Gratis hjemmeside: en komplett guide

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

Enten du driver en bedrift, er en ivrig blogger eller vil dele lidenskapen din med verden, så trenger du en profesjonell og attraktiv nettside. Det finnes mange nettsidebyggere der ute til forskjellige priser, og det kan være vanskelig å vite hvilken du bør velge. Nettopp derfor har vi laget en komplett guide til gratis hjemmeside. 

Vi ser nærmere på de fem mest populære plattformene og hvilke funksjoner de tilbyr, slik at du kan vurdere hvem som passer best for deg.

Slik oppretter du en gratis hjemmeside

Finnes det egentlig nettsidebyggere som virkelig er gratis? Svaret er både ja og nei. Enkelte plattformer lar deg teste ut alle funksjonene før du betaler, mens andre tilbyr gratisversjoner i bytte mot reklame eller begrenset funksjonalitet. I tillegg må du kanskje betale for domene og hosting. 

Det er derfor ikke helt gratis å bygge nettside, men du kan likevel gjøre det så billig som mulig. Et alternativ kan også være å begynne med gratisversjonen og oppgradere for å få flere funksjoner etterhvert som bedriften eller bloggen begynner å tjene penger. Du bør uansett begynne ved å tenke over behovene dine:

Når du har kartlagt behovene dine, så anbefaler vi å lese deg opp på de ulike plattformene for å se hvem som passer best for deg. Du bør tenke over hva du trenger nå og hva du kan trenge på sikt. Det kan være ganske tidkrevende å bytte plattform. Derfor er det lurt å velge noen som tilbyr flere forskjellige abonnementer, slik at du kan oppgradere nettsiden ved behov.

1. Wix: gratis nettsidebygger for nybegynnere

star icon

Priser fra: $4.50/mnd – $35/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.5

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconVeldig bra for nybegynnere
  • star iconStøtte for nettbutikk
  • star iconMange gode maler
  • star iconGode utvidelser

Ulemper

  • star iconLitt begrensende for veldig store sider
  • star iconKan være utfordrende å migrere til en annen plattform i fremtiden

Derfor liker vi Wix:

Wix er favoritten vår for deg som vil lage gratis hjemmeside. Du kan bruke gratisversjonen så lenge du vil med subdomene, men du kan ikke koble til et eget domene før du oppretter et betalt abonnement. Wix viser i tillegg reklame på siden din, helt til du oppgraderer. Et stort pluss med Wix er et stort utvalg av abonnementer og svært mange funksjoner, slik at nettsiden kan vokse i takt med bedriften din.

Fordeler

Ulemper

Slik oppretter du en gratis nettside på Wix:

Det første du må gjøre er å registrere deg på plattformen. Når det er gjort, så har du mulighet til å opprette en hjemmeside, helt gratis. Du trenger derfor ikke å oppgradere før du føler deg klar for det – og kanskje gratisversjonen holder for dine behov? Du får tilgang til mange ferdige maler som du kan tilpasse ved hjelp av en praktisk dra-og-slipp funksjon. 

Du er altså ikke låst til designmalen, men du kan bruke den som utgangspunkt. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å gjøre deg kjent med plattformen og alle de ulike funksjonene. Du har nemlig svært mange valgmuligheter. I tillegg kan du bygge ut hjemmesiden din med praktiske apper som du finner på Wix AppMarket.

2. Webnode: kom kjapt i gang med hjemmesiden din

star icon

Priser fra: 30 kr/mnd – 179 kr/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

9.2

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconEt godt alternativ for nybegynnere
  • star iconGode priser
  • star iconBra utvalg av maler

Ulemper

  • star iconFinnes bedre alternativer for nettbutikk
  • star iconBegrenset for avanserte brukere

Derfor liker vi Webnode:

Webnode er en nettsidebygger som lar deg lage en flott og profesjonell hjemmeside, helt gratis. Du må oppgradere til et betalt abonnement for å koble til et eget domene, fremfor den du får tildelt. Plattformen tilbyr mange forskjellige abonnementer med ulike funksjoner, slik at du kan velge den som passer best for deg. Du trenger derfor ikke å betale for funksjoner som du ikke trenger.

