Betalingsløsning nettbutikk: Slik velger du riktig

Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk

En viktig del av det å drive nettbutikk, er å kunne tilby løsninger som kundene er fornøyd med. Dette gjelder også betalingsmetoder, men her kan det være vanskelig å vite hvor man bør begynne. Undersøkelser viser nemlig at manglende utvalg av betalingsmetoder er en av de største bidragsyterne til den forferdelige statistikken ‘Abandoned Cart’, som gjerne hjemsøker forhandlere på nattestid.

Nå vil det riktignok alltid være noen som ombestemmer seg underveis, men ved å velge de riktige betalingsmetodene kan man gjerne motvirke denne statistikken en del. Her handler det primært om å velge de løsningen som gjør handelen så trygg og enkel som mulig, slik at kundene får en sømløs opplevelse. 

Oppsummering

  • Betalingsløsning er en essensiell del av en nettbutikk. Det finnes flere forskjellige betalingsløsninger å velge mellom, og du kan fort miste kunder hvis du ikke tilbyr betalingsmetodene kundene dine foretrekker.
  • Betalingsløsningene har fordeler og ulemper. Klarna er mest populært, Stripe egner seg for nye nettbutikker, Vipps er enkelt å bruke, mens PayPal er nyttig på det internasjonale markedet.

Derfor har vi samlet en oversikt over de mest populære betalingsløsningene i Norge, samt hvilke fordeler og ulemper du bør kjenne til. Klar for å ta fatt på utvalget? – Følg med for her går det fort i svingene. 

Velg noe som samkjører med plattformen din

Det første du bør tenke på er hva som passer best til nettbutikken din. Her snakker vi ikke om utseende og profil, men heller om det litt mer tekniske. Eksempelvis har mange valgt å bruke Shopify som utgangspunkt for nettbutikken sin, og her pleier vi anbefale Stripe og Vipps som de beste løsningene. 

Dette skyldes at Vipps i Norge opplever stadig høyere omsetning, samt at det er en utrolig enkel løsning. På motsatt side har vi Stripe som gjør det mulig å betale med stort sett alle typer bankkort, kredittkort osv. Denne kombinasjonen tilfører kundene en valgfrihet, slik at de selv kan velge hva de foretrekker å betale med. Viktigst av alt er at begge deler fungerer utmerket med Shopify plattformen, slik at du kan skape en sømløs brukerreise fra A til Å. 

Beste betalingsløsninger for nettbutikker i Norge

Tidligere var det gjerne slik at man måtte føres videre til en ekstern nettside før man kunne oppgi betalingsinformasjon og gjennomføre handelen sin. Dette førte til mye frem og tilbake, og gjorde uten tvil opplevelsen mindre behagelig. Heldigvis har det dukket opp en rekke moderne betalingsløsninger som gjør dette langt mer effektivt i dag. Vi har derfor samlet en oversikt over det vi anser som de beste betalingsløsningene du bør vurdere for nettbutikken din. 

Klarna – Mest populært

Klarna har i stor grad revolusjonert måten vi betaler i nettbutikker ved at man kan få varene tilsendt før man har gjort opp handelen. Dette har uten tvil en fordel for mange forbrukere, da mange velger å handle klær og lignende på nett. Klarna gjør det dermed mulig å få varene hjem, prøve dem og deretter avgjøre om man faktisk vil ha dem eller ei. 

Løsningen til Klarna var også en av de første som kom med en integrert checkout, noe som betyr at hele transaksjonen foregår på den aktuelle nettsiden, ikke på en tredjepartsside. For kunden vil dette gjøre at man får en bedre, raskere opplevelse. 

I dag er Klarna en av de raskest voksende selskapene innen betalingsløsninger i verden, og de har snart tatt over det norske markedet i sin helhet. Imidlertid er Klarna en av de dyreste løsningene, så vår klare anbefaling er dette: Klarna er en utmerket betalingsløsning, men den er best egnet for nettbutikker som allerede har en stabil omsetning.

