kunder
- Bruk sosiale medier for å henvise til hjemmesiden din
- Link internt på nettsiden for å promotere ulikt innhold
8. Oppdater med relevant innhold regelmessig
Et annet viktig punkt for SEO er innholdet, og her er det viktig at du regelmessig oppdaterer nettsiden med relevant innhold med høy kvalitet. Det kan være innlegg, oppdateringer av eksisterende sider og utvidelser av nettsiden din. Ved å legge til nye blogginnlegg vil dette bidra til at søkemotoren oppfatter nettsiden som aktiv og relevant, noe som styrker den helhetlige SEO vurderingen ytterligere.
9. Installer de nødvendige verktøyene
For å vite hva som skjer med nettsiden din er det viktig å ha god innsikt i aktiviteten. Du bør derfor installere de nødvendige verktøyene slik at du har full kontroll på hva som foregår. Her anbefaler vi verktøy som Google Search Console, Google Analytics og eventuelt Bing Webmaster tools. Disse vil gjøre det lettere å forstå hvordan søkemotoren vurderer nettsiden din, samt oppdage feil og mangler som ødelagte linker, nedetid på nettsiden eller andre feilmeldinger som kan skade din SEO vurdering.
10. Lag en vedlikeholdsplan
Det kan høres rart ut, men en hjemmeside krever faktisk en del vedlikehold. Vi har allerede vært inne på at søkemotoren ser på relevans ved tilføring av nytt innhold, men også utdaterte utvidelser og sertifikater har en stor betydning. Dere bør derfor forsikre dere om at hjemmesiden er oppdatert, funksjonell og vedlikeholdt på en effektiv måte. Dette inkluderer oppdatering av utvidelser, fornyelse av lisenser og en klar strategi for innholdet.

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd
Gratis prøveperiode: Ja
Vår vurdering
Fordeler
Veldig bra for nybegynnere
Støtte for nettbutikk
Mange gode maler
Gode utvidelser
Ulemper
Litt begrensende for veldig store sider
Kan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden
Få svar på ofte stilte spørsmål om hjemmeside bedrift
Hvorfor er det viktig for bedrifter å ha en hjemmeside?
En hjemmeside er viktig for bedrifter fordi den øker synligheten, bidrar til å bygge merkevaren, gir kundene tilgang til informasjon og tjenester døgnet rundt, og kan generere nye kunder og salgsmuligheter.
Hvilke nøkkelfunksjoner bør en bedriftshjemmeside inneholde?
En bedriftshjemmeside bør inneholde nøkkelfunksjoner som en tydelig beskrivelse av bedriften og tjenestene, kontaktinformasjon, kundevurderinger, en blogg eller nyhetsseksjon, og en responsiv design som fungerer godt på ulike enheter og skjermstørrelser.
Hva er fordelene med en responsiv hjemmeside for bedriften min?
En responsiv hjemmeside tilpasser seg automatisk til ulike skjermstørrelser og enheter, noe som gir en bedre brukeropplevelse for besøkende. Dette kan føre til høyere kundetilfredshet, økt engasjement og potensielt flere konverteringer og salg.
Hva er noen tips for å velge riktig plattform for bedriftens hjemmeside?
Når du velger en plattform for bedriftens hjemmeside, bør du vurdere faktorer som brukervennlighet, tilpasningsmuligheter, funksjonalitet, integrasjoner og pris. Sammenlign ulike plattformer og deres funksjoner for å finne den som best oppfyller dine behov og budsjett.