Fordeler

Ulemper

Slik kommer du i gang med Webnode, uten å betale:

En av de største fordelene med Webnode er at du kan opprette nettside veldig raskt. Så lenge du ikke har mye innhold og bilder som må på plass, så kan du både lage og publisere hjemmesiden din på en liten time eller to. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg, velge hvilket design du vil ha og legge til bilder og tekst.

 Deretter trykker du på publiser, og du er på nett med bare ett tastetrykk. Hvis du bruker gratisversjonen, så kan domenet ditt se slikt ut: navnetpåhjemmesidendin.webnode.com. Du må oppgradere for å koble til ditt eget domene. Det ser mer profesjonelt ut med eget domene, men et gratis subdomene er alt du trenger for å få hjemmesiden din ut på nettet,

3. Site123: bygg enkle, men profesjonelle nettsider

star icon

Priser fra: $0 – $7.8/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.4

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconGratisversjon
  • star iconGod kundeservice
  • star iconGode responsive maler

Ulemper

  • star iconIkke mye spillerom med tanke på design

Derfor liker vi Site123:

Site123 er nettsidebyggeren for deg som vil ha en enkel hjemmeside med et profesjonelt design. Tjenesten er gratis for deg som er fornøyd med å bruke subdomene, har lite trafikk og ikke trenger noe særlig lagringsplass. Gratisversjonen er derfor helt super for deg som er i oppstartsfasen eller vil ha en nettside til hobbyen din. Du kan oppgradere til et rimelig abonnement når som helst.

Fordeler

Ulemper

Slik lager du en gratis hjemmeside på Site123:

Site123 lar deg lage en profesjonell hjemmeside på tre enkle steg, helt uten å betale for det. Du trenger bare å velge hvilket design du vil ha, legge til innholdet ditt og trykke på publiser. Gratisversjonen passer bra for deg som trenger en enkel nettside, samtidig som plattformen tilbyr mange rimelige abonnementer med ulike funksjoner. 

Du kan starte nettbutikk, optimalisere for SEO, opprette blogg, oversette hjemmesiden til ulike språk og mye mer. Site123 passer for mange typer bedrifter, takket være funksjoner som restaurantbooking og timebestillinger. De ulike designmalene er også tilpasset forskjellige typer bedrifter.

4. Squarespace: kom i gang helt gratis

star icon

Priser fra: $14/mnd – $49/mnd

star icon

Gratis prøveperiode: Ja

8.9

Vår vurdering

Fordeler

  • star iconBra kundeservice
  • star iconVeldig mange fine maler
  • star iconOppdater nettsiden via mobil-app

Ulemper

  • star iconIkke alltid like lett å tilpasse maler

Derfor liker vi Squarespace:

Det flotte med Squarespace er at du kan lage vakre hjemmesider og nettbutikker, selv om du er nybegynner. Du får en 2-ukers prøveperiode for å teste ut de forskjellige funksjonene. I tillegg til profesjonelle maler med dra-og-slipp funksjon, så tilbyr plattformen nyttige markedsføringsverktøy for å drive trafikk til nettsiden din. Ikke bare kan du opprette en funksjonell og fin nettside, men du får også hjelp til å dele den med verden.

Fordeler

Ulemper

Slik kan du teste ut funksjonene til Squrespace, uten å betale:

Squarespace har en gratis prøveperiode på to uker, slik at du kan teste ut plattformen før du finner frem lommeboka. Dette er strengt tatt ikke en gratis hjemmeside for deg som ikke vil betale noe noensinne, men det er likevel mange grunner til hvorfor du bør ta en nærmere titt på plattformen. Du får nemlig tilgang til svært mange funksjoner og tjenester av høy kvalitet. 

Det finnes flere abonnementer som er tilpasset brukere med ulike behov. Hvis du er usikker på hva du trenger, så kan du teste ut alt gratis før du velger et abonnement. Squarespace er også super for deg som har en bedrift i vekst, ettersom du kan oppgradere abonnementet ved behov. Abonnementene koster gjerne litt mer enn konkurrentene, men du får derimot tilgang til mange nyttige verktøy som for eksempel markedsføringsverktøy.

5. Web.com: enkel og brukervennlig nettsidebygger

Derfor liker vi Web.com:

Web.com er en profesjonell nettsidebygger som passer for små bedrifter og nettbutikker. De tilbyr flere forskjellige abonnementer, slik at du kan oppgradere etterhvert som du trenger flere funksjoner. Plattformen er ikke gratis, men du kan spare penger ved å betale for ett år om gangen. I tillegg kan du benytte markedsføringstjenestene deres for å drive trafikk til den nye nettsiden din.

