Nettlageren finansieres av våre lesere. Dersom du kjøper noe gjennom våre linker vil vi motta provisjon. Les mer om vår research-metodikk
Adobe Commerce cloud er en integrert, skybasert løsning som bygger videre på Magento plattformen. Den store forskjellen fra tidligere er at den nye plattformen er tilgjengelig i en enterprise-utgave hvor alle Adobe-verktøy er integrert i løsningen. Dette betyr at man får tilgang til Analytics Cloud, Marketing Cloud, Advertising Cloud og en rekke andre tjenester fra Adobe i en tjeneste.
Siden den første versjonen dukket opp har Adobe lagt til en rekke nye funksjoner for å effektivt tilby en plattform for e-handelsstrategier og integrasjon på tvers av ulike markedsplasser. Selv om dette er en utrolig kraftig løsning, så er den lite utbredt blant norske nettbutikker i dag. Som del av denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på Adobe Commerce og hva du egentlig får i denne løsningen.
Hva er Adobe Commerce Cloud?
Før vi hopper ut i det mer tekniske rundt denne plattformen er det greit å avklare hva Adobe Commerce Cloud egentlig er for noe. Utgangspunktet for Adobe Commerce er en skybasert løsning som gjør det mulighet for administratorer (innehavere) å få tilgang til databasen og butikken sin uansett lokasjon uten at man taper lokale data. Alt foregår i skyen og oppdateres kontinuerlig slik at du har full kontroll selv om du logger deg inn fra en nøytral enhet.
Dagens Adobe Commerce Cloud bygger videre på det som het Magento Commerce Cloud etter at Adobe kjøpte selskapet i 2018. Dette er en B2B løsning som tilbyr kraftig ytelse, integrasjon med en rekke tredjeparter og omfattende analysemuligheter.
Plattformen tilbyr høy sikkerhet og fleksibilitet for nettbutikker som aktivt ekspanderer virksomheten sin. Takket være den skybaserte løsningen kan du enkelt administrere flere butikker, valutaer, lokasjoner og merker på samme sted. Løsningen kan tilpasses både B2C- og B2B nettbutikker for deg som har delte målgrupper eller nisjebutikk.
Fordeler med Adobe Commerce
- Gir tilgang til en rekke kraftige verktøy fra Adobe
- Optimalisert for B2C og B2B virksomhet
- Skybasert
- Integrert med Amazon og flere andre markedsplasser
Ulemper med Adobe Commerce
- Kostbart for en liten bedrift
- Ikke det letteste å sette opp
- Krever mer forkunnskaper enn Shopify og Wix
Adobe Commerce funksjonalitet
På funksjonalitet er det få andre plattformer som kan måle seg med Adobe Commerce. Her får du virkelig en fullkommen nettbutikk løsning med alle verktøy du kan tenke deg. For å bedre kartlegge hvilke muligheter som finnes har vi sett nærmere på noen integrerte funksjoner som det er viktig å kjenne til. Dette kan gjøre det enklere å finne ut om dette er plattformen for deg, eller om du kommer lenger med annen programvare.
Abandoned Cart
Mange nettbutikker sliter med at kundene kommer til utsjekk, men deretter forsvinner de ut av butikken igjen. Nå kan det være vanskelig å vite hvorfor det ender opp slik, men statistikken viser et klart tegn på at abandoned cart funksjonalitet øker konverteringene betraktelig. Her benytter Adobe Commerce seg av dotdigital sitt e-post verktøy som sender en påminnelse til kundene når de forlater en full handlevogn.
Gjennom kontrollpanelet kan du selv stille inn hvordan du ønsker at denne e-posten skal se ut, samt hvordan prosessen skal legges opp. Ønsker du mer data på handlemønster fra kundene dine kan du bytte ut dotdigital med Mageplaza Abandoned Cart Email utvidelsen som er tilgjengelig. Denne gir deg detaljerte rapporter basert på aktiviteten til brukerne dine.
Søkemotoroptimalisering
For at nettbutikken din skal ha god synlighet er det viktig med søkemotoroptimalisering. Dette er noe mange eCommerce plattformer er beryktet for å svikte på, men Adobe Cloud viser seg å være unntaket igjen. Gjennom et eget kontrollpanel vil du få full tilgang til SEO innstillinger for nettbutikken din. Her kan du endre Meta, URL struktur, forhåndsvisninger, kategorier, titler og en rekke andre opplysninger.