Stripe – Perfekt for nye nettbutikker

En løsning som har blitt svært populær internasjonalt er det amerikanske selskapet Stripe. Dette er en enkel betalingsløsning som lar deg bruke et stort utvalg bank- og kredittkort til å betale med. Noe av det som har gjort denne løsningen så populær er at det er en utrolig fleksibel løsning, så du kan selv tilpasse den til dine behov. 

På kostnader har Stripe tatt en helt annen tilnærming enn Klarna, og her er det ingen faste kostnader. Du må riktignok betale for løsningen i form av transaksjonsgebyrer, men disse er klart listet opp på hjemmesiden til selskapet. Dette gjør at mange nyoppstartede nettbutikker kan komme langt ved å velge Stripe fremfor kostbare løsninger som Klarna. 

Løsningen deres tilbyr foreløpig bare kortbetaling, men dette bør sjeldent være et problem for små nettbutikker. På lik linje med Klarna kan Stripe by på integrert checkout, noe som betyr at kundene dine slipper forlate nettbutikken for å gjennomføre transaksjonen sin.

PayPal

PayPal var lenge ansett som den ledende betalingsmetoden på nett, men har de siste årene tapt markedsandeler til mer integrerte løsninger som Stripe og Klarna. Dette skyldes blant annet at selskapet tar svært høye gebyrer på begge sider av transaksjonen, samt at de krever at kunden har en PayPal konto for å gjennomføre transaksjoner. 

Imidlertid kan det være lurt å inkludere PayPal i utvalget da mange foretrekker å bruke nettopp denne tjenesten. Dette skyldes at man slipper oppgi betalingsinformasjonen sin til nettbutikker, noe mange føler gir en tryggere handel. 

En god grunn til at nye nettbutikker bør vurdere en løsning som PayPal, er at det å ha PayPal tilgjengelig rett og slett gir tillit. Dette er en godt etablert plattform som de fleste forbrukere er komfortable med å bruke. Du kan også motta betalinger fra hele verden gjennom PayPal, så du vil slippe å ha nasjonale løsninger som slik Vipps og Klarna. Med andre ord kan PayPal være et godt alternativ for deg som forventer å selge varer både i og utenfor Norge. 

Nets/PayEx

Når vi snakker om tradisjonelle løsninger er det også verdt å nevne Nets og PayEx. Dette er betalingssystemer som er tett knyttet til bankene, og dermed ofte brukes i fysiske butikker. Disse er gode, men henger et stykke bak på teknologi. Du vil blant annet fortsatt bli ført til en ekstern nettside for å gjennomføre transaksjoner, og de fungerer oftest bare med Mastercard og Visa. 

Vi vil sjeldent anbefale disse løsningene for nye nettbutikker, da de ofte er teknisk komplisert og lite brukervennlige. De tar gjerne betalt med utgangspunkt i omsetning, noe som kan bli kostbart for en nettbutikk som er i vekst. Vår klare oppfordring er derfor at du velger en løsning som Stripe eller Vipps fremfor de mer knotete løsningene.

Har du lite budsjett, men store drømmer om å lage en nettbutikk? Les vår artikkel om hvordan lage gratis nettbutikk her.

Ofte stilte spørsmål

Hva er de mest populære betalingsmetodene for nettbutikker i Norge?

De mest populære betalingsmetodene for nettbutikker i Norge inkluderer Klarna, Stripe, PayPal og Nets.

Hvordan velger jeg riktig betalingsløsning for min nettbutikk?

For å velge riktig betalingsløsning for din nettbutikk, bør du vurdere faktorer som kostnader, brukervennlighet, integrasjon med din nettbutikkplattform og hvilke betalingsmetoder som er mest populære blant dine kunder.

Hva er fordelene med å tilby flere betalingsmetoder i en nettbutikk?

Fordelene med å tilby flere betalingsmetoder inkluderer økt kundetilfredshet, høyere konverteringsrate og økt salg, ettersom kunder får mulighet til å betale på den måten som passer dem best.

Hvordan kan jeg sikre at betalingsinformasjonen til kundene mine er trygg?

For å sikre at betalingsinformasjonen til kundene dine er trygg, bør du velge en betalingsløsning som bruker moderne krypteringsteknologi og er PCI DSS-sertifisert.