Fordeler

Ulemper

Slik lager du en hjemmeside på Web.com:

Det første du må vurdere er om du skal designe nettsiden selv eller få profesjonell hjelp til design. Du får tilgang til mange flotte designmaler med dra-og-slipp funksjon, hvis du vil opprette hjemmesiden selv. Prisen på designhjelp vil avhenge av hvor mye av jobben du ønsker å sette vekk og hvor avansert nettsiden din skal være.

Det er ikke gratis å opprette en hjemmeside på Web.com, men du får enkelte tjenester og funksjoner. For eksempel, du kan få gratis domene og profesjonell e-post. I tillegg kan du booke en konsultasjon med en design-ekspert, uten å betale for det. Plattformen tilbyr kampanjepriser til nye brukere. Det er viktig at du også sjekker hva den endelige prisen blir når kampanjeperioden har utløpt for å ha kontroll over kostnadene dine.

Kort oppsummert: kom i gang med en gratis nettside

Du har nå fått mye god informasjon om hvordan du kommer i gang med en gratis hjemmeside. Vi har også sett nærmere på de mest populære nettsidebyggerne på markedet i dag. Hvilken av dem som er best, avhenger rett og slett av dine behov og preferanser. Vi ønsker derfor å oppsummere de viktigste stegene, slik at du velger den rette for deg:

Hvis du synes at det er vanskelig å velge blant de mange nettsidebyggerne, så anbefaler vi at du tester ut forskjellige plattformer før du bestemmer deg. Husk at mange av disse har gratis prøveversjoner, så det er tross alt ingen finansiell risiko involvert. På denne måten kan du føle deg helt trygg på at du har valgt en nettsidebygger som passer perfekt for dine behov, både nå og flere år frem i tid, og som har fleksibiliteten til å vokse sammen med virksomheten din.

Få svar på vanlige spørsmål om gratis hjemmesider

Kan man virkelig lage en gratis nettside?

Det finnes nettsidebyggere som lar deg lage gratis hjemmeside, men du må betale for hosting, domene og andre avgifter. Disse kostnadene kan komme på noen hundrelapper i året. Det er derfor ikke mulig å slippe unna alle kostnader, men du kan likevel skaffe deg en profesjonell og billig nettside.

Hvordan lager jeg nettbutikk gratis?

Noen nettsidebyggere tilbyr gratisversjoner uten abonnement, men funksjonaliteten vil være noe begrenset. Dette kan likevel være en praktisk løsning for deg som vil teste ut plattformen eller har et begrenset budsjett. Du kan alltid oppgradere til betalte abonnement når nettbutikken begynner å tjene penger.

Hvor lang tid tar det å lage en hjemmeside?

Hvor lang tid det tar å lage en nettside avhenger av flere ting, deriblant hvor mye innhold du har og hvor mye du ønsker å tilpasse malen. Hvis du vil ha en enkel hjemmeside med kontaktdetaljer og en kort beskrivelse av tjenestene dine, så kan du være på nett i løpet av en time eller to.

Hvilke kostnader må jeg regne med?

I tillegg til abonnement hos nettsidebyggeren din, må du ofte betale for domene og hosting. Mange plattformer tilbyr forskjellige abonnementer med ulike funksjoner. Jo flere funksjoner du ønsker, desto større kostnader må du regne med. De fleste nettsidebyggere har gratis maler som du kan bruke, samt mulighet for å kjøpe maler om du vil ha noe eget.

Hva er de mest populære plattformene for å lage nettsider?

Noen av de mest populære plattformene inkluderer Wix, Webnode, Site123, Squarespace og Web.com. Hver plattform har sine egne fordeler og ulemper, og det som er best for deg vil avhenge av dine spesifikke behov.

Hvilke funksjoner bør jeg tenke på når jeg velger en plattform for å lage en nettside?

Du bør tenke over behovene dine, som om du vil blogge, ha nettbutikk, hvor mye innhold du trenger, og om du vil tilby booking på nett. Du bør også vurdere hva du kan trenge på sikt, da det kan være tidkrevende å bytte plattform senere.