På denne måten kan du sikre at nettbutikken din har de samme verdiene som innholdet og dermed supplerer SEO strategien din. Dette vil gjøre det lettere å oppnå de riktige nøkkelordene og dermed også få den posisjoneringen som skal til for å øke den organiske trafikken til nettbutikken din.
Beholdning og bestillinger
En utfordring for mange mindre nettbutikker er håndtering av beholdningen sin, og da spesielt tilgjengelighet på ulike varer. Dette kan du enkelt løse gjennom Adobe Commerce sin plattform. Her får kundene løpende oppdateringer på beholdningen av ulike produkter og kan selv se hvorvidt en vare er på lager eller ei.
Analyse
Noe av det som virkelig skiller Adobe Commerce fra konkurrentene er den omfattende innsikten du får i dine egne data. Her får du tilgang til real-time data fra hele nettbutikken som gjør det mulig å kartlegge handlemønster, beholdninger, anbefalinger for ytterligere optimalisering og mye mer. Du kan også hente ut ulike KPIs basert på autogenererte rapporter i systemet, noe som kan komme med når man skal utvikle nettbutikken sin videre.
Utvidelser
Akkurat som Shopify og Wix kan Adobe Commerce Cloud vise til sin egen markedsplass for utvidelser og temaer. Her kan du finne mer enn 3700 ulike utvidelser som gjør det mulig å skreddersy hvilken funksjonalitet du trenger i nettbutikken din. Du vil også finne en rekke ferdige maler som kan gjøre det enklere å komme opp med et design for nettbutikken din uten at noen må kode opp hele nettsiden.
Språk
Ved hjelp av Composer utvidelsen kan forhandlere tilby nettbutikken sin på stort sett alle språk. Dette er en enkel applikasjon som gjør det mulig å oversette innholdet og la kundene selv velge hvilket språk de benytter av. Denne løsningen kan også knyttes til GEO tags som gjør det mulig å tilby lokale språk basert på kundens lokasjon.
Valutaer
Skal du bare tilby produktene dine i Norge vil det ikke være så viktig med internasjonale valutaer, men dersom dere har intensjoner for internasjonal utvidelse vil dette raskt bli et behov. Her tilbyr Adobe Commerce et utvalg på mer enn 90 ulike valutaer med oppdaterte valutakurser integrert i løsningen. På denne måten kan du tilby priser i flere valutaer uten at du manuelt må tilføre kursdata over tid.
Mobiloptimalisering
Google estimerer at opptil 60% av all datatrafikk foregår på mobile enheter, noe som betyr at en dårlig optimalisert nettbutikk kan koste deg kunder. Her har Adobe inkludert PWA studio som del av sin Adobe Commerce Cloud platform. Dette er et verktøy som lar deg lansere optimaliserte nettsider ved hjelp av noen få tastetrykk. På denne måten vil nettsiden din automatisk tilpasse seg den enheten som kunden måtte besøke fra og sikre en optimal kundeopplevelse.
Brukervennlighet
Det er liten tvil om at Adobe Commerce Cloud er en kraftig eCommerce løsning, men den er langt fra en enkleste. Du må kunne en del koding for å sette opp butikken din, noe som gjør den mer krevende å komme i gang med enn Shopify og Wix. Heldigvis finnes det en rekke gode ressurser på nett som tar deg gjennom hele prosessen, og du vil finne fagkyndige frilansere som kan bistå mot betaling.
Har du først fått satt opp nettbutikken din vil det være langt enklere å bruke den fremover. Selve brukerpanelet er intuitivt og oversiktlig. Her kan du velge temaer, utvidelser, sette opp betaling og legge til produkter i utvalget ditt. Når alt dette er på plass kan du lansere nettbutikken din på noen få tasteklikk.
Eneste som gir oss en liten bismak er den kompliserte installasjonen av programvaren. Hadde det ikke vært for dette ville nok Adobe Commerce fått full score, men du bør være klar over at installasjonen ikke er gjort på to strakser. Kan du kode vil du naturligvis kunne gjøre jobben selv, men mangler du dette vil du mest sannsynlig måtte betale noen for å sette det opp for deg – noe som kan påføre ytterligere kostnader på en allerede kostbar plattform.
Abode Commerce priser
Det som kan være litt utfordrende med Adobe Commerce Cloud er at prisene er private og tilpasset størrelsen på virksomheten. Du vil derfor ikke finne en standard pris slik som hos Shopify og Wix. Det er ikke mulig å bestille en lisens selv, da dette går gjennom salgsteamet hos Adobe for bedrifter. De har riktignok noe publisert informasjon om hva man kan forvente, men her er det store forskjeller i prisene.
Til forskjell fra Shopify og Wix som er selv hostet vil Adobe Commerce Cloud kreve at man har en komplett pakke. Dette vil påføre litt mer kostnader, men det er rom for forhandlinger knyttet til tjenesten din. Som et utgangspunkt vil du trenge domenenavn, hosting, utvikling og eventuelle utvidelser som kommer i tillegg.
Ettersom ingen av prisene er offentlig tilgjengelig kan det være vanskelig å vite hva man må betale uten at du faktisk henter et oppriktig tilbud fra Adobe. Det beste estimatet gjort på data tilgjengelig på nett er en minstepris på underkant av $6000, mens de fleste Adobe Commerce Cloud ligger på rundt $10 000 i oppstartskostnader.
Hvordan sette opp Adobe Commerce Cloud
Som vi nevnte innledningsvis er det litt krevende å sette opp Adobe Commerce Cloud første gang. Heldigvis er dette en jobb du bare trenger gjøre én gang, så når det først er gjort – vil du slippe gjøre det igjen. Det er her behovet for koding dukker opp for at du skal kunne installere Adobe Cloud Commerce riktig og konfigurere den etter behov.
Om du ikke har gjort dette før og ikke har forkunnskaper om kode vil det være anbefalt at man setter ut denne jobben til profesjonelle. Dette vil riktignok koste litt for å få jobben gjort, men det sikrer deg en funksjonell nettbutikk med de riktige innstillingene. Når det er sagt, så finnes det en rekke veiledninger for hvordan du setter det opp tilgjengelig på nett, men de er relativt teknisk kompliserte.
Når denne delen av oppsettet først er unnagjort, så vil det være langt enklere å gjøre resten selv. Straks Adobe Commerce Cloud er operativt vil du nemlig få tilgang til brukerpanelet ditt. Da ligner resten av prosessen langt mer på den du finner hos Wix, Shopify og Squarespace. Her vil du kunne legge til utvidelser, endre utseende ved hjelp av ferdige maler og tilpasse SEO innstillingene dine.
Det er også i dette kontrollpanelet du vil legge opp betaling, shipping og andre praktiske aspekter av nettbutikken din. Som du kanskje har forstått er det en litt nyansert prosess å sette opp Adobe Commerce Cloud, men når det først er operativt vil du kunne behandle det som de aller fleste andre nettbutikk plattformer. Den store forskjellen er at du får langt mer funksjonalitet i backend, noe som kan gi deg nyttig innsikt og skalerbarhet mange av de rimeligere plattformene mangler.
Oppsummering
Adobe Commerce Cloud er en videreutvikling av Magento Commerce som Adobe kjøpte opp i 2018. Dette er en kraftig eCommerce plattform som gir deg en rekke verktøy, inkludert integrasjon av flere ulike Adobe verktøy. Løsningen er riktignok litt dyrere enn mange B2C plattformer, men i retur får du tilgang til en svært kraftig plattform. Her er det viktig å merke seg at oppsettet første gang vil kreve kunnskaper om koding, så det påføres ytterligere kostnader dersom du trenger bistand med dette.
Hva er Adobe Commerce Cloud?
Adobe Commerce Cloud er en enterprise-versjon av eCommerce plattformen Magento som Adobe kjøpte opp i 2018.
Hva koster det å bruke Adobe Commerce Cloud?
Prisen for hver kunde er basert på størrelse og behovet til bedriften. Det vil derfor være nødvendig å kontakte salgsavdelingen hos Adobe for å få et tilpasset tilbud om pris.
Kan man installere utvidelser på Adobe Commerce?
Ja Adobe Commerce har en egen markedsplass som tilbyr mer enn 3700 ulike utvidelser og temaer.
Er Adobe Commerce godt egnet for nybegynnere?
Det finnes en rekke ressurser som gjør det mulig for nybegynnere å sette opp en Adobe Commerce platform, men det krever kunnskaper om koding for at du skal klare dette.
Finnes det en gratis prøveversjon av Adobe Commerce Cloud?
Det er dessverre ikke mulig å prøve Adobe Commerce gratis. Hver løsning er skreddersydd den individuelle kunden og du må derfor kjøpe tilgang før du kan sette det